header

31η Διακυβερνητική Συνάντηση Ιταλίας-Γαλλίας (Ρώμη, 20.11.2013)
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΙΤΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 22/11/2013
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης (Αρμοδιότητα και για Άγιο Μαρίνο)
Κείμενο: Πραγματοποιήθηκε στις 20.11, στη Ρώμη, η 31η Διακυβερνητική Συνάντηση Ιταλίας-Γαλλίας, υπό τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Letta και τον Γάλλο Πρόεδρο Hollande, με συμμετοχή και του υπουργικού συμβουλίου των δύο χωρών.

Οι συναντήσεις έλαβαν χώρα στη βίλα Madama, όπου έγιναν και διμερείς συναντήσεις μεταξύ Letta-Hollande και Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Άμυνας και Οικονομίας, ενώ στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών (Farnesina) πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών Οικονομικής Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υποδομών, Εργασίας και Κοινωνικών Πολιτικών, Παιδείας, Πανεπιστημίων και Έρευνας, Πολιτισμού και Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Από τις συναντήσεις συγκρατούνται τα ακόλουθα:

Στο διμερές επίπεδο τονίστηκε η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όπως καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι από τον περασμένο Απρίλιο, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Letta, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από τριάντα υπουργικές συναντήσεις μεταξύ Ιταλίας-Γαλλίας. Επιπλέον, οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών φέρνουν στη θέση του δεύτερου εμπορικού εταίρου Ιταλία και Γαλλία, ενώ η Γαλλία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος επενδυτής για την Ιταλία και η Ιταλία ο τρίτος για τη Γαλλία. Η διεθνής έκθεση ΕΧΡΟ 2015 στο Μιλάνο δίνει ακόμη μια ευκαιρία προώθησης των οικονομικών σχέσεων, όπως επεσήμανε ο ιταλός Πρωθυπουργός.

Το σημαντικότερο ίσως σημείο των συνομιλιών, στο οποίο εστίασαν οι δύο ηγέτες, με τον Ιταλό πρωθυπουργό να επιμένει περισσότερο, ήταν το ζήτημα της ανάπτυξης. Τονίστηκε η ανάγκη συνδυασμού της δημοσιονομικής πειθαρχίας με μέτρα για την ανάπτυξη, και κυρίως για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, σε συνέχεια και της πρόσφατης διεθνούς συνόδου για το ίδιο θέμα που έγινε στο Παρίσι. Συναφώς, δύο άνδρες σημείωσαν την ανάγκη προώθησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου της τραπεζικής ένωσης με μεγαλύτερη επιμονή, αλλά και της ταχύτερης ολοκλήρωσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας εντός της ΕΕ, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στο ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας, τόσο ως προς τη διάσταση της ενοποίησης των πολιτικών άμυνας όσο και ως προς την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Προσεκτική αναφορά έγινε και σε δύο πιο ευαίσθητα ζητήματα:

Α) τη συνεργασία Air France-Alitalia, όπου ως γνωστόν η Alitalia αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης, αν δεν εξευρεθούν τα απαραίτητα ποσά για τη διατήρησή της εν λειτουργία. Οι προοπτικές είναι μάλλον δυσοίωνες μετά την πρόσφατη τοποθέτηση της Air France, ως βασικού μετόχου, περί μη περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσης της Alitalia. Επ’ αυτού, πάντως, Πρόεδρος Hollande ανέφερε ότι δεν είναι Πρόεδρος του γαλλικού αερομεταφορέα, αλλά, ωστόσο, τίθεται υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών μεταξύ των δύο εταιρειών και των προσπαθειών αντιμετώπισης του προβλήματος.

Β) τη σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας μεταξύ Τορίνο-Λυών, βάσει συμφωνίας του 2012. Επ’ αυτού, Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε ότι οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα τέλη του 2014 με αρχές του 2015 και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση της γαλλο-ιταλικής συμφωνίας από το Κοινοβούλιο και τη Γερουσία της χώρας του. Από πλευράς Ιταλίας, η συμφωνία εγκρίθηκε προ ολίγων ημερών, στις 12.11, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τώρα εκκρεμεί η έγκρισή της από την Γερουσία. Κ. Letta πρόσθεσε, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των μεταφορών και υποδομών, ότι εξίσου σημαντικό είναι και το σχέδιο σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ των ιταλικών πόλεων Torino, Cuneo, Ventimiglia και της γαλλικής Νίκαιας.

Τέλος, υπεγράφησαν δύο συμφωνίες, η πρώτη μεταξύ των ιταλικών ταχυδρομείων (Poste Italiane) και της EUTELSAT, σχετικά με υπηρεσίες ευρυζωνικού διαδικτύου και η δεύτερη μεταξύ European Space Agency (ESA), ιταλικής ELV (European Launch Vehicle) και γαλλικής Arianespace, για την παραγωγή και εμπορική εκμετάλλευση δέκα εκτοξευτών.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports