header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Κυριότερα γεγονότα στην αρμενική οικονομία το 2004
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΡΜΕΝΙΑ
Ημερομηνία: 17/02/2005
Έκδοση: Super User
Πηγή: Γραφείο ΟΕΥ
Κείμενο:
1. Έναρξη κατασκευής αρμενικο-ιρανικού αγωγού φυσικού αερίου.

Μετά την πάροδο 13 περίπου ετών από την έναρξη των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών τον Μάϊο του 2004 υπογράφηκε η συμφωνία και τον Δεκέμβριο του 2004 ξεκίνησε η κατασκευή του αγωγού μήκους 141 χλμ (100 χλμ. στο ιρανικό και 41 χλμ. στο αρμενικό έδαφος) και κόστους 120εκ.$ ΗΠΑ περίπου και μάλιστα για την κατασκευή του δανειοδοτήθηκε η αρμενική Κυβέρνηση από την ιρανική με δάνειο ύψους 30 εκ.$.


2. Έγκριση νέας 4ετούς πίστωσης για την περίοδο 2005-2009 από την
World Bank ύψους 220 εκ $

H WB αποτελεί τον σημαντικότερο δανειοδότη της χώρας, το ύψος των δανείων προς την Αρμενία συμπεριλαμβανομένου και του ανωτέρω υπερβαίνει το 1 δις. $ ΗΠΑ. Σημειώνεται επίσης ότι η προηγούμενη πίστωση για την περίοδο 2000-2004 ήταν ύψους 150 εκ.$ ΗΠΑ.

3. Κατάργηση μονοπωλίου τηλεπικοινωνιών.

Όπως είναι γνωστό το μονοπώλιο στις τηλεπικοινωνίες της χώρας είχε παραχωρηθεί στην Armentel μετά την εξαγορά της από τον ΟΤΕ το 1997. Μετά από μακρά περίοδο διαμάχης μεταξύ διοίκησης του ΟΤΕ και αρμενικής Κυβέρνησης, διαμάχη η οποία και οδήγησε τα δύο μέρη σε προσφυγή στο Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 2003 , τελικά και μετά από 4μηνη περίοδο νέων διαπραγματεύσεων (Ιούλιος-Οκτώβριος 2004) ανακοινώθηκε η παραχώρηση και 2ης άδειας κινητής τηλεφωνίας στην εταιρεία Karabach Telekom με το μονοπώλιο να παραμένει σε σταθερή τηλεφωνία και Internet στα χέρια της Armentel.

4. Η εξαγορά της Armsavingsbank από ρωσική Vneshtorgbank.

H Vneshtorgbank (Τράπεζα Εξωτερικού Εμπορίου) είναι αν οχι η μεγαλύτερη μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες (μάλιστα το 2004 προχώρησε και στην εξαγορά της ρωσικής τράπεζας Gutabank και μετέφερε την έδρα των επιχειρήσεών της από την Αγ.Πετρούπολη στην Μόσχα). Η Τράπεζα λειτουργούσε από την εποχή της σοβιετικής Ένωσης υπό την ίδια σχεδόν επωνυμία (Bank for the Foreign Trade of USSR) και όπως περιγράφει η επωνυμία της μέσω αυτής και μόνο αυτής εκτελούντο οι τραπεζικές διαδικασίες και πληρωμές του εξωτερικού εμπορίου της ΕΣΣΔ.


Η αρμενική τράπεζα ArmsavingsBank είναι μία από τις παλαιότερες αρμενικές Τράπεζες με έτος ίδρυσης το 1994, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην χώρα μετά την βρεττανική HSBC και διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων με 103 υποκαταστήματα.

Με την εξαγορά της ArmsavingsBank ενδυναμώθηκε περαιτέρω η ρωσική παρουσία όχι μόνο στον τραπεζικό τομέα αλλά και στο σύνολο της αρμενικής οικονομίας καθώς ήταν ήδη έντονη στον τομέα ενέργειας (φυσικό αέριο, πυρηνικός σταθμός, θερμοηλεκτρικοί σταθμοί), βιομηχανίας (αλουμίνιο, κατεργασία διαμαντιών, τσιμέντου κλπ), εμπορίου (πρώτος εμπορικός εταίρος της Αρμενίας), αεροπορικών μεταφορών κλπ.


Αναφέρεται επίσης ότι μετά την εξαγορά της ArmsavingsBank , η Vneshtorgbank προχώρησε και σε εξαγορά ποσοστού 51% της γεωργιανής Τράπεζας United.


5. Εξαγορά από την
European Bank of Reconstruction and Development του 25% των μετοχών της αρμενικής Τράπεζας Armeconombank έναντι 887 χιλ.$.

Σημειώνεται ότι η EBRD πέραν δανείων που παρέχει στην αρμενική Κυβέρνηση (υπολογίζονται σε ύψος 20-25 εκ.$ περίπου) και δανείων σε επιχειρήσεις (π.χ. 4,5 εκ.$ στην αρμενική βιομηχανία χαλκού Armenian Copper Program) συμμετέχει και σε μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων όπως της Pernod Ricard Αρμενίας με 15% και της Emporiki Bank of Greece (Armenia) Cjsc με 25%.

6.Δυναμική γερμανική παρουσία με την εξαγορά

α) του Zangezur Copper-Molybdainium Plant από γερμανική εταιρεία Cronimet έναντι 132 εκ.$ και

β).την συμφωνία της βιομηχανίας αλουμινόχαρτου Armenal (θυγατρική του ρωσικού κολοσσού Russal) με την γερμανική εταιρεία Achenbach για εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της έναντι 70 εκ.$.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά η γερμανική πλευρά προχωρεί σε επένδυση τέτοιου μεγέθους στην Αρμενία και προφανώς η κίνηση αυτή έρχεται σαν αποτέλεσμα τόσο του εξαιρετικά επιτυχημένου αναπτυξιακού προγράμματος German Armenian Fund όσο και της επίσκεψης του αρμένιου Προέδρου Kocharian τον Οκτώβριο του 2004 στην Γερμανία.


exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports