header

Ιδιωτικοποιήσεις
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 02/01/2006
Έκδοση: Super User
Κείμενο:
Αμέσως μετά τη τελική επικράτηση της «πορτοκαλί» επανάστασης στις αρχές του χρόνου, ο νέος Πρόεδρος κ. Yuschenko και η τότε Κυβέρνηση της κας Tymoshenko εξήγγειλαν την αναθεώρηση σειράς αμφίβολων και «σκοτεινών» προηγούμενων ιδιωτικοποιήσεων, που θα οδηγούσαν τουλάχιστον θεωρητικά σε ορθολογικότερες και διαφανέστερες επανιδιωτικοποιήσεις εθνικού πλούτου, με ναυαρχίδα της όλης εκστρατείας την υπόθεση του Kryvorizhstal, που είχε ήδη «εκχωρηθεί» μεσοτιμής σε όμιλο οικονομικών συμφερόντων, στενά συνδεδεμένων με το καθεστώς του απελθόντος Προέδρου κ. Kuchma.

Η επιθετική αυτή κυβερνητική πολιτική, που εφαρμόσθηκε ως επί το πλείστον με ασαφή κριτήρια, σε κλίμα ρεβανσισμού και με την υποστήριξη ενός αμφισβητούμενης αξιοπιστίας δικαστικού συστήματος, δημιούργησε έντονες ανησυχίες στο διεθνές και εγχώριο επενδυτικό, που ανέστειλε τη περαιτέρω δραστηριοποίηση στην ουκρανική οικονομία. Παράλληλα οδήγησε μεταξύ άλλων και στην απόλυση εκ μέρους του Ουκρανού Προέδρου της κας Tymoshenko και της Κυβέρνησής της στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο διορισμός του κ. Yekhanurov (22.09.05) μετριοπαθούς και παλαιού συνεργάτη του κ. Yuschenko, στη θέση του Πρωθυπουργού αποκλιμάκωσε τη ένταση, ύστερα και από τις διαβεβαιώσεις της νέας ηγεσίας για το «πάγωμα» των επανιδιωτικοποιήσεων.

Έτσι ολοκληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου η πώληση του 93% του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής χάλυβα και χαλυβουργικών προϊόντων στην Ουκρανία «Kryvorizhstal», που είχε ήδη επιστραφεί μέσω της δικαστικής οδού στη κρατική ιδιοκτησία. Τελικός πλειοδότης και νικητής του διεθνούς διαγωνισμού ανακηρύχθηκε ο ινδικών συμφερόντων χαλυβουργικός όμιλος MITTAL STEEL, πρώτος στη παγκόσμια κατάταξη χαλυβουργικών επιχειρήσεων. Το τελικό τίμημα ξεπέρασε κάθε προσδοκία ανερχόμενο σε 4,8 δις. δολ., έναντι τιμής εκκίνησης $2 δις. και αναμενόμενης τιμής πώλησης 2,5 – 3 δις.δολ.ΗΠΑ. Ανωτέρω τίμημα υπερβαίνει το σύνολο των ξένων επενδύσεων που εισέρευσαν στην ουκρανική οικονομία τα τελευταία 4 χρόνια (κατά μέσο όρο ετησίως 1 - 1,5 δις.δολ.ΗΠΑ).

Ανωτέρω πώληση λόγω του θεαματικά υψηλού τιμήματος αλλά και της διαφάνειας της όλης διαδικασίας (είναι χαρακτηριστικό, ότι ο πλειοδοτικός διαγωνισμός μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση), σηματοδοτεί όχι μόνο την επούλωση της πληγείσας εμπιστοσύνης του διεθνούς επενδυτικού κύκλου αλλά και την αναβάθμιση της αξίας των στρατηγικών και κερδοφόρων περιουσιακών στοιχείων της Ουκρανίας, που θα τεθούν υπό ιδιωτικοποίηση εντός του 2006, καλλιεργώντας προσδοκίες για ακόμη υψηλότερα έσοδα.

Επισημαίνεται ότι οι δονήσεις της επιτυχημένης αυτής πώλησης έγιναν αισθητές ακόμη και στα χρηματιστήρια της ρωσικής πρωτεύουσας, όπου οι μετοχές των μεταλλευτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 2,5 – 3% μόλις ολοκληρώθηκε η πώληση.

Ο νέος ιδιοκτήτης Mittal Steel είναι η μεγαλύτερη χαλυβουργική επιχείρηση παγκοσμίως με ετήσια φορτία 42 εκατ. τόνων, έσοδα $22 δις. το 2004, παραγωγικές εγκαταστάσεις σε 14 χώρες και απασχολούμενο προσωπικό 175.000 ατόμων.

Το χαλυβουργικό εργοστάσιο Kryvorizhstal αντιστοιχεί στο 20% της συνολικής παραγωγής χάλυβα στην Ουκρανία, η οποία κατατάσσεται έβδομη στο κατάλογο των μεγαλύτερων παραγωγών χωρών παγκοσμίως. Τα τελευταία 4 χρόνια το Kryvorizhstal παρουσίασε καθαρά κέρδη της τάξεως των $800 εκατ.

Για το 2006 η ουκρανική Κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη και τη θετική δυναμική που δημιούργησε το Kryvorizhstal επεξεργάζεται τις δυνατότητες για την ιδιωτικοποίηση του κρατικού τηλεπικοινωνιακού μονοπωλίου της Ukrtelecom, του μεγαλύτερου εργοστασίου σιδηροκραμάτων παγκοσμίως του Nikopol Ferroalloy Plant (αναμενόμενα έσοδα $350 εκατ. – $1 δις.), αλλά και του ημιτελούς ακόμη εργοστασίου σιδηρομεταλλευμάτων στη περιοχή του Ντνιεπροπετρόφσκ.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports