Maximenu CK

Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Γενικά Χαρακτηριστικά της Οικονομίας της Τουρκίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΟΥΡΚΙΑ
Ημερομηνία: 02/08/2004
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Κωνσταντινούπολης
Κείμενο:
Η κυβέρνηση του ΑΚΡ που προέκυψε από τις εκλογές του Νοεμβρίου 2002 φαίνεται να έχει ξεπεράσει τα αρχικά προβλήματα προσαρμογής στην εξουσία και να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το πολιτικό της μέλλον. Η άνετη πλειοψηφία που έχει στο τουρκικό κοινοβούλιο της επέτρεψε να περάσει σειρά νομοθετικών αλλαγών για την προσαρμογή στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να συνεχίσει την πορεία προσέγγισης με στόχο την μελλοντική ένταξη.


Η τουρκική οικονομία δείχνει να έχει ξεπεράσει την κρίση που εκδηλώθηκε σε δύο φάσεις με τελευταία τον Νοέμβριο 2001. Η θετική εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών (αύξηση ΑΕΠ, πτώση πληθωρισμού, αύξηση βιομηχανικής παραγωγής, αύξηση εξαγωγών, κ.λ.π.) αποτελεί σοβαρή ένδειξη περί ανάκαμψης της τουρκικής οικονομίας. Η προσπάθεια αυτή κατέστη δυνατή χάρις στην γενναιόδωρη χρηματοδότηση της Τουρκίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με $32 δις. συνολικά την τελευταία τριετία με τις ευλογίες της διεθνούς κοινότητας και ιδίως των ΗΠΑ. Η οικονομική ανάκαμψη δεν θα είχε καταστεί δυνατή ωστόσο χωρίς την λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 2 ετών για την καταπολέμηση των προβλημάτων που προκάλεσαν την οικονομική κρίση, όπως το τραπεζικό σύστημα. Αυτό σήμαινε την μείωση του αριθμού των Τραπεζών από 79 το 2000 σε 54 το 2002, την απόλυση χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων, την υιοθέτηση στοιχειωδών δεικτών επαρκούς λειτουργίας των Τραπεζών και βεβαίως την ανάληψη από το κράτος των ελλειμμάτων τους. Υπολογίζεται ότι το κόστος κάλυψης από το κράτος των τραπεζικών υποχρέωσεων ανήλθε σε $40 δις.


Η αθρόα δανειοδότηση της χώρας από το ΔΝΤ υποχρέωσε τις τουρκικές κυβερνήσεις να εργασθούν με συνέπεια προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν. Η εξέταση των οικονομικών επιδόσεων σε τακτική βάση από το ΔΝΤ και η ανάγκη εκπλήρωσης των σεμπεφωνημένων πριν από την εκταμίευση των δόσεων των δανείων οδήγησε στην εκπόνηση ρεαλιστικών προϋπολογισμών και την τήρησή τους.


Παρ’ όλη την σχετική βελτίωση, ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το μέλλον της τουρκικής οικονομίας, όπως:  • Η απόφαση που θα ληφθεί τον Δεκέμβριο 2004 περί προσδιορισμού ή μη ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ  • Ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια. Το κυβερνών κόμμα φαίνεται να έχει εδραιώσει την θέση του βοηθούμενο από την ισχυρή πλειοψηφία της οποίας απολαμβάνει στην βουλή και να έχει βρει τρόπους συνεννόησης με τα λοιπά κέντρα εξουσίας και κυρίως τον στρατό. Ωστόσο, δεδομένης της αποστροφής που τρέφουν προς αυτό, λόγω του θρησκευτικού του προσανατολισμού, ευρείες κοινωνικές μάζες που δεν εκπροσωπούνται κοινοβουλευτικά, συναντά αντίδραση και επιφυλακτικότητα. Οι μελλοντικές του επιλογές μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια στην χώρα.  • Οι εξελίξεις στο γειτονικό Ιράκ  • Η διατήρηση της δημοσιοοικονομικής πειθαρχίας και η τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι του ΔΝΤ.  • Η διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού ώστε να είναι δυνατή η αποπληρωμή του χρέους και η τιθάσευση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.  • Το επίπεδο συναλλαγματικών ισοτιμιών της τουρκικής λίρας.  • Η περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού ώστε να συνεχισθεί η πτωτική πορεία των επιτοκίων και να υπάρξει μείωση του κόστους δανεισμού του κράτους.

Διεθνής κατάταξη οικονομίας


Η Παγκόσμια Τράπεζα (WB) προχώρησε σε αναθεώρηση των πινάκων του 2001 και κατέταξε την Τουρκία στην 20ή θέση των μεγαλυτέρων οικονομιών του κόσμου βάσει του απολύτου μεγέθους του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος. Πριν από την αναθεώρηση, η Τουρκία κατελάμβανε την 18η θέση το 2002 και την 17η το 2003, θέση την οποία εκτιμάται ότι θα ξανακαταλάβει σύντομα βάσει των ρυθμών ανάπτυξης που επιτυγχάνει.


Της Τουρκίας προηγούναι κατά σειρά οι εξής χώρες: ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Γερμανία, ΗΒ, Γαλλία, Ιταλία, Βραζιλία, Ρωσσία, Καναδάς, Μεξικό, Ισπανία, Ν.Κορέα, Ινδονησία, Αυστραλία, Ν.Αφρική, Ολλανδία, Αργεντινή.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov