header

Πραγματοποίηση 10ης διοργάνωσης «Portugal Exportador» στο πλαίσιο δράσεων ενίσχυσης της εξωστρέφειας της πορτογαλικής επιχειρηματικότητας.
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 30/11/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λισσαβώνας (Αρμοδιότητα και για Πράσινο Ακρωτήρι, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε)
Κείμενο: Στο πλαίσιο ανάπτυξης δράσεων οικονομικής εξωστρέφειας, πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2015 η 10η διοργάνωση του Φόρουμ Portugal Exportador, το οποίο συνδιοργανώνεται από την Ένωση Επιχειρήσεων Πορτογαλίας-ΑΙP και τον Πορτογαλικό Οργανισμό Προώθησης Εξωτερικού Εμπορίου και Προσέλκυσης Επενδύσεων-AICEP. Πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός στην Πορτογαλία με θέμα την επιχειρηματική εξωστρέφεια, το οποίο πραγματοποιείται ετησίως κατά την τελευταία δεκαετία. Και στην φετινή διοργάνωση, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά παράλληλων δραστηριοτήτων (ομιλίες, σεμινάρια, θεματικές συζητήσεις, διμερείς συναντήσεις, «Χώρος Πρεσβειών», «Χώρος Γνώσης», κλπ), με την συμμετοχή εκπροσώπων οργανισμών, επιχειρήσεων, συνδέσμων, ακαδημαϊκών, εταιρειών συμβούλων, Πρεσβειών, κ.ά.. Στόχος της διοργάνωσης είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των πορτογαλικών, κυρίως μικρομεσαίων, επιχειρήσεων και η παροχή σε αυτές, σε μία ημέρα-σε ένα σημείο, ευρείας, στοχευμένης και εξειδικευμένης πληροφόρησης, όπως: ενημέρωση για τα υφιστάμενα εργαλεία ενίσχυσης των εξαγωγών και εν γένει της εξωστρέφειας, εξοικείωση με αγορές και κλάδους που παρουσιάζουν προοπτική για τα πορτογαλικά συμφέροντα, παρουσιάσεις των εμπειριών εταιρειών σε συγκεκριμένες αγορές, διερεύνηση δυνητικών συνεργατών σε αγορές του εξωτερικού, κ.ά.. Εν συντομία, ο ρόλος του Portugal Exportador έγκειται αφενός στην εξοικείωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα χρηματοοικονομικά κυρίως εργαλεία εξωστρέφειας (εθνικά και πολυμερών αναπτυξιακών οργανισμών), και αφετέρου την διεύρυνση των οριζόντων τους σε παραδοσιακές ή νέες αγορές που παρουσιάζουν προοπτική. Στα εγκαίνια του Φόρουμ παρέστη φέτος ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ.Paulo Portas, ο οποίος, κατά την θητεία του, είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της εξωστρέφειας της πορτογαλικής οικονομίας.
Η φετινή διοργάνωση του Portugal Exportador εστίασε σε 14 χώρες που παρουσιάζουν προοπτική για την πορτογαλική επιχειρηματικότητα, είτε διότι είναι παραδοσιακοί εταίροι της Πορτογαλίας, είτε διότι προσελκύουν ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκ μέρους των Πορτογάλων επιχειρηματιών. Πρόκειται για χώρες της Αφρικής (Μοζαμβίκη, Αγκόλα, Μαρόκο, Αλγερία), της Λατινικής Αμερικής (Παναμάς, Μεξικό, Βραζιλία), της Β.Αμερικής (Καναδάς και ΗΠΑ), της Ασίας (Κίνα), της Ευρώπης (Πολωνία, Ην.Βασίλειο και Γαλλία), καθώς και της Μέσης Ανατολής. Όσον αφορά τις θεματικές ενότητες, ενδεικτικά αναφέρονται θέματα όπως: πιστοποίηση και διεθνοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είσοδος στην αγορά χωρών Μέσης Ανατολής, διεκπεραίωση τελωνειακών διαδικασιών κατά την εξαγωγή, πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά εργαλεία μέσω ΕΣΠΑ και διεθνών οργανισμών και ιδρυμάτων, πρόσβαση σε αγορές δημόσιων προμηθειών του εξωτερικού και κυρίως τρίτων χωρών, ευκαιρίες και προκλήσεις της αγοράς της Αγκόλα, κλπ. Στην φετινή διοργάνωση συμμετείχαν, επίσης, ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, με σεμινάρια περί διεθνών διαγωνισμών που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ConnectAmericas, για την επιχειρηματική διασύνδεση Λατ.Αμερικής και Καραϊβικής, αντίστοιχα.
Τα τελευταία χρόνια, στο Portugal Exportador προσκαλούνται και συμμετέχουν ενεργά και εκπρόσωποι εδώ Πρεσβειών. Στον ειδικά προσαρμοσμένο «Χώρο Πρεσβειών», εκπρόσωποι πορτογαλικών επιχειρήσεων έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους Πρεσβειών, να διερευνήσουν συνεργασίες, να θέσουν συγκεκριμένα ερωτήματα και να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με αγορές του ενδιαφέροντός τους. Στην φετινή διοργάνωση 38 Πρεσβείες ήταν παρούσες στον «Χώρο Πρεσβειών». Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Λισσαβώνα. Εξ αντικειμένου του Φόρουμ, το ενδιαφέρον των Πορτογάλων επιχειρηματιών όσον αφορά την ελληνική αγορά εστιάζεται, κυρίως, σε τρόπους προώθησης των εξαγωγών τους στην ελληνική αγορά (τρόφιμα, κρασιά, ναυτιλιακές υπηρεσίες, υπηρεσίες συμβούλων, κλπ.). Ωστόσο, αναμφίβολα, πάντα η ελληνική συμμετοχή στο Φόρουμ Portugal Exportador αποτελεί μια ευκαιρία για προβολή της εικόνας της Ελλάδος και διεύρυνση του κύκλου επαφών.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η Πορτογαλία έχει επιδείξει μεγάλη εξωστρέφεια, με στόχο αγορές κλειδιά, κυρίως Κίνα και πορτογαλόφωνες χώρες, αλλά και παραδοσιακούς ευρωπαϊκούς εταίρους, αναπτύσσοντας συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες έχουν πράγματι αποδώσει καρπούς. Το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών επί του ΑΕΠ ανήλθε το 2014 σε 39,9% επί του ΑΕΠ (έναντι 29% το 2008), ενώ την ίδια χρονιά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίου της χώρας εμφάνισε πλεόνασμα 2,1% επί του ΑΕΠ (έναντι ελλείμματος 10,9% το 2008).
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports