header

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 2005
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ημερομηνία: 08/05/2006
Έκδοση: Super User
Κείμενο:
- Οι ανάγκες στον τομέα είναι τεράστιες λόγω υστέρηση της χώρας σε καινοτομίες και νέες τεχνολογίες (16 τηλέφωνα/100 κατοίκους ενώ στην Ελλάδα είναι 61 τηλ./100 κατοίκους).

- Σύμφωνα με εκτιμήσεις εταιρείας BALKANS MOBILE COMMUNICATIONS SERVICES FORECAST αναμένεται ταχεία ανάπτυξη του κλάδου κινητής τηλεφωνίας στην ευρύτερη περιοχή Βαλκανίων έως το 2008 (προσδοκώμενο σύνολο συνδρομητών: 14 εκατ., προσδοκώμενο ποσοστό διείσδυσης σε αγορά: 44-69% και εκτίμηση ακαθαρίστων εσόδων: US$2 δισ.)

- Από το 1996 λειτουργεί στη χώρα δίκτυο GSM. Τον Ιανουάριο του 2005 απελευθερώθηκε πλήρως και η αγορά παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας.


- Από ελληνικής πλευράς, σημειώνεται η ισχυρή οικονομική παρουσία του ΟΤΕ μέσω της θυγατρικής κινητής τηλεφωνίας COSMOFON, η οποία δραστηριοποιείται σήμερα με 2000 σημεία πώλησης και κατέστη κερδοφόρος, με θετικές προοπτικές.

- Σημαντικές πρωτοβουλίες από ελληνικής πλευράς έχει αναλάβει η ελληνική Ακαδημία ΙΝΑ, ως τεχνικός σύμβουλος σε θέματα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής του Συμφώνου Σταθερότητος και της Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SECI) για την ίδρυση κόμβου στα Σκόπια, την προώθηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας και τη Διαχείριση Φάσματος, σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Τηλεπικοινωνιών της πΓΔΜ. Στόχος είναι η διαμόρφωση κοινής στρατηγικής για την υϊοθέτηση του σύγχρονου πλαισίου ανταγωνισμού τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε.

- Δεδομένης της πρόσφατης απόφασης του Οργανισμού Τηλεπινοινωνιών της πΓΔΜ για διπλασιασμό της τιμής της τηλεφωνικής μονάδας, εκτιμάται ότι η κατάργηση των μονοπωλιακών δομών του τομέα των τηλεπικοινωνιών και η ευθυγράμμισή του προς τις ευρωπαϊκές δομές θα δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού και προϋποθέσεις περαιτέρω δραστηριοποίησης των ελληνικών εταιρειών.


ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ

Το πρώτο εξάμηνο του 2005, οι δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών TELECOM (κρατική εταιρεία πΓΔΜ) και MOBIMAK (στην οποία συμμετέχει ουγγρικός επιχειρηματικός όμιλος) πραγματοποίησαν κέρδη ύψους €39 εκατ. και €36 εκατ., σύμφωνα με ανακοινώσεις των διοικήσεών τους.


ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ MAKTEL (ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ MATAV-ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ DEUTSCHE TELECOM))

Η ουγγρική εταιρεία (εξαγορασθείσα από γερμανική DEUTSCHE TELECOM) κατέχει το 43% και μετά την πώληση του 7.44% από ελληνική εταιρεία COSMOTELCO Ομιλος (ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ) στις 24.10.2004, κατέχει πλέον την πλειοψηφία των μετοχών της κρατικής εταιρείας. Το 2004, η κρατική Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών της πΓΔΜ υπέγραψε συμφωνία με όμιλο ALKATEL για αναβάθμιση λογισμικού συστήματος και προσφορά νέων υπηρεσιών, με στόχο βελτίωση υποδομών και ενίσχυση θέσης της σε αγορά. Το σύστημα 1000-Ε10 υποστηρίζει τη λειτουργία 350.000 τηλεφωνικών γραμμών και του δικτύου οπτικών ινών SDN, το οποίο χρησιμοποιείται από την MAKTEL και αναμένεται η εφαρμογή του από Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ESM). Από το 2004 εφαρμόζεται το νέο σύστημα ADSL (2.000 γραμμές).


ΕΤΑΙΡΕΙΑ COSMOFON (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΕ)

Στις 14.06.2005, η ελληνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας COSMOFON έκλεισε δύο έτη επιτυχούς λειτουργίας σε πΓΔΜ. Η εταιρεία προσφέρει διαθεσιμότητα 98% και γεωγραφική κάλυψη 84%. Το 2005 παρουσίασε αύξηση κερδών κατά 77% σε σχέση με το 2004, διαθέτει 310.000 συνδρομητές (28% της αγοράς κινητής τηλεφωνίας σε πΓΔΜ), κατέβαλε φόρους ύψους €7 εκατ., συμβάλλοντα σε εγχώρια οικονομία, απασχολεί άνω των 300 ατόμων (καταπολέμηση της ανεργίας σε πΓΔΜ), έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους €116 εκατ για την αγορά και εκσυγχρονισμό μηχανολογικού εξοπλισμού και θα διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της σε νέα προϊόντα τηλεπικοινωνιών (INTERNET).
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov