header

Σήμανση αλλεργιογόνων ποτών στη Βραζιλία – διευκρινίσεις
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ημερομηνία: 20/09/2016
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Αγίου Παύλου (Αρμοδιότητα και για Σουρινάμ)
Κείμενο:

Σήμανση αλλεργιογόνων ποτών στη Βραζιλία – διευκρινίσεις

Η Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Εποπτείας της Βραζιλίας (ANVISA) διευκρίνισε ότι αποδέχεται ως ισοδύναμες τις Καλές Πρακτικές Παραγωγής και τα προτεινόμενα όρια ανίχνευσης στο τελικό προϊόν βοηθητικών επεξεργασίας προερχόμενων από αλλεργιογόνους τροφές, του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (ΔΟΑΟ). Οι παραγωγοί μπορούν, συνεπώς, να παραλείπουν την αναγραφή των βοηθητικών επεξεργασίας στην ετικέτα του προϊόντος, το οποίο δεν χρειάζεται να φέρει την αλλεργιογόνο σήμανση, εφόσον τα ίχνη αυτών των βοηθητικών επεξεργασίας στο τελικό προϊόν δεν ξεπερνούν τα όρια που προβλέπει ο ΔΟΑΟ.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω καλύπτουν τις περιπτώσεις χρήσης της καζεΐνης και της αλβουμίνης ως βοηθητικά επεξεργασίας για τις οινολογικές πρακτικές (ή / και για την παρασκευή μπύρας), αλλά όχι και τη χρήση ιχθυόκολλας, η οποία έχει μεν εξαιρεθεί στην ΕΕ από την υποχρέωση σήμανσης, καθώς δεν θεωρείται αλλεργιογόνος, ωστόσο δεν υπάρχουν σαφή διεθνή πρότυπα ως προς το αποδεκτό όριο ανίχνευσης υπολειμμάτων της στο τελικό προϊόν. Εναπόκειται στους παραγωγούς η αξιολόγηση του κατά πόσον η παραγωγική διαδικασία που εφαρμόζουν εξαλείφει πλήρως την ιχθυόκολλα από το τελικό προϊόν, το οποίο, σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να φέρει την αλλεργιογόνο σήμανση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο νέος σήμανσης αλλεργιογόνων τροφίμων και ποτών τέθηκε σε ισχύ στις 2 Ιουλίου.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports