ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ AΡΧΕΙΟΥ
Εξέλιξη της γερμανικής αγοράς οίνου κατά το 2009
File Categories: | |
---|---|
Χώρα αναφοράς: |
![]() |
Ημερομηνία: | 05/03/2010 |
Συναπτόμενο αρχείο: |
rad3D649german_wine_market_2009.pdf
![]() |
Έκδοση: | Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ντύσσελντορφ |
Κείμενο: | Εξέλιξη γερμανικής αγοράς οίνων κατά το 2009 Με βάση τα στοιχεία του Γερμανικού Οινικού Ινστιτούτου DWI, η γερμανική αγορά οίνων παρέμεινε σταθερή κατά το 2009, σημειώνοντας μικρή αύξηση του κύκλου εργασιών και μικρή πτώση της πωλούμενης ποσότητας. Συγκεκριμένα, το 2009 ο κύκλος εργασιών, συμπεριλαμβανομένων όλων των καναλιών διάθεσης (supermarket, discounter, κάβες, παραγωγοί) σημείωσε άνοδο κατά 1,2%, συνεχίζοντας την ανοδική τάση των προηγούμενων δύο ετών (2008: +2,2%, 2007: +1,2%). Αντιθέτως, η πωλούμενη ποσότητα μειώθηκε κατά 1,5%, ενώ η τάση μείωσης για τους εγχώριους οίνους ήταν εντονότερη (μείωση κατά 4,5%). Σε ότι αφορά την εξέλιξη των τιμών, η μέση τιμή πώλησης των γερμανικών οίνων στα supermarket ανήλθε σε 2,81 €/lt, αυξανόμενη κατά 0.14€ σε σχέση με το 2008, ενώ η μέση τιμή τους στα ειδικά καταστήματα (κάβες) και στους παραγωγούς ήταν 5.65 €/lt. Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στη γερμανική αγορά έχουν οι εγχώριοι οίνοι: σε όρους ποσότητας το μερίδιο αγοράς τους ανέρχεται σε 48%, ενώ σε όρους αξίας σε 54%. Ακολουθούν η Γαλλία και η Ιταλία, με μερίδια αγοράς περίπου 13%, η Ισπανία με μερίδιο αγοράς 6% και οι χώρες του «Νέου Κόσμου» με 5% μερίδιο αγοράς. Σε ότι αφορά τις προτιμήσεις των καταναλωτών, ο ερυθρός οίνος εξακολουθεί να κυριαρχεί με 51% μερίδιο της πωλούμενης ποσότητας, ωστόσο η τάση είναι καθοδική, καθώς το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 2% έναντι του προηγούμενου έτους. Έτσι, το ποσοστό των λευκών οίνων αυξήθηκε κατά 2% και ανήλθε σε 40%, ενώ το ποσοστό των ροζέ παρέμεινε σταθερό στο 9%. Αξιοσημείωτη για το 2009 είναι και η τάση μετατόπισης από την κατανάλωση οίνου στη γαστρονομία προς την κατανάλωση οίνου στο σπίτι, η οποία συσχετίζεται αφενός με την δυσμενή οικονομική συγκυρία, αφετέρου δε με τη γενικότερη καθοδική τάση για τη γαστρονομία στη Γερμανία τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς - βάσει στοιχείων της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας - ο κύκλος εργασιών για τη γαστρονομία μειώθηκε το 2009 κατά 3,3% σε ονομαστικές τιμές και κατά 5,2% σε πραγματικές τιμές. Αντιγόνη Μαριόλη Γραμματέας ΟΕΥ Γ΄ |