header

Μέτρα Εθνικής Επιτροπής για την Επιχειρηματικότητα (CNEA) για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στο Μαρόκο
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΜΑΡΟΚΟ
Ημερομηνία: 18/12/2018
Συναπτόμενο αρχείο: 201812 ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ma.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ραμπάτ (Αρμοδιότητα και για Γκάμπια, Γουινέα - Μπισάου, Μαυριτανία, Σενεγάλη)
Κείμενο:

Το έτος 2019 πρόκειται να είναι, για το Μαρόκο, έτος εκπόνησης της εθνικής στρατηγικής για το επιχειρηματικό περιβάλλον, η οποία είναι αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση της κατάταξης της χώρας στο Doing Business (60η θέση) και για την επίτευξη του ανακοινωθέντος κυβερνητικού στόχου ανόδου της στην 50η θέση μέχρι το 2021. Με σκοπό τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στο Μαρόκο, η Εθνική Επιτροπή για την Επιχειρηματικότητα (CNEA), μετά την πρόσφατη συνεδρίασή της, αποφάσισε να προχωρήσει στη λήψη περαιτέρω μέτρων για να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες που συναντούν οι εδώ επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. El Maaroufi, σύμβουλο του πρωθυπουργού και συντονιστή της γραμματείας της ανωτέρω επιτροπής, προτεραιότητα έχει η επικοινωνία με τον ιδιωτικό τομέα. Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα επιτρέψει στους επιχειρηματικούς φορείς να υποβάλλουν απευθείας τις καταγγελίες τους, προκειμένου να λαμβάνουν χώρα οι απαραίτητες κάθε φορά προσαρμογές. Βρίσκεται, επίσης, σε εξέλιξη έρευνα σχετικά με τα εμπόδια στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

Το νέο βαρόμετρο για το επιχειρηματικό κλίμα είναι, επίσης, ένα από τα βασικά εργαλεία που έχουν προγραμματισθεί για το 2019 και βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, σε τελική, δοκιμαστική φάση. Σύμφωνα με τον κ. El Maaroufi, θα παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του επιχειρηματικού κλίματος, ευνοώντας τη δημιουργία της κατάλληλης εθνικής στρατηγικής, η οποία θα καλύψει την προσεχή 5ετία. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προσαρμοσθούν στις προσδοκίες των εταιριών που θα εκφράζονται στο βαρόμετρο.

Σχετικό παράδειγμα του οποίου ο επείγων χαρακτήρας έχει ήδη τονιστεί από ξένους επενδυτές αποτελεί η δυνατότητα αυτών να έχουν πρόσβαση στη μαροκινή επιχειρηματική νομοθεσία, στα αγγλικά. Τα μέλη της CNEA αναγνωρίζουν την ανάγκη που εκφράζουν οι ξένοι επιχειρηματικοί φορείς για κατανόηση των νομικών κανόνων της αγοράς στην οποία σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν. Η επιτροπή μελετά πώς να θέσει online μια επίσημη μετάφραση των κειμένων που απαρτίζουν το μαροκινό επιχειρηματικό δίκαιο. Άλλο έργο εν όψει είναι η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για να μπορούν να γνωρίζουν οι μελλοντικοί επενδυτές τις απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων τους, με επαφές και πληροφορίες για τις αρμόδιες υπηρεσίες και πρόσωπα, κατά τη διάρκεια των διαφόρων σταδίων. Το σχέδιο δράσης για τους προσεχείς μήνες αφορά, επίσης, καταγγελίες που εκκρεμούν επί σειρά ετών, όπως η ψηφιοποίηση των δικαστηρίων,

                Σχετικά αναφέρεται ότι το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική σύσταση επιχειρήσεων εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το νέο σύστημα έχει ως στόχο να επιτρέψει τη σύσταση επιχειρήσεων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που διαχειρίζεται το Μαροκινό Γραφείο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (OMPIC). Όλες οι διαδικασίες σχετικά με τη δημιουργία, την εγγραφή στο εμπορικό μητρώο και τη δημοσίευση δεδομένων σχετικά με τις εταιρίες θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα μέσω αυτής της πλατφόρμας. Σε διάταγμα που πρόκειται να εκδοθεί θα αναφέρονται λεπτομερώς τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβληθούν για τη σύσταση εταιρίας. Η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας του νέου συστήματος θα εξασφαλίζεται από εθνική επιτροπή επιφορτισμένη με το συντονισμό των παρεμβάσεων των διοικητικών αρχών που εμπλέκονται στη διαδικασία της σύστασης.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov