header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΘΕΣΜΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ημερομηνία: 09/08/2006
Έκδοση: Super User
Κείμενο:


Το θεσμικό πλαίσιο των διμερών οικονομικών σχέσεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Το 2003 υπεγράφησαν: η Συμφωνία για την Αμοιβαία Προώθηση και Προστασία των Επενδύσεων, καθώς και η Συμφωνία Τουριστικής Συνεργασίας ενώ παράλληλα αποφασίσθηκε η Ίδρυση Ελληνο-Συριακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Επίσης υπεγράφησαν Πρωτόκολλα που αφορούν συνεργασία στους τομείς Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Επιστήμης και Τεχνολογίας, καθώς και Τουρισμού. Προκειμένου να ολοκληρωθεί πλήρως το πλαίσιο των βασικών Συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, προβλέπεται η υπογραφή της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας η οποία εκκρεμεί προς μελέτη στο Υπουργείο Οικονομικών

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Δεν υπάρχουν ελληνικές επενδύσεις στην Συρία, εκτός της παρουσίας ελληνικών εταιρειών που έχουν κερδίσει την εκτέλεση έργων μέσω διαγωνισμών, όπως η INTRACOM για τηλεφωνικές εγκαταστάσεις και η εταιρεία ΝΙΚΟR A.Ε. που έχει αναλάβει την εκτέλεση έργων στο λιμάνι της Λατάκιας.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Κατόπιν ενεργειών του εδώ ΓΟΕΥ, εντός του 2005, ένας μεγάλος αριθμός σύρων επιχειρηματιών επισκέφθηκε με πρόσκληση της HELEXPO, τις Δ. Εκθέσεις ZOOTECHNIA, INFACOMA και MARMIN στην Θεσσαλονίκη. Επίσης υπήρξε συμμετοχή της χώρας μας, με μικρό περίπτερο και διαφημιστικό υλικό, που εστάλη από ελληνικές επιχειρήσεις, στην γνωστή Δ. Εκθεση της Δαμασκού για κατασκευαστικά υλικά, BUILDEX 2005 (12-17.05.05).

Το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Αναπτύξεως διοργάνωσε με την υποστήριξη του εδώ Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, εμπορική αποστολή στην Δαμασκό από 6-10.06.05. Οι 17 ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στην αποστολή πραγματοποίησαν επιχειρηματικές επαφές με 60 περίπου συριακές εταιρείες. Αντίστοιχη εμπορική αποστολή πραγματοποίησε και ο ΟΠΕ στην Δαμασκό τέλος Φεβρουαρίου 2006.

Επιχειρηματικές επαφές πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Λατάκια, τέλος Μαρτίου 2005, στο πλαίσιο της υπογραφής Πρωτοκόλλου Συμφωνίας Αδελφοποίησης της Ν.Α Μεσσηνίας με την Νομαρχία Λατάκιας,

Στον Τουριστικό τομέα, πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου, επίσκεψη στην Συρία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, με συμμετοχή 25 ελλήνων τουριστικών πρακτόρων. Επίσης υπήρξε συμμετοχή της χώρας μας στο Διεθνές Φεστιβάλ του Δρόμου του Μεταξιού, στις 27.09.2005.


ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

-Η Συρία διαθέτει μεγάλη εσωτερική αγορά, εφόσον ο πληθυσμός της υπερβαίνει τα 18 εκ. κατοίκους, με προσδόκιμο ζωής τα 70 έτη. Επίσης 40% περίπου του συνόλου του πληθυσμού έχει ηλικία κάτω των 15 ετών.

-Εκτός της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις αραβικές χώρες GAFTA (Ευρύτερη Αραβική Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου), η Συρία έχει υπογράψει επίσης, Διμερείς Συμφωνίες με όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες (εκκρεμεί η επικύρωση της σχετικής Συμφωνίας με την Τουρκία). Ως εκ τούτου η Συρία σταδιακά εξελίσσεται σε πλατφόρμα περιφερειακού διαμετακομιστικού εμπορίου.

-Η Συμφωνία Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που μονογραφήθηκε τον Οκτώβριο του 2004, αλλά η επικύρωσή της από τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. προς το παρόν παραμένει εκκρεμής, προβλέπεται πως θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για το άνοιγμα της συριακής αγοράς στα ευρωπαϊκά προϊόντα.

-Η σταδιακή φιλελευθεροποίηση της συριακής οικονομίας αναμένεται ότι θα ευνοήσει κατά κύριο λόγο τον τομέα αγροτικών ειδών και προϊόντων διατροφής καθώς και τον Τουρισμό. Τούτο αφενός διότι πρόκειται για τομείς με μεγάλες δυνατότητες και προοπτική, αφετέρου διότι προωθούνται ιδιαίτερα από την Κυβέρνηση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ευνοούνται εκτός των εξαγωγών αγροτοβιομηχανικού εξοπλισμού και τεχνογνωσίας, η ίδρυση joint venture εταιρειών και σχετικές επενδύσεις.

-Σημειωτέον ότι η Συρία παρουσιάζει μεγάλο έλλειμμα σε αγροτικό μηχανολογικό - αρδευτικό εξοπλισμό, φυτοφάρμακα, ποικιλίες σπόρων και τεχνογνωσία. Ιδιαίτερα μάλιστα τους τομείς: ελαιολάδου (τυποποίηση και εμφιάλωση), γαλακτοκομικών προϊόντων, πτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, φρούτων και λαχανικών (διαλογή και συσκευασία) κ.ά.

-Καθοριστικές θα είναι οι επιπτώσεις για την προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων στην Συρία, απο την κατάργηση της ισχύουσας λίστας απαγορευμένων προϊόντων προς εισαγωγή, μεταξύ των οποίων τα τρόφιμα. Σημειωτέον ότι τα ενδύματα, αρώματα, δερμάτινα είδη και ορισμένα φάρμακα που δεν παρασκευάζονται στην Συρία απελευθερώθηκαν από τον Νοέμβριο του 2005

-Ο κατασκευαστικός τομέας παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη στην Συρία, ευνοώντας εισαγωγές πλήθους οικοδομικών υλικών (μάρμαρα, σωλήνες, σύρματα, καλώδια, χρωστικές ύλες, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, κ.ά.).

-Σημαντικός αριθμός Μεγάλων έργων προτείνονται μέσω διαγωνισμών. Στον τομέα των μεταφορών κυρίως, υπό την μορφή συμβάσεων τύπου ΒΟΤ (Βuilt Οperate Τransfert) όπως ενδεικτικά: η κατασκευή δύο αυτοκινητόδρομων με διόδια, στους κεντρικούς άξονες: Βορρά-Νότου που θα συνδέει την Τουρκία με την Ιορδανία και Δύσης-Ανατολής που θα συνδέει το λιμάνι της Ταρτούς με το Ιράκ, καθώς και ο εκσυγχρονισμός, επέκταση και ανακαίνιση των λιμένων (Λατάκιας και Ταρτούς), των αεροδρομίων και του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

-Στον τομέα άρδευσης, το Πρόγραμμα του Υπουργείου Άρδευσης, για την προσεχή πενταετία προβλέπει μία σειρά έργων συνολικού κόστους 2 δις Ευρώ, για κατασκευή φραγμάτων, καναλιών και σταθμών άντλησης ύδατος καθώς και εφαρμογή νέων μεθόδων άρδευσης, για την εξοικονόμηση 40% περίπου της κατανάλωσης, ώστε να καλυφτεί αντίστοιχο έλλειμμα σε υπόγεια ύδατα.

-Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών αναγκών της χώρας, μεσοπρόθεσμα, θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση για βιολογικό εξοπλισμό και γενικότερα σε έργα διαχείρισης των υδάτων και αποβλήτων.

-Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών που τελούσε υπό κρατικό μονοπώλιο προβλέπεται σταδιακή απελευθέρωση ορισμένων υπηρεσιών, αναβάθμιση του δικτύου καθώς και του Internet και έως το 2008 προκήρυξη διαγωνισμού για επιλογή τρίτης εταιρείας που θα λάβει άδεια κινητής τηλεφωνίας.

-Στον ενεργειακό τομέα, ενόψει μείωσης των αποθεμάτων σε πετρέλαιο, η Κυβέρνηση επιδιώκει με την συνεργασία ξένων εταιρειών να εκμεταλλευθεί τα αποθέματα που διαθέτει σε φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα στρέφεται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ως εκ τούτου υφίσταται μια μεγάλη αγορά στον τομέα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των ενεργειακών αυτών πηγών, τόσο όσον αφορά στον μηχανολογικό εξοπλισμό όσο και στις σχετικές τεχνικές μελέτες.

-Τέλος, ως προς τον τομέα του Τουρισμού, που, όπως προαναφέρθηκε εντάσσεται στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, στο «Συνέδριο για Τουριστικές Επενδύσεις στην Συρία» που θα πραγματοποιηθεί ξανά στην Δαμασκό τον Ιούλιο του 2006, πρόκειται να προταθούν για τουριστική αξιοποίηση, περιοχές που ανήκουν στο κράτος, με ιδιαίτερα ευνοϊκές προϋποθέσεις για τους ενδιαφερόμενους που, επί πλέον θα έχουν την δυνατότητα επιλογής του τρόπου εκμετάλλευσης (ενοικίαση, ΒΟΤ, αγορά).

ΔΙΜΕΡΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ


Στο πλαίσιο της παροχής από την Ελλάδα, Προγραμμάτων Αναπτυξιακής Συνεργασίας, και συγκεκριμένα από το 2003, που ετέθη σε εφαρμογή ένα τριετές πρόγραμμα για την Συρία (2003-2006), με προτεραιότητες και στόχους, έχουν χρηματοδοτηθεί δράσεις αξίας άνω των 4 εκ. Ευρώ.

Ενδεικτικά έχουν ήδη εκτελεσθεί στην Συρία, Προγράμματα Αναπτυξιακής Συνεργασίας στον Κοινωνικό τομέα και ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης όπως: σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τόσο στον Αγροτικό τομέα, για τον έλεγχο διαφόρων ασθενειών των ζώων και ειδικότερα της βουκέλωσης, (μέσω των εν λόγω Προγραμμάτων ιδρύθηκε Κέντρο ελέγχου Ζωικών ασθενειών), όσο και στον τομέα του Τουρισμού, για την ανάπτυξη του αγροτο-τουρισμού.

Επίσης έχει κατασκευασθεί Σχολικό Συγκρότημα στο Aleppo, έχουν υιοθετηθεί δράσεις για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης της Συρίας και τέθηκαν οι βάσεις για την συνεργασία Ειδικευμένων Ινστιτούτων του Πανεπιστημίου Αθηνών με Τμήματα της Ιατρικής Σχολής της Δαμασκού

Στον τομέα της Υγείας εγκαινιάσθηκε πρόσφατα στην πόλη Sweida, Ιατρικό Κέντρο παροχής ιατρικής βοήθειας δωρεάν. Στην περιοχή της Hama, πραγματοποιήθηκε εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού του Ιατρικού Κέντρου Zeyzoun Dam. Κατασκευάσθηκε Ιατρικό Κέντρο στο Aleppo, και εξοπλίσθηκε χειρουργείο στο Νοσοκομείο Al Hosn.

Στον Αγροτικό τομέα εγκαινιάσθηκε πρόσφατα πρόγραμμα αναβάθμισης με σύγχρονο εξοπλισμό, τριών αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην περιοχή της Sweida, που, όπως προβλέπεται θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της οικονομικής αγροτικής δραστηριότητας στην περιφέρεια.

Επίσης στην Λατάκια εφαρμόσθηκε πρόγραμμα υποστήριξης αγροτικών συνεταιρισμών και ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας από γυναίκες της υπαίθρο.

Σειρά άλλων δράσεων προβλέπονται στους κατωτέρω τομείς:

1. Ενέργεια:

Δράσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

2. Κοινωνικός τομέας:

2. 1. Εκπαίδευση:

Κατασκευή και αναβάθμιση σχολικών κτιρίων, παροχή εξοπλισμού

Κατασκευή κέντρου κατάρτισης, παροχή εξοπλισμού και ανάπτυξη

προγράμματος σπουδών. Σύνδεση του παραγωγικού ιστού της χώρας με το

εκπαιδευτικό σύστημα

Κατασκευή βρεφοκομικών/βρεφονηπιακών και προσχολικών

σταθμών/κέντρων και παροχή εξοπλισμού.

Δημιουργία τμημάτων ελληνικής γλώσσας και ελληνικού πολιτισμού σε

Πανεπιστήμια

2. 2. Υγεία:

Δράσεις στον τομέα της προληπτικής ιατρικής

Βελτίωση υποδομών νοσοκομείων

Κατασκευή και εξοπλισμός ιατρικών κέντρων και κέντρων υγείας και

ίδρυση εξειδικευμένων νοσοκομειακών μονάδων

3. Υποδομές:

3. 1 Ύδρευση:

Σχεδιασμός σύγχρονου δικτύου ύδρευσης και αποκατάσταση παλαιών

δικτύων

3.2 Αποχέτευση

Σχεδιασμός και κατασκευή σύγχρονου δικτύου αποχέτευσης

4. Γεωργία και Αλιεία :

4. 1. Ανάπτυξη συστημάτων άρδευσης στάγδην κ.λ.π.(ξηρή καλλιέργεια και

άνυδρη γεωργία)

4. 2 Μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών

5. Πολιτιστικά :

5.1 Δράσεις για ενδυνάμωση πολιτιστικών θεσμών και ανάπτυξη πολιτιστικών

σχέσεων

5.2 Αποτύπωση, σχεδιασμός αναστηλώσεων και ανακατασκευές ιστορικών

μνημείωνΔιάφορα προγράμματα για την Συρία, στους ανωτέρω τομείς τελούν υπό εκτέλεση.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports