header

Συμμετοχή ΟΠΕ στην έκθεση Interfood & Drink 2013 στη Σόφια – Εκδηλώσεις προβολής προϊόντων θαλασσοκαλλιέργειας και καταψυγμένων αλιευμάτων
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 12/11/2013
Σχετικός σύνδεσμος: http://food-exhibitions.bg/en/interfood-and-drink
Συναπτόμενο αρχείο: radD2F1D2013-11-08 14.21.21.jpg
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Κείμενο: Ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) συμμετείχε στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών «Interfood & Drink 2013» (Interexpo Center, Σόφια, 6–9.11.2013) με περίπτερο αφιερωμένο στην προβολή νωπών προϊόντων θαλασσοκαλλιέργειας (τσιπούρα, λαυράκι κ.ά.) και κατεψυγμένων αλιευμάτων (γλώσσα, χταπόδι, γαρίδες κ.ά.)

Η συμμετοχή στην Interfood & Drink 2013 εντάσσεται στο «Ολοκληρωμένο σχέδιο προώθησης για τα ευρύαλα μεσογειακά είδη» που είναι συνολικού προϋπολογισμού 3,65 εκατ. ευρώ και έχει ως βασικούς στόχους την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των προϊόντων του κλάδου και τη μεγέθυνση της εσωτερικής κατανάλωσης. Το ως άνω ολοκληρωμένο σχέδιο προώθησης εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007–2013 το οποίο συγχρηματοδοτείται από κονδύλια της Ε.Ε. και της Ελλάδος και η διάρκειά του εκτείνεται έως το τέλος του 2014. Κατά την υλοποίησή του πραγματοποιήθηκε ήδη ελληνική συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, ενώ αντίστοιχη συμμετοχή προγραμματίζεται για τη διεθνή έκθεση ιχθυηρών ESE στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο 2014.

Στο χώρο του περιπτέρου εκτέθηκαν, σε ειδικά διαμορφωμένα ψυγεία, νωπά ψάρια, τσιπούρα και λαυράκι, καθώς και κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά, ενώ ταυτόχρονα λειτούργησε πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα όπου προετοιμάστηκαν εδέσματα από το γνωστό Έλληνα αρχιμάγειρα κ. Κώστα Βασσάλο. Σημειωτέον στην αποστολή του ΟΠΕ στη Σόφια συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κατεψυγμένων Τροφίμων (ΠΑΣΕΚΤ) και η Πανελλήνια Ένωση Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ).

Το Γραφείο Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια ανέλαβε σε συνεργασία με τον ΟΠΕ τη διοργάνωση δύο προωθητικών εκδηλώσεων γευσιγνωσίας στο χώρο του περιπτέρου με κύριους στόχους την προβολή των ως άνω ελληνικών προϊόντων και την προσέγγιση του επιχειρηματικού κόσμου της Βουλγαρίας. Η προσέλευση στις εκδηλώσεις, που τίμησαν με την παρουσία τους ο Έλληνας Πρέσβης στη Σόφια κ. Δημοσθένης Στωίδης και ο Κύπριος Πρέσβης στη Σόφια κ. Σταύρος Αμβροσίου, υπήρξε εξαιρετικά ικανοποιητική, τόσο από άποψη αριθμού, όσο και από άποψη σύνθεσης, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην επίτευξη των στόχων της εν θέματι εκθεσιακής συμμετοχής.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του περιπτέρου γευσιγνωστική εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν αρμόδια στελέχη των μεγαλύτερων σουπερμάρκετ της Βουλγαρίας, εισαγωγείς αλιευμάτων, εστιάτορες και υπεύθυνοι αλυσίδων εστίασης, δημοσιογράφοι και διπλωμάτες. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο αρχιμάγειρας κ. Κ. Βασσάλος πραγματοποίησε επίδειξη ζωντανής μαγειρικής, αξιοποιώντας στο έπακρο τις γευστικές δυνατότητες των ελληνικών φρέσκων και κατεψυγμένων αλιευμάτων.

Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013 και επικεντρώθηκε στο χώρο της επαγγελματικής μαγειρικής, απευθυνόμενη, αποκλειστικά, σε μαθητευόμενους σεφ και καθηγητές δύο εκ των μεγαλύτερων τουριστικών επαγγελματικών σχολών της Βουλγαρίας (Vocational Tourism Schools of Sofia and Bankya). Οι καλεσμένοι μαθητευόμενοι σεφ και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανή επίδειξη μαγειρικής και ενημερωθούν ως προς τα ιδιαίτερα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά των θαλασσινών εδεσμάτων. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος από πλευράς συμμετεχόντων είναι ότι ζητήθηκε επανάληψη της εκδήλωσης και την επόμενη μέρα της Έκθεσης (Σάββατο, 9.11.2013), αίτημα που ικανοποιήθηκε από πλευράς διοργανωτών. Επισημαίνεται ότι στις ως άνω εκδηλώσεις προσφέρθηκε, συνοδευτικά με τα εδέσματα θαλασσίων προϊόντων, λευκός ελληνικός οίνος (Σαββατιανό).

Παράλληλα με την Interfood & Drink και στον ίδιο χώρο, διοργανώθηκαν οι εκθέσεις i2;h5;h0;i8;MANIA, The World of Milk, Bulpek, Salon de Vin και Sihre (ξενοδοχειακού εξοπλισμού & εξοπλισμού εστίασης), γεγονός που συνέβαλλε επιπρόσθετα στην προβολή της εν θέματι εκθεσιακής συμμετοχής. Εκτός από τον ΟΠΕ, παρουσία στην έκθεση είχαν και άλλοι ελληνικοί σύνδεσμοι και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων/ποτών και του επαγγελματικού εξοπλισμού εστίασης (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχάνων Τυποποιητών – Εξαγωγέων Ελαιολάδου – ΣΕΒΙΤΕΛ, Ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Vegiterraneo, Trochidis & Co, Crystal Freezers & Coolers, Metallotechnica, Allpack Hellas).

Σημειώνεται ότι εκτενή αναφορά στην ελληνική συμμετοχή στην Interfood & Drink μέσω του ΟΠΕ και της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Vegiterraneo έκανε η Βουλγαρική Κρατική Ραδιοφωνία (BNR). Στο πλαίσιο του σχετικού αφιερώματος, ο κ. Βασάλος παραχώρησε συνέντευξη στην BNR όπου μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα Βαλκάνια ως ενιαίο χώρο με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, για την μεσογειακή κουζίνα, δίνοντας έμφαση στην ελληνική κουζίνα και ιδιαίτερα στα θαλασσινά, που καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στη Βουλγαρία. Τόνισε δε την ιδιαίτερη συμβολή των θαλασσινών που προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες τα οποία λόγω της καλύτερης τιμής τους είναι πιο προσιτά για τον καταναλωτή, ενώ δεν υστερούν όσον αφορά την θρεπτική τους αξία σε σχέση με τα υπόλοιπα αλιεύματα.


Θεολογία Βούλγαρη
Γραμματέας ΟΕΥ Β΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports