header

Δέκα οδηγίες προσεγγίσεως Κορεατών επιχειρηματιών για επιδίωξη συνεργασίας.
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΚΟΡΕΑ, ΝΟΤΙΟΣ
Ημερομηνία: 13/11/2006
Έκδοση: Super User
Πηγή: ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ 2006
Κείμενο:
Δέκα οδηγίες προσεγγίσεως Κορεατών επιχειρηματιών για επιδίωξη συνεργασίας.


1. Να απευθύνεσθε επίσημα (με επιστολή) στο πρόσωπο ή την εταιρεία με

τους οποίους επιθυμείτε να συνεργασθείτε.

2. Να έχετε πάντα μαζί κάρτες με το ονοματεπώνυμο σας και τα στοιχεία της επιχειρήσεως σας. Τη στιγμή που ανταλάσσετε κάρτες ,εξετάζετε την κάρτα του συνομιλητή σας προτού την φυλάξετε. Προσφέρετε την κάρτα σας με τα δύο χέρια ή μόνο με το δεξί. Ποτέ με το αριστερό.

3. Εφόσον η συνομιλία σας γίνεται στην Αγγλική, δεν εξυπακούεται ότι οι Κορεάτες συνομιλητές σας αντιλαμβάνονται πλήρως τα λεγόμενα σας. Η Αγγλική δεν ομιλείται ευρέως σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής στην Κορέα. Μερικές φορές οι Κορεάτες έχουν γνώση της γλώσσας αυτής, αλλά όχι σε επαρκή βαθμό. Για το λόγο αυτό, όταν μιλάτε στα Αγγλικά, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε απλές και όχι δύσκολες εκφράσεις. Χρήσιμο θα ήταν να υποβάλετε στους Κορεάτες ακροατές σας ερωτήσεις, προκειμένου να διαπιστώσετε των αφομοίωση των λεγομένων σας. Μετά το πέρας των συζητήσεων θα ήταν ωφέλιμη η διανομή σημειώσεων με τις θέσεις σας, ώστε να καταστούν ευκολώτερα αντιληπτές.

4. Μη γίνεσθε πιεστικός κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αντίθετα μπορείτε να είσθε σταθερός στις απόψεις σας, αλλά ταυτόχρονα μειλήχιος και υπομονετικός. Λεπτομέρειες που αφορούν σε λεπτής φύσεως θέματα (π.χ. οικονομικά), τα αναθέτετε στους υφισταμένους σας.

5. Η ανθρώπινη επαφή προηγείται. Πολύπλοκα συμβόλαια που βρίθουν νομικών διατυπώσεων είναι ιδιαιτέρως απεχθή στους Κορεάτες. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αμεσότητα των ανθρωπίνων σχέσεων και η σχέση εμπιστοσύνης.

6. Σεβασμός πρός τον Κορεάτη συνομιλητή. Οι Κορεάτες είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι και υπερήφανοι. Ποτέ μη προκαλείτε των ανοχή τους, φέρνοντας τους σε δύσκολη θέση. Αντίθετα ενίσχυση της καλής τους διάθεσης (kibun) θα μπορούσε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Θα ήταν π.χ. πολύ έξυπνη η αναφορά σας στα οικονομικά επιτεύγματα της χώρας τους.

7. Διασκεδάστε τους και αφήστε τους να σας διασκεδάσουν. Η διασκέδαση είναι ένα μέσο στενότερης επαφής. Για τους Κορεάτες επιχειρηματίες, συνηθέστερος τρόπος διασκεδάσεως είναι οι διαγωνισμοί οινοποσίας. Ακολουθείστε τους, αλλά για να μη βρεθείτε αναπόφευκτα σε κατάσταση μέθης, προφασισθείτε κάποιους λόγους υγείας ώστε να μη συνεχίσετε.

Η ανταλλαγή μικρής αξίας συμβολικών δώρων αποτελεί επίσης ευρέως διαδεδομένη πρακτική.

8. Προσπαθείστε να πλησιάσετε όσο το δυνατό περισσότερο τον επιχειρηματικό σας εταίρο. Όπως αναφέραμε ανωτέρω (υπό στοιχ. 5), οι προσωπικές επαφές, παίζουν ιδιαίτερο ρόλο τόσο στην κοινωνική όσο και οικονομική ζωή της Κορέας. Φροντίστε να πληροφορηθείτε όσο το δυνατό περισσότερα για τον συνεργάτη σας π.χ. γύρω από το οικογενειακό του status, τα χόμπυ του, τα γενέθλια του, τη φιλοσοφία του για τη ζωή κλπ.

9. Αποβάλλετε τη λογική του Δυτικού τρόπου σκέψης.

Αντίθετα ενστερνισθείστε κοινές αξίες που ενδεχομένως μοιράζονται οι δύο λαοί (π.χ. τη σημασία που προσδίδουν στην αξία της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Απτό παράδειγμα η συμμαχία τους κατά της επιβουλής εγκαθιδρύσεως ολοκληρωτικού καθεστώτος στη Ν. Κορέα την περίοδο 1950-53). Χρήσιμη, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, θα ήταν η γνώση μερικών στοιχείων του Κομφουκιανισμού, που επηρεάζει τα μέγιστα τον τρόπο σκέψης των Κορεατών, παρ’όλο που το 40% εξ’αυτών έχει ασπασθεί τον Χριστιανισμό.

10. Αποκτήστε όσο το δυνατό περισσότερη γνώση για το ρόλο της Ν. Κορέας ως διεθνούς οικονομικής δύναμης. Η συγκεκριμμένη χώρα καταλαμβάνει ετησίως την 10η ή 11η θέση διεθνώς μεταξύ των ευρωστότερων οικονομικών εταίρων. Είναι απίστευτο το γεγονός, ότι εντός περιόδου 40 ετών, από πτωχή χώρα μεταβλήθηκε σε έναν από τους κυριωτέρους, παγκοσμίως, εξαγωγείς οχημάτων, ηλεκτρονικών ειδών, οικιακών συσκευών, micro chips και θαλασσίων σκαφών. Ως προς τα τελευταία, αποτελεί την πρώτη δύναμη με ποσοστό παραγγελιών που συγκεντρώνουν ετησίως το 33% στο γενικό σύνολο. Ή ίδια χώρα επίσης, είναι πρώτη παγκοσμίως σε αριθμό χρηστών διαδικτύου.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports