header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Φορολογική πολιτική, φορολογικό σύστημα.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 11/07/2005
Έκδοση: Super User
Κείμενο:

Φορολογική πολιτική. Κατά τη διάρκεια του 2005 ανάμεσα στα σημαντικότερα επιτεύγματα της κυβερνητικής πολιτικής συγκαταλέγεται η επιτυχία της να ανασύρει στο φως της νόμιμης οικονομικής δραστηριότητας αρκετές επιχειρήσεις (και μάλιστα ορισμένες από τις μεγαλύτερες), που λειτουργούσαν σε συνθήκες παραοικονομίας, καταφεύγοντας σε διάφορες πρακτικές φοροδιαφυγής.

Ανωτέρω επιχειρήσεις στη πλειοψηφία τους εμφανίζονται σήμερα περισσότερο πρόθυμες να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς και τα λογιστικά τους συστήματα, προκειμένου να είναι σε θέση να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους στη διεθνή αγορά, να καταστούν περισσότερο διαφανείς και κυρίως να εξασφαλίσουν την απαραίτητη για τη περαιτέρω ανάπτυξή τους χρηματοδοτική υποστήριξη από το διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κατά το πρώτο 9μηνο του 2005 αυξήθηκαν κατά 30% και τούτο παρά την θεαματική επιβράδυνση του αναπτυξιακού ρυθμού της οικονομίας σε σχέση με το 2004. Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις το ποσοστό της παραοικονομίας επί του ΑΕΠ μειώθηκε από 50% περίπου στην αρχή του χρόνου στο 32% (Οκτώβριος 2005).
Μόνο τα έσοδα από τη φορολογία των εταιρικών κερδών αυξήθηκαν κατά 47% στους πρώτους 10 μήνες του χρόνου (σε σχέση με α’ 10μηνο 2004). Η μερίδα του λέοντος ανήκει φυσικά στους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας αναφέροντας ενδεικτικά: ο χαλυβουργικός όμιλος Azovstal, το μεταλλουργικό εργοστάσιο Illich, το εργοστάσιο παραγωγής σωλήνων Nizhniodniprovskiy, οι μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες (το καθαρό εισόδημα των οποίων αυξήθηκε κατά 57% το α’ 9μηνο 2005).

Φορολογικό σύστημα. Τρία νομοθετήματα καθορίζουν το γενικό πλαίσιο: «On the System of Taxation» (The tax System Law), «On Taxation of Profits of Enterprises» (The Corporate Tax Law) και «On value Added Tax» (the VAT Law). Αυτή τη στιγμή ισχύουν 22 διαφορετικοί τύποι φόρων από τη κεντρική διοίκηση και 16 σε περιφερειακό επίπεδο. Από τους 38 αυτούς φόρους, οι κάτωθι 6 προσπορίζουν το 80% των κρατικών εσόδων από φορολογία:

- ΦΠΑ 20% (προς το παρόν)

- Φόρος επί εταιρικών κερδών 25% (από 1.01.2004)

- Φόρος επί ατομικών εισοδήματος 13% (από 1.01.2004) και 15% από 1.01.2007

- Κοινωνικές εισφορές (37% επί μισθολογίου)

- Φόροι πολυτελείας (μέχρι 300%) και

- Εισαγωγικοί – εξαγωγικοί δασμοί

Η Ουκρανία έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας με 30 περίπου χώρες (με την Ελλάδα το Νοέμβριο του 2000 κατά την επίσκεψη του πρώην Υπουργού Εξωτερικών κ. Παπανδρέου στο Κίεβο), η οποία βρίσκεται ήδη σε ισχύ.


Σύστημα Ενοποιημένου Φόρου. Προκειμένου να διευκολυνθεί η δραστηριότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είχε τεθεί σε εφαρμογή από το 1999 το σύστημα του ενοποιημένου φόρου, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα υπό τις εξής προϋποθέσεις:

για τα φυσικά πρόσωπα

1) αν έχουν ετήσια έσοδα από πωλήσεις προϊόντων, αγαθών η υπηρεσιών μέχρι 500.000 γκρίβνα

2) αν απασχολούν μέχρι και 10 υπαλλήλους κάθε ημερολογιακό έτος

για τα νομικά πρόσωπα

1) αν έχουν ετήσια έσοδα πωλήσεων μέχρι 1 εκατ. γκρίβνα

2) αν απασχολούν μέχρι και 50 υπαλλήλους ανά ημερολογιακό έτος


Ο ενοποιημένος φόρος, αν πληρούνται ανωτέρω προϋποθέσεις, κυμαίνεται κατά περίπτωση για τα φυσικά πρόσωπα από 20 μέχρι το ανωτέρω όριο 200 γκρίβνα το μήνα και για τα νομικά πρόσωπα από 6-10% των πωλήσεων. Απαγορεύεται η ένταξη στο σύστημα αυτό ορισμένων δραστηριοτήτων: τραπεζικών, ασφαλιστικών, τυχερών παιχνιδιών κλπ.


Σε γενικές γραμμές το σύστημα συνάντησε και εξακολουθεί να συναντά την αποδοχή τον επιχειρηματικού κόσμου, αν και με τη σειρά του καλλιέργησε πολλές εστίες φοροδιαφυγής. Στη παρούσα συγκυρία και μετά τη μείωση του φόρου ατομικού εισοδήματος (από 40% σε ενιαίο 13%) και του φόρου εταιρικών κερδών (από 30% σε 25%), γίνεται πολύς λόγος για την εξάλειψή του, κάτι που όμως θα συναντήσει μεγάλη αντίσταση και θα αργήσει πολύ να επιτευχθεί.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports