header

Εξελίξεις στους τομείς παραγωγής πουλερικών και χοιρινού κρέατος στη Ρωσία
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ημερομηνία: 25/11/2016
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μόσχας (Αρμοδιότητα και για Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν)
Κείμενο:

Η παραγωγή πουλερικών στη Ρωσία, η οποία παρουσίαζε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης κατά την τελευταία δεκαετία, εμφάνισε σημάδια σταθεροποίησης κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά το ανωτέρω διάστημα, η παραγωγή πουλερικών παρουσίασε οριακή αύξηση της τάξης του 0,6% (σε αριθμό ζώων) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.  

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του κέντρου ανάλυσης "Sovecon", κ. Andrei Sizov, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην πτώση της ζήτησης για τα προϊόντα που έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη μείωση των εισοδημάτων, καθώς και στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του τομέα κατά το παρελθόν (ρυθμός αύξησης κατά μέσο όρο 13% ετησίως από τη δεκαετία του 2000). Σε αυτούς τους παράγοντες πρέπει να προστεθούν η στασιμότητα των τιμών των προϊόντων, καθώς και η αύξηση του κόστους παραγωγής, σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια της Ρωσικής Ένωσης Πουλερικών Galina Bobyleva. Κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους, η μέση τιμή των προϊόντων πουλερικών μειώθηκε κατά 3% και διαμορφώθηκε στα 92,26 ρούβλια/κιλό.

Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, οι τιμές των πουλερικών στη Ρωσία είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο. Την ίδια στιγμή, το κόστος των ζωοτροφών, των αυγών για επώαση και των κτηνιατρικών φαρμάκων έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της υποτίμησης του ρουβλίου. Ως εκ τούτου, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, το μικτό περιθώριο κέρδους του τομέα μειώθηκε κατά 4,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 14,3%, σύμφωνα με έκθεση του ομίλου επιχειρήσεων Cherkizovo. Για λόγους σύγκρισης, αναφέρουμε ότι το αντίστοιχο ποσοστό για το χοιρινό κρέας είναι 29,8%.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συνδέσμου Κρεατοπαραγωγών κ. Sergey Yushin, τα πουλερικά κατέχουν το 45% της συνολικής κατανάλωσης κρέατος των ρωσικών νοικοκυριών, το χοιρινό κρέας το 32,5% και το βοδινό το 20,7%. Με την εγχώρια ζήτηση να καλύπτεται πλήρως, η ρωσική αγορά πουλερικών έχει αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια κορεσμού. Ένας τρόπος για να διατηρηθεί η ανάπτυξη του κλάδου είναι η πραγματοποίηση εξαγωγών των προϊόντων αυτών σε τρίτες χώρες. Ωστόσο, με τις κύριες αγορές, όπως αυτή της Κίνας, να παραμένουν κλειστές για τους Ρώσους πτηνοτρόφους, τις διαδικασίες εισόδου στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής να εμφανίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, και ταυτόχρονα την ύπαρξη έντονου ανταγωνισμού, κυρίως από τη Βραζιλία, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι παραγωγοί είναι σημαντικές.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Υπηρεσίας, οι εξαγωγές πουλερικών (Κωδικός Συνδυασμένης Ονοματολογίας 0207) από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 7,2% το 2014 σε σχέση με το 2013 και κατά 14,7% το 2015 σε σχέση με το 2014, ενώ τα στοιχεία του 9μήνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2016 δείχνουν αύξηση της δυναμικής των εξαγωγών της τάξης του 50%. Ωστόσο, σχεδόν ολόκληρη αυτή η αύξηση αφορά σε εξαγωγές των εν λόγω προϊόντων προς την Ουκρανία και δεν αποτελούν ένδειξη διείσδυσης των Ρώσων παραγωγών σε νέες αγορές.

Από την άλλη πλευρά, ο τομέας παραγωγής χοιρινού κρέατος στη Ρωσία εμφανίζει σημαντική δυναμική. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά το διάστημα Ιαν.-Σεπ. 2016, η παραγωγή χοιρινού κρέατος αυξήθηκε κατά 4,5% σε αριθμό ζώων και κατά 14,2% σε όρους ζώντος βάρους, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Ρωσικής Ένωσης Χοιροτρόφων, το 2016 η κατανάλωση χοιρινού κρέατος αναμένεται να αυξηθεί κατά 8%.

Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις έως το 2020 κάνουν λόγο για μέση ετήσια αύξηση της παραγωγής χοιρινού κρέατος στη Ρωσία κατά 1.480 χιλ. τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες του κλάδου σχεδιάζουν την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής τους, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους ή για την κατασκευή νέων. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, το ποσοστό των νεόδμητων και εκσυγχρονισμένων εγκαταστάσεων σφαγής στο συνολικό αριθμό των εγκαταστάσεων αυξήθηκε από 12% σε 55%, ενώ έως το 2020 αναμένεται να φθάσει το 75%. Αξίζει να αναφερθεί ότι προ ολίγων ημερών, ο όμιλος επιχειρήσεων Rusagro ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας ενέκρινε την κατασκευή τριών σύγχρονων χοιροτροφικών μονάδων, οι οποίες αναμένεται να φθάσουν σε πλήρη παραγωγική ικανότητα της τάξης των 40-45 χιλιάδων τόνων ζώντος βάρους το 2019. Το ύψος της επένδυσης θα ανέλθει σε 7,5 δισ. ρούβλια και το έργο έχει ήδη λάβει την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου Γεωργίας, προκειμένου να λάβει κρατική στήριξη.

Η ιδιαίτερα αυξημένη δυναμική που παρουσιάζει ο κλάδος της παραγωγής χοιρινών προϊόντων επιβεβαιώνεται επιπλέον και από τη θεαματική αύξηση των ρωσικών εξαγωγών των εν λόγω προϊόντων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Υπηρεσίας, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος (Κωδικός Συνδυασμένης Ονοματολογίας 0203) από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 103% το 2014 σε σχέση με το 2013 και κατά 197% το 2015 σε σχέση με το 2014, ενώ τα στοιχεία του 9μήνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2016 δείχνουν επιπλέον εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 508%.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov