header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

4η Διάσκεψη για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Μέση Ανατολή
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ημερομηνία: 26/06/2007
Έκδοση: Super User
Κείμενο:
Κατά το διάστημα 21-24 Ιουνίου τ.ε. έλαβε χώρα στη Δαμασκό και στην Παλμύρα η 4η Διάσκεψη για την Ανανεώσιμη Ενέργεια στη Μέση Ανατολή και Β. Αφρική (4th Middle East and North Africa Renewable Energy Conference – MENEREC 4). Η Διάσκεψη οργανώθηκε από το Συριακό Υπουργείο Ηλεκτρισμού σε συνεργασία με το Γερμανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, την UN Economic and Social Commission for Western Asia (ESCWA) και το UN Environment Program (UNEP) με την υποστήριξη σχετικών φορέων από Αίγυπτο και Ιορδανία καθώς και του Κέντρου Ευρω – Αραβικής Συνεργασίας. Κεντρικός στόχος της Διάσκεψης ήταν η υποστήριξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής και της Ε.Ε.

Τα βασικά σημεία που αφορούν στην πολιτική και στους στόχους της Συριακής Κυβέρνησης στον τομέα αυτό αναπτύχθηκαν από τον Πρωθυπουργό κ. Otri και τον Υπουργό Ηλεκτρισμού κ. Al Ali και συνοψίζονται στα εξής:

· Η μέση αύξηση ζήτησης ενέργειας στη Συρία κατά το διάστημα 2000-2006 έφθασε στο 5,3 % ανά έτος

· Στο 10ο πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης της Συρίας δίνεται έμφαση στην επιδίωξη ανάπτυξης της ανανεώσιμης ενέργειας ως βασικής προτεραιότητας (5% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2010) καθώς η Συρία διαθέτει τις προϋποθέσεις ενώ παράλληλα επιδιώκεται η κατά το δυνατόν επιβράδυνση της εξάντλησης των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων που διαθέτει.

· Ανάπτυξη ξένων επενδύσεων στον τομέα αυτό και δυνατότητα της Κυβέρνησης να αγοράζει όλη την παραγόμενη ενέργεια.

· Αντιμετώπιση της σταθερά αυξανόμενης ζήτησης σε ηλεκτρισμό μέσω της ανάπτυξης της ανανεώσιμης ενέργειας και της φιλελευθεροποίησης του νομικού πλαισίου.

· Προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας λαμβάνονται τα εξής μέτρα: Νέος Ενεργειακός Νόμος που θα προβλέπει υποχρεωτική εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα εντός του Ιουλίου έκδοση «Κώδικος περί μονώσεων» στις κατασκευές, καθώς και νέα νομοθεσία περί σημάνσεως κατανάλωσης ενέργειας για τις ηλεκτρικές συσκευές.

· Πολλές περιοχές της Συρίας προσφέρονται για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υπογραφεί Συμφωνία με Γερμανούς επενδυτές για εγκατάσταση αεροτουρμπίνων 100 ΜGW σε κεντρική περιοχή της Συρίας.


Ιδιαίτερα έντονη υπήρξε η Γερμανική συμμετοχή στην εν λόγω Διάσκεψη με σημαντικότερους εκπροσώπους τον πρώην Καγκελάριο Goerhard Schroeder και τον Υπουργό Περιβάλλοντος Sigmar Gabriel. O πρώτος αναφέρθηκε στην πρωτοπορία της Γερμανίας στον εν λόγω τομέα και στο γεγονός ότι η χώρα του υποστηρίζει την επέκταση του προγράμματος ανανεώσιμης ενέργειας μέσα από ένα δίκτυο αναπτυξιακής συνεργασίας ύψους 1,6 δις Ευρώ, τονίζοντας παράλληλα ότι η ανάπτυξή του εν λόγω τομέα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παγκόσμιες προκλήσεις. Ο κ. Gabriel αναφέρθηκε στην επιθυμία της Γερμανίας για στενότερη συνεργασία με τη Συρία στον τομέα αυτό στα πλαίσια της ΜΕΝΑ και υπογράμμισε ότι γερμανικές εταιρείες ενδιαφέρονται για σχετικές επενδύσεις στη Συρία. Άλλωστε η Ε.Ε. και η Γερμανία προβαίνουν στη χρηματοδότηση τέτοιου είδους επενδύσεων. Ως προϋπόθεση για την μεταφορά σχετικής τεχνολογίας προσδιόρισε τη δημιουργία συνθηκών ελεύθερης αγοράς (όπως μείωση δασμών) και πνεύματος καινοτομίας στον Αραβικό χώρο, επισημαίνοντας παράλληλα τον αρνητικό ρόλο των επιδοτήσεων τιμών στα ορυκτά καύσιμα. Τέλος έθεσε το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας ως κεντρικό ζήτημα για την οικονομική ανάπτυξη και αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας για την επίτευξή του.

Από πλευράς UNEP τονίστηκε ότι υπάρχει συνεργασία του Οργανισμού με τα κράτη της περιοχής για μεταφορά τεχνολογίας και στην σχετική εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω πιλοτικών προγραμμάτων, μελετών κ.α.


Σε ότι αφορά τα γενικότερα συμπεράσματα τονίστηκε από διάφορες πλευρές το ενεργειακό δυναμικό ανανεώσιμων πηγών της περιοχής, η υστέρηση σε σχετική τεχνολογία, η αναγκαιότητα αξιοποίησής τους σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω και του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής καθώς και η αναγκαιότητα της μετάβασης των κρατών της περιοχής σε μια οικονομία λιγότερο εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα. Τέλος, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης, βασική προϋπόθεση επιτυχούς συνεργασίας με την Ε.Ε. στον τομέα αυτό θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των χωρών της περιοχής όχι ως πελατών αλλά ως εταίρων.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports