header

Απεργιακές κινητοποιήσεις της AIR FRANCE
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 09/05/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Σε μια προσπάθεια τερματισμού των κινητοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα επί περίπου 2,5 μήνες και την επιστροφή στην κανονικότητα των εργασιών, η διοίκηση της AirFrance παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο μισθολογικής συμφωνίας, το οποίο υπέβαλε σε ηλεκτρονική διαβούλευση στο προσωπικό της εταιρείας μέχρι την Παρασκευή 4 Μαΐου τ.ε. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AirFrance, Jean-Marc Janaillac, ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να υποβάλει παραίτηση σε περίπτωση που η πρότασή του καταψηφιστεί. Η πρόταση αυτή προέβλεπε γενική αύξηση μισθών 7% σε διάστημα τεσσάρων ετών (συμπεριλαμβανομένου 2% φέτος), έως το 2021, η οποία θα υπολογιζόταν προσθετικά στις μεμονωμένες αυξήσεις των μισθών.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας την Παρασκευή 4 Μαΐου απέρριψαν την πρόταση της μισθολογικής συμφωνίας, με ποσοστό 55,44%, σε ψηφοφορία όπου συμμετείχε το 80,33% των εργαζομένων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άμεση παραίτηση του κ. Janaillac (Πρόεδρου-Διευθύνοντα Συμβούλου της κοινοπραξίας AirFrance-KLM) και την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων από τη Δευτέρα 7 Μαΐου. Σύμφωνα με την εταιρεία, στις 7 Μαΐου θα πραγματοποιηούταν το 85% των πτήσεων. Η δεκάτη τέταρτη ημέρα απεργίας σε διάρκεια λιγότερο από 3 μήνες παρατείνει την περίοδο αστάθειας για την εταιρεία, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαΐου όταν και θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της εταιρείας από το συμβούλιο των μετόχων, διαδικασία διαδοχής που χαρακτηρίζεται ούτως ή άλλως περίπλοκη.

Εν μέσω αυτής της περιόδου αστάθειας, εμφανής γίνεται η δυσφορία από πλευράς του Διευθύνοντα Συμβούλου της KLM. O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της KLM, Pieter Elbers, δήλωσε πως "ο αντίκτυπος των απεργιών είναι καταστροφικός για τον πελάτη και την εκτίμησή του για την εταιρεία, αλλά και τα οικονομικά μας, τη φήμη μας και τις εσωτερικές μας εκθέσεις", με μήνυμα που έστειλε στους υπαλλήλους της εταιρείας. Ακόμη, σύμφωνα με τον γαλλικό τύπο, πληθαίνουν οι αρνητικές εντυπώσεις των υπαλλήλων της KLM οι οποίοι δεν προτίθενται να αναλάβουν το κόστος των απεργιών του γαλλικού εταίρου που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει στην κοινοπραξία περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ (υπολογίζονται περίπου 25 με 30 εκατομμύρια ανά ημέρα απεργίας) και κάποιοι από αυτούς δεν δίστασαν να ζητήσουν το διαχωρισμό της KLM από την AirFrance.

Έπειτα από διαδοχικές χρονιές μη ικανοποιητικών οικονομικών στοιχείων, η AirFrance-KLM παρουσίασε το 2017 τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία της, με λειτουργικό κέρδος 1,488 δισ. Ευρώ (+ 42%), μείωση χρέους κατά 2 δισ. Ευρώ και ρεκόρ σχεδόν 100 εκατομμύρια επιβάτες. Δεν αναμένεται ωστόσο, να δοθεί συνέχεια το έτος 2018, αφού προβλέπεται να υπάρξει αντίστοιχα μεγάλη πτώση των οικονομικών αποτελεσμάτων, γεγονός που έχει προκαλέσει και την έντονη ανησυχία του Υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας, Bruno Le Maire. Ο κ. Le Maire απηύθυνε έκκληση την Κυριακή για ανάληψη των ευθυνών από όλους τους παράγοντες της εταιρείας. Ο τελευταίος χαρακτήρισε ακόμη, αδικαιολόγητες τις απαιτήσεις για αύξηση μισθολογικών απολαβών εν μέσω οικονομικών δυσχερειών της εταιρείας. Τέλος, αν και το γαλλικό κράτος κατέχει 14% των μετοχών της εταιρείας (όντας ο μεγαλύτερος μέτοχος), ο Υπουργός έκανε σαφές πως το κράτος δεν προτίθεται να εξοφλήσει τα χρέη της εταιρείας και πως για να συμβεί αυτό η εταιρεία πρέπει να αναδιαρθρωθεί προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports