header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΤΟ 2004
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ημερομηνία: 21/03/2005
Έκδοση: Super User
Κείμενο:

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΤΟ 2004Ιανουάριος 2004Στις αρχές Ιανουαρίου άρχισαν να λειτουργούν για πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια, ιδωτικές Τράπεζες (Bank of Syria and Overseas και η European Bank of the Middle East Saudi Fransi).


Υπεγράφη τριμερής Ναυτιλιακή Συμφωνία Συρίας -Λιβάνου-Ιορδανίας.


Πραγματοποιήθηκε στην Δαμασκό κοινή συνεδρίαση του Συροτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και η 2η Έκθεση Τουρκικών προϊόντων.


Φεβρουάριος 2004Εγκαινιάσθηκε νέο ωράριο δημοσίων υπηρεσιών απο 7.30 π.μ.έως 15.30 μ.μ. (απο Κυριακή έως Πέμπτη).


Υπεγράφη Συμφωνία για κοινή συροβρεττανική τουριστική επένδυση ύψους 200 εκ $ ΗΠΑ που προβλέπει την κατασκευή τουριστικού θέρετρου στις ακτές της Ταρτούς.


Υπεγράφη Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών μεταξύ Συρίας και Κύπρου.


Υπεγράφη Συμφωνία στον τομέα πετρελαίου φυσικού αερίου και ορυκτών πηγών μεταξύ Συρίας και Υεμένης.


Μάρτιος 2004Υπεγράφη Συμφωνία για την σύσταση κοινής Επιτροπής προπαρασκευαστικής του σχεδίου για την δημιουργία Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.


Το Υπουργικό Συμβούλιο της Συρίας επικύρωσε Νομοθετικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο η χώρα προσχωρεί στην ‘Συμφωνία της Μαδρίτης’ που αφορά στην διεθνή καταγραφή εμπορικών σημάτων.


Απρίλιος 2004


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε για την Συρία, βοήθεια ύψους 55 εκ. Ευρώ γι’ αυτό το έτος, στο πλαίσιο του Εθνικού Ενδεικτικού Προγράμματος που καλύπτει την περίοδο 2002-2004. Για το σύνολο των τριών αυτών ετών, το πρόγραμμα προβλέπει συνολικό προϋπολογισμό 93 εκ. Ευρώ, εκ των οποίων 30 εκ. προορίζονται για τον τομέα της υγείας (είχαν προβλεφθεί σε προηγούμενο πρόγραμμα, αλλά δεν είχαν εκταμιευθεί).


Εγκαινιάσθηκε το πρώτο εργοστάσιο πετροχημικών στην Συρία, που αποτελεί την πρώτη ιδιωτική joint-venture, σε αυτό τον τομέα, με συμμετοχή του Ιράν. Υπολογίζεται ότι η παραγωγή θα καλύψει την εσωτερική ζήτηση και επιπλέον εξαγωγές.

Η Κυβέρνηση της Συρίας μελετά την ίδρυση δύο ειδικών οικονομικών ζωνών, οι οποίες θα επικεντρωθούν στους τομείς της τεχνολογίας και της γεωργίας. Η πρώτη από αυτές θα λειτουργήσει στην πόλη Tell στα περίχωρα της Δαμασκού και θα διέπεται από ειδική νομοθεσία, με στόχο να παρέχει υψηλό επίπεδο υποδομών για τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας. Η δεύτερη ειδική ζώνη (AGROPOLIS) θα δημιουργηθεί στα δυτικά της Hama στο κέντρο της χώρας, στην κοιλάδα al-Ghab.


Ο Υπουργός Μεταφορών κ. Macram Obeid ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλους 2006, η Συρία θα διαθέτει 9 αεροδρόμια. Στα πέντε που ήδη λειτουργούν πρόκειται να προστεθούν άλλα δύο που θα κατασκευασθούν καθώς και δύο που θα ανακαινισθούν.


Μάϊος 2004


Η Συρία και το Ιράν συμφώνησαν στις 13-5-2004, για την από κοινού πραγματοποίηση δύο βιομηχανικών σχεδίων, από τα οποία το πρώτο αφορά εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων, στα περίχωρα της Δαμασκού και το δεύτερο μονάδα παραγωγής υάλου στην πόλη Homs, στο κέντρο της Συρίας.


O Πρόεδρος του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (FIDA), κ.Lennart Bage επισκέφθηκε την Συρία για να εκτιμήσει την πρόοδο των προγραμμάτων, που χρηματοδοτεί το εν λόγω Ταμείο, καθώς και τις προοπτικές για έγκριση νέων σχεδίων.


Ιούνιος 2004


Υπεγράφη Συμφωνία μεταξύ Συρίας και Συμβουλίου Συνεργασίας Χωρών του Αραβικού Κόλπου για την ίδρυση Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών, η οποία προβλέπει την απαλλαγή τελωνειακών δασμών για τα εμπορεύματα που προέρχονται από τις συμβαλλόμενες χώρες, στοχεύοντας στην αύξηση του ενδο-αραβικού εμπορίου.


Υπεγράφη Μνημόνιο Ναυτιλιακής Συνεργασίας μεταξύ Συρίας και Τυνισίας το οποίο προβλέπει την έναρξη λειτουργίας τακτικής ναυτιλιακής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών.


Ο όμιλος Ben Laden προτίθεται να κατασκευάσει ένα νέο τουριστικό συγκρότημα στο δυτικό προάστιο της Δαμασκού,Yaafour, σε έκταση 42.550 μ2, με την ονομασία Palm Village.

Ιούλιος 2004


Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση της Παναραβικής Εταιρείας Εγγύησης των Επενδύσεων οι άμεσες αραβικές επενδύσεις στην Συρία για το 2003, ανήλθαν σε 41,7 εκ. $, ήτοι 1,12 του συνόλου των ενδοαραβικών επενδύσεων. Από το 1995 σύμφωνα με την έκθεση αυτή η Συρία έχει λάβει 1,541 δις $ .


Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανέθεσε σε Ισπανική εταιρεία (DFC ) συμβόλαιο τεχνικής μελέτης 2 εκ. Ευρώ, για την ίδρυση Ταμείου ενίσχυσης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Συρίας.

Αύγουστος 2004


H πολυεθνική μεταφοράς χρημάτων, Western Union προτίθεται να επεκτείνει το δίκτυό της, στην Συρία.


Σύμφωνα με δηλώσεις του Γ. Διευθυντή του Omran, της δημόσιας εταιρείας εισαγωγής- εξαγωγής κατασκευαστικών υλικών, η κατανάλωση της Συρίας σε τσιμέντο, για το 2004 εκτιμάται σε 6,4 εκ. Τόνους.


Η Συριακή κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει 45 δις Λ.Συρίας (865 εκ. $) για την υλοποίηση ενός προγράμματος κατασκευής εντός πέντε ετών, 50.000 νέων διαμερισμάτων.

Σεπτέμβριος 2004


Εγκαίνια της 51ης Διεθνούς Έκθεσης Δαμασκού στις 3-9-2004. Στην εν λόγω Έκθεση συμμετείχαν 55 ξένες χώρες και συνολικά 5208 εταιρίες.

Σημειωτέον ότι στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης, φιλοξενούνται επίσης, εξειδικευμένες Εκθέσεις, που οργανώνονται από Υπουργεία, Οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρίες. Εντός του 2004 πραγματοποιήθηκαν 44 Κλαδικές Εκθέσεις.


Σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχου του Υπουργείου Πετρελαίου και Ορυκτών Πηγών της Συρίας, ανακαλύφθηκαν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου από κροατική εταιρία πετρελαίου στην κεντρική Συρία. Η νέα παραγωγή φυσικού αερίου που θα προέλθει από τα νέα κοιτάσματα θα επιτρέψει στην Συρία να εξάγει ορισμένες ποσότητες, καθώς η έως σήμερα παραγωγή φυσικού αερίου αποσκοπούσε κυρίως για κατανάλωση στην εγχώρια αγορά.


Η Spacetel, μία εκ των δύο εταιριών κινητής τηλεφωνίας στην Συρία, εξασφάλισε δάνειο 10 εκ. $ από το αναπτυξιακό ταμείο του OPEP. Σημειωτέον ότι η εν λόγω εταιρία εξασφάλισε τον Μάιο του 2004, άδεια GSM για το Πακιστάν. Είναι η πρώτη φορά που Συριακή εταιρία αναλαμβάνει επένδυση αυτής της φύσης και μεγέθους στο εξωτερικό.


Οκτώβριος 2004


Υπεγράφη στην Δαμασκό, στις 12-10-2004, το Εθνικό Ενδεικτικό Πρόγραμμα (National Indicative Programme) Συρίας, για το 2005-2006, από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Συρία κ. Hesske και τον κ. Dardari, επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής Σχεδιασμού της Συρίας. Σύμφωνα με την ανωτέρω Συμφωνία, η Συρία θα χρηματοδοτηθεί με 80 εκ. Ευρώ στα επόμενα δύο έτη για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού της χώρας, συμπεριλαμβάνοντας την ανάπτυξη του Ιδιωτικού τομέα, του Εμπορίου, των Υδάτων, της Ανώτερης Εκπαίδευσης και της Κοινωνίας των Πολιτών.


Στην έδρα της Ε. Επιτροπής στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε στις 19-10-2004, τελετή μονογραφής της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε. Ένωσης-Συρίας, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Συρίας κ. Farouk al-Shara και του αρμόδιου Επιτρόπου για τις Εξωτερικές Σχέσεις κ. Chris Patten. Η Συμφωνία αυτή που αναμένεται να επικυρωθεί μέσα του 2005, θα συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της οικονομίας της Συρίας και στην ανάθεση στον ιδιωτικό τομέα ενός αυξανόμενου ρόλου.


Νοέμβριος 2004


Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) και το Υπουργείο Οικονομίας συμφώνησαν για μία μελέτη βιωσιμότητας αναφορικά με την δημιουργία μιας κοινής Τράπεζας, μεταξύ της ΕΤΕ και της Τράπεζας Βιομηχανίας, που αποτελεί μία από τις έξι κρατικές Τράπεζες της Συρίας.


Άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του πρώτου εργοστασίου παραγωγής αυτοκινήτων στην Συρία.

Δεκέμβριος 2004


Υπεγράφη στην Δαμασκό, Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας της Συρίας και της Ιταλικής Πρεσβείας, για την παροχή χρηματοδότησης από την Ιταλία ύψους 1,9 εκ Ευρώ που αφορά στην βελτίωση του εξοπλισμού παραγωγής ελαιόλαδου. Το ανωτέρω διετές πρόγραμμα, αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων του Ερευνητικού Κέντρου Ελαίου, με την προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού για ελέγχους σχετικά με την ποιότητα του ελαιολάδου, ώστε να ανταποκρίνεται στα κριτήρια της Ε. Ένωσης.


Υπεγράφη Συμφωνία μεταξύ της Syrian Petroleum Company και της καναδικής εταιρίας Canadian Dublin International Petroleum Company, σύμφωνα με την οποία η καναδική εταιρία θα εξερευνήσει δύο κοιτάσματα πετρελαίου τοTishreen και το Sheikh Mansour, στην βορειανατολική Συρία, στην πόλη al-Hasake.


Υπεγράφη Συμφωνία μεταξύ της Syrian Petroleum Company και της νορβηγικής εταιρίας DNO ASA καθώς και της αγγλικής εταιρίας Dove Energy Oil, για εξόρυξη πετρελαίου και ορυκτών στην περιοχή Seven. Το συμβόλαιο προβλέπει ότι η Κυβέρνηση χορηγεί στην Syrian Petroleum Company και στην συμβαλλόμενη εταιρία αποκλειστικό δικαίωμα για εξόρυξη πετρελαίου.


Στην Οικονομική Επιτροπή Συρίας - Λιβάνου συζητήθηκε η κατάργηση της εξαίρεσης που ισχύει για ορισμένα προϊόντα, στα οποία επιβάλλονται ακόμα δασμοί και η εφαρμογή της υφιστάμενης Διμερούς Συμφωνίας απαλλαγής δασμών, για όλα τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός του καπνού. Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα ενοποιημένου συστήματος εμπορικών σημάτων και η διμερής συνεργασία στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας, η υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοκινήτων και η συνεργασία στον τραπεζικό τομέα.


Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 25 έτη συνεργασίας Ε. Ένωσης –Συρίας, υπεγράφησαν τρεις Συμφωνίες χρηματοδότησης ύψους 47 εκ. € που εντάσσονται στο εθνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα MEDA και σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του Υπουργείου Οικονομικών (8 εκ. €), την Τοπική Αυτοδιοίκηση (18 εκ.€) και την Επαγγελματική Εκπαίδευση (21 εκ. €).
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports