header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Διεθνείς Οργανισμοί - Προγράμματα
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 11/07/2005
Έκδοση: Super User
Κείμενο:
IMF: Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Δ/ντος Συμβούλου του IMF κ. Rodrigo de Rato στο Κίεβο στις αρχές του Αυγούστου και της συνάντησής του με υψηλούς Ουκρανούς αξιωματούχους συμφωνήθηκε ότι άμεση και κύρια προτεραιότητα για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί η συγκράτηση και μείωση του πληθωρισμού και η παράλληλη ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης. Προς τούτο απαιτείται συντονισμένη μακροοικονομική πολιτική, που θα βασίζεται στους εξής πυλώνες:

- συνετή δημοσιονομική πολιτική για το 2006.

- σφικτή νομισματική πολιτική, που θα επιτρέπει στην Κεντρική Τράπεζα να ελέγχει αποτελεσματικά τις πληθωριστικές πιέσεις

- βελτίωση του επενδυτικού κλίματος

- ανάπτυξη θεσμών και δομών οικονομίας της αγοράς, που θα υποστηρίξουν το ρόλο του ιδιωτικού τομέα και θα προωθούν και διευκολύνουν την ενσωμάτωση στη παγκόσμια οικονομία.


World Bank: Στις 23 Οκτωβρίου του 2003 η WB ενέκρινε νέα Στρατηγική Υποστήριξης για την Ουκρανία (Country Assistance Strategy: CAS) για τη περίοδο 2004 – 2007, που λαμβάνει υπ’ όψιν τις προτεραιότητες της ουκρανικής Κυβέρνησης, όπως αντανακλώνται στα επίσημα κυβερνητικά προγραμματικά έγγραφα αλλά και στις ποικίλες ανάγκες και απόψεις της αστικής κοινωνίας της Ουκρανίας. Η νέα αυτή CAS στοχεύει στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών προσανατολισμών της Ουκρανίας, διευκολύνοντας θεσμικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, στη ενδυνάμωση της αστικής κοινωνίας και στην αυξημένη ευθύνη των δημοσίων λειτουργών.

Στις 5 Ιουλίου συζητήθηκε στο Δ.Σ. της Παγκόσμιας Τράπεζας η αναφορά για τη πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση της CAS. Ο Οργανισμός θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική και επιλογή της Ουκρανίας, συνεργαζόμενη στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δανειακό Πρόγραμμα Αναπτυξιακής Πολιτικής (DPL). Επικεντρώνεται στην υποστήριξη βασικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Το DPL-1 (διάδοχο των Διαρθρωτικών Προγραμμάτων: PAL) εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2005 και αποτελεί το πρώτο από μια σειρά τριών ετήσιων δανείων, ύψους $250 εκατ. έκαστο, με στόχο τον συντονισμό των δραστηριοτήτων τόσο της Κυβέρνησης όσο και των δωρητών στις εξής βασικές κατευθύνσεις:

- βελτίωση δημόσιας διακυβέρνησης

- δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού κλίμακας

- εκσυγχρονισμό δημόσιας διοίκησης και λειτουργικότερη δημοσιονομική διαχείριση

Δάνεια και δωρεές. Μέχρι σήμερα το πιστωτικό χαρτοφυλάκιο του Οργανισμού ανέρχεται σε $4,5 δις για 33 δραστηριότητες που υποστηρίζουν την αναμόρφωση του δημοσίου τομέα και τους τομείς ενέργειας, υγείας, παιδείας και βελτίωσης των υποδομών.

Αναλυτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Επικεντρώνεται στη βελτίωση της διαχείρισης του δημοσίου τομέα, στη διαμόρφωση υγιούς επενδυτικού περιβάλλοντος και στη καταπολέμηση της φτώχειας.

IFC (International Financing Corporation): Μέχρι το Νοέμβριο του 2005 το IFC είχε επενδύσει $480 εκατ. σε 23 επενδυτικά σχέδια με επικέντρωση στο χρηματοπιστωτικό τομέα, στον αγροτικό τομέα, στα οικοδομικά υλικά, στο λιανικό εμπόριο και στις υπηρεσίες και σε σχέδια βελτίωσης υποδομών.

Σπουδαιότερες επενδυτικές συμμετοχές του IFC για το 2005 στην Ουκρανία περιλαμβάνουν δάνεια σε δυο από τις πλέον κερδοφόρες ιδιωτικές επιχειρήσεις διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Kyivoblenergo και Rivneenergo (που ελέγχονται πλειοψηφικά από την AGS Corporation), χρηματοδότηση χρεών του κορυφαίου εργοστασίου παραγωγής πουλερικών Mironovskiy Khliboproduct. Επίσης συνέχισε να υποστηρίζει την Aval Bank (μέχρι της εξαγοράς της από τη Raiffeisen), αλλά και τη Banque Societe Generale.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports