header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Εξέλιξη των Διμερών Οικονομικών Σχέσεων Ελλάδος - Συρίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ημερομηνία: 14/09/2008
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Δαμασκού
Κείμενο: Περιγράφεται κατωτέρω η εξέλιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων της Ελλάδος με την Συρία, από πλευράς κυρίως ελληνικών επενδύσεων και συμμετοχής σε μεγάλα έργα.
Όπως είναι γνωστό η ένταξη της Συρίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα άρχισε μέσω μίας σειράς μέτρων φιλελευθεροποίησης της οικονομίας, που αποφάσισε η Κυβέρνηση το 2002, και τα οποία οδήγησαν στην έναρξη λειτουργίας στην χώρα των πρώτων ιδιωτικών Τραπεζών τέλη του 2004. Τον Οκτώβριο του ιδίου έτους μονογραφήθηκε η Συμφωνία Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν έχει ακόμα επικυρωθεί και στην συνέχεια υπεβλήθη και εκκρεμεί αίτημα της Συρίας για ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Η σταδιακή μετάβαση της Συρίας σε ένα καθεστώς Οικονομίας της Αγοράς αποτέλεσε τον πυρήνα σχεδιασμού του 10ου πενταετούς Αναπτυξιακού Προγράμματος της χώρας 2006-2010. Το εν λόγω Πρόγραμμα στοχεύει μέσω ενός ιδιότυπου τύπου «Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς» (Social Market Economy), για την αποφυγή κοινωνικών αντιδράσεων, την προσαρμογή της συριακής οικονομίας, όπως προαναφέρθηκε στο διεθνές οικονομικό σύστημα.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής αρχές του 2007, η Κυβέρνηση υιοθέτησε νέα επενδυτική νομοθεσία, με το Ν. Διάταγμα αρ. 8/2007, που για πρώτη φορά επιτρέπει την απόκτηση ακινήτου περιουσίας από ξένους επενδυτές καθώς και την ιδιοκτησία χώρων και εγκαταστάσεων, και ελεύθερη εξαγωγή των κεφαλαίων και κερδών. Έκτοτε έχει αρχίσει να διαγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον από τους ευρωπαίους επιχειρηματίες για την ανάπτυξη πέραν των καθαρά εμπορικών και άλλου τύπου συνεργασιών με την Συρία.
Από πλευράς παρουσίας ελλήνων επιχειρηματιών, εκτός εκείνων που δραστηριοποιούνται με ή/και χωρίς αντιπρόσωπο στον καθαρά εξαγωγικό τομέα, σημειώνουμε τα κατωτέρω:

H πρώτη ελληνική επένδυση στη Συρία, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την εταιρεία ειδών άρδευσης PALAPLAST, σε συνεργασία με το συριακό όμιλο YACOUB CO. Η έναρξη παραγωγής του εργοστασίου προβλέπεται τέλη του 2008.

Ο όμιλος εταιρειών ΣΠΥΡΟΥ, εντός του 2008, υπέγραψε Συμφωνητικά Συνεργασίας με τους κατωτέρω, εποπτευόμενους από το Υπουργείο Γεωργίας της Συρίας, κρατικούς Οργανισμούς, στο πλαίσιο υλοποίησης ενός μακρόπνοου προγράμματος αναβάθμισης και εξασφάλισης αυτάρκειας της Συρίας σε καλαμπόκι.
Συμφωνία Συνεργασίας με τον Οργανισμό G.O.S.M (General Organization for Seed Multiplication), για την εισαγωγή και διανομή στη Συρία σπόρων καλαμποκιού, τεσσάρων επιλεγμένων υβριδίων της εταιρείας Σπύρου (που κατόπιν επιτυχών δοκιμών καταχωρήθηκαν στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών της Συρίας), και με τον Οργανισμό G.C.S.A.R. (General Commission for Scientific Agricultural Research), για περαιτέρω συνεργασία σε θέματα έρευνας για την ανάπτυξη υβριδίων καλαμποκιού προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της συριακής αγοράς. Τα εν λόγω προϊόντα θα παράγονται με τεχνολογία και τεχνογνωσία ΣΠΥΡΟΥ, και με μικτές επενδύσεις της εταιρείας ΣΠΥΡΟΥ με αρμόδιους φορείς της Συρίας.

Η συριακή εταιρεία Ghannoum Agricoles Services Co ως αντιπρόσωπος των ελληνικών εταιρειών INTRA και EXEL MAK META-CEO επέτυχε την επιλογή των, ενώ τελεί υπό διαπραγμάτευση η επιλογή και τρίτης ελληνικής εταιρείας, σε Πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας της Συρίας το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση 1.200.000 εκταρίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, με σύγχρονες μεθόδους και συστήματα άρδευσης, εντός δεκαετίας. Η έναρξη υλοποίησης του εν λόγω Προγράμματος (για το οποίο έχουν επιλεγεί και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες), αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους.

Η εταιρεία PLANET, παροχής υπηρεσιών Συμβούλου Διοίκησης Επιχειρήσεων και Έργων δραστηριοποιείται από τα μέσα του 2006 στη Συρία, όπου έχει αναλάβει και υλοποιεί έργα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. και κυρίως παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στα Υπουργεία : Οικονομίας και Διεθνούς Εμπορίου, Οικονομικών, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Τεχνολογίας καθώς και στην Επιτροπή Κρατικού Σχεδιασμού.

Η εταιρεία INTRACOM δραστηριοποιείται από το 2003 στη Συρία στον τομέα των τηλεφωνικών εγκαταστάσεων και πρόσφατα ανέλαβε μεγάλο έργο εγκατάστασης δορυφορικού συστήματος TETRA
Η εταιρεία INTRAKAT έχει αναλάβει από το 2006 εκτέλεση έργων της INTRACOM αλλά και υπεργολαβίες γενικότερα.
Η εταιρεία ΑΤΕΡΜΩΝ το 2007 ανέλαβε υπεργολαβία σε κατασκευή μονάδος ηλεκτροπαραγωγής, από την εταιρεία SIEMENS.

Πρόσφατα η εταιρεία METKA Metal Constructions, σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία ANSALDO επελέγη σε διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Υπουργείο Ηλεκτρισμού της Συρίας για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (700MW) από φυσικό αέριο, στην περιοχή Deir Ali.


Η Προϊσταμένη

Ε. Μαυροκεφάλου-Μανιάκη
Σύμβουλος Α΄ Ο.Ε.Υ.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports