header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΝΔΙΚΗ ΟΙΚΟΜΙΑ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΝΔΙΑ
Ημερομηνία: 23/08/2008
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Νέου Δελχί (Αρμοδιότητα και για Μαλδίβες, Μπανγκλαντές, Νεπάλ, Σρι Λάνκα)
Κείμενο: Η ινδική οικονομία συνιστά σήμερα την δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία παγκοσμίως, με αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 8,7% στην διάρκεια του οικονομικού έτους 2007-08, ενώ τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο καταγράφεται κλίμα ολοένα αυξανόμενης εμπιστοσύνης ότι η εντυπωσιακή αυτή αναπτυξιακή δυναμική θα διατηρηθεί επί μακρόν. Για μια χώρα με έκταση 3,3 εκ. χμ2 (6η παγκοσμίως) και πληθυσμό 1.150 εκ. άτομα, τέτοιες δυναμικές είναι κυριολεκτικά μεγάλη πρόκληση για την περαιτέρω οικονομική της πορεία.

Οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί κατά την διάρκεια των τελευταίων 15 ετών αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, καθώς πέραν τών θεαματικών ρυθμών ανάπτυξης, παρατηρείται εκτόξευση τού εξωτερικού εμπορίου και των συναλλαγματικών αποθεμάτων, μείωση του εξωτερικού χρέους, σχετική συγκράτηση του πληθωρισμού και κατακόρυφη άνοδος του τομέα των υπηρεσιών που αναλογεί πλέον στο 60% του ΑΕΠ. Το συνολικό πακέτο των μεταρρυθμίσεων, που υλοποιείται προοδευτικά, περιλαμβάνει την άρση των περιορισμών στην βιομηχανία, στο εξωτερικό εμπόριο, στις άμεσες ξένες επενδύσεις, στον τραπεζικό τομέα, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες και γενικά στο άνοιγμα της οικονομίας όσον αφορά στην μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ευρύ φάσμα αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.

Βεβαίως η ινδική οικονομία δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από ορισμένες αγκυλώσεις του παρελθόντος και σε αρκετούς τομείς παραμένει μία προστατευμένη οικονομία με υψηλούς εισαγωγικούς δασμούς σε κατηγορίες εισαγομένων προϊόντων που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, (όπως τρόφιμα-κρασιά), ενώ το τεράστιο μέγεθος και η ανομοιομορφία της χώρας, οι μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες, η έλλειψη υποδομών και οργανωμένων δικτύων διανομής δυσχεραίνουν ακόμη σημαντικά την ανάπτυξη ομαλής επιχειρηματικής και επενδυτικής δράσης.

Ανωτέρω προβληματισμοί δεν αποδυναμώνουν στο ελάχιστο την αυξανόμενη δυναμική της ινδικής αγοράς (άλλωστε στο εγγύς μέλλον η Ινδία θα αναγκασθεί να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις του Π.Ο.Ε. και να απελευθερώσει ακόμη περισσότερο την αγορά της), καθιστώντας τη παρούσα συγκυρία εξαιρετικά ευνοϊκή για τη διερεύνηση εκ μέρους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας των προοπτικών εμπορικής αλλά και επενδυτικής δραστηριοποίησης(η εμπορική και επενδυτική μας παρουσία στην ινδική αγορά είναι ισχνή).

Οι ινδικοί επιχειρηματικοί όμιλοι εξαπλώνονται σε παγκόσμια κλίμακα έχοντας ήδη να επιδείξουν ένα χαρτοφυλάκιο εξαγορών και συγχωνεύσεων, που από τις αρχές 2004 ξεπερνάει τα $30 δισ. Με την παράλληλη δε διαφοροποίηση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος η χώρα καθίσταται ολοένα και ελκυστικότερη ως επενδυτικός προορισμός. Οι ΑΞΕ αποτιμήθηκαν $12 δισ. το 2007. Σημαντικές πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν καθιερώσει τη παρουσία τους στην ινδική αγορά με έμφαση στην έρευνα και στην ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων τους.

Από πλευράς Ελλάδος, οι προοπτικές ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων με αυτήν την ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία είναι σημαντικές. Απαιτείται προσοχή στην επιχειρησιακή κουλτούρα ενώ πολλά αναμένεται να εξαρτηθούν από την ελαστικότητα προσφοράς και βαθμού ευελιξίας της εθνικής μας παραγωγής.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports