header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ/ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΤΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 17/12/2008
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης (Αρμοδιότητα και για Άγιο Μαρίνο)
Πηγή: Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας στη Ρώμη
Κείμενο: Το Κέντρο Μελετών της Confidustria: Δύο χρόνια ύφεσης στην Ιταλία. Θα χαθούν 600.000 θέσεις εργασίας.

Οι προβλέψεις του Κέντρου Μελετών του Συνδέσμου Ιταλικών Βιομηχανιών (Confidustria) είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνες, κάτι παραπάνω από απαισιόδοξες: Πρόκειται για μια μελέτη που σημαίνει συναγερμό σε όλη τη χώρα. «Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο μας περιμένουν δύο χρόνια ύφεσης και στη στρατιά των ανέργων θα προστεθούν άλλοι 600.000 μέχρι το τέλος του 2009, “un annus horribilis”» γράφει η Corriere della Sera. Για το 2009, η μελέτη προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 1,3%. Κανένας τομέας της παραγωγής δεν θα διασωθεί, ούτε κάν ο τριτογενής, ο οποίος μέχρι τώρα απορροφούσε όλες τις κρίσεις, ιδιαίτερα στο πεδίο της απασχόλησης, η οποία θα συρρικνωθεί κατά 1,4%, με αποτέλεσμα η ανεργία στην Ιταλία να ξεπεράσει το 8%. Για πρώτη φορά στα τελευταία 15 χρόνια η ανεργία θα αυξηθεί στη χώρα κατά σχεδόν μιάμιση ποσοστιαία μονάδα.

Η Πρόεδρος της Confidustria Emma Marcegaglia ζήτησε από τη χώρα και τους πολιτικούς «συλλογικότητα» και «αποφυγή μικροκομματικών συγκρούσεων», προκειμένου οι πολίτες να «επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα που λέγεται Ιταλία». Και κάλεσε την κυβέρνηση να συγκαλέσει «τράπεζα διαλόγου στην οποία θα πρέπει να παρακαθίσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι», προς εξεύρεση κοινού πεδίου, ώστε η χώρα να πραγματοποιήσει τις ενδεδειγμένες εδώ και χρόνια διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η Emma Marcegaglia κάλεσε και τις Τράπεζες να μην πλήξουν «τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες» με τον περιορισμό των πιστώσεων: «΄Εχουμε ενδείξεις –είπε- πως οι πιστώσεις έχουν απότομα περιορισθεί και ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται πολύ να έχουν πρόσβαση σ’ αυτές», πράγμα που αμφισβήτησε ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Ιταλικών Τραπεζών Corrado Faissola: «Η χορήγηση πιστώσεων παραμένει υψηλή, παρά τη μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων». Ο δε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Giulio Tremonti παρενέβη εμμέσως παραδεχθείς πως «υπάρχουν πολλές ενδείξεις περιορισμού των πιστώσεων σε όλη την Ευρώπη».

Από τη μελέτη, όμως, της Confidustria δεν λείπουν και τα «θετικά» σημεία:
- Παρ’ όλο που η κρίση θα είναι «πολύ σκληρή», ο πληθωρισμός θα πέσει θεαματικά από το 3,4% το 2008 και θα αγγίξει το 1% στο τέλος του 2009 με ετήσιο μέσο όρο 1,7%. Η πτώση του πληθωρισμού θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των φτωχών και εν γένει των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων.
- Το δεύτερο θετικό σημείο θα είναι η μείωση των επιτοκίων, κατά μέσο όρο στο 1,75% για το 2009, ενώ οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο θα εξοικονομήσουν 2,9 δις ευρώ.
- Το τρίτο θετικό σημείο είναι η δραστική μείωση της τιμής του πετρελαίου, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 21 δις ευρώ.

Διάλογος Tremonti-Bersani για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η κυβέρνηση κάνει άνοιγμα στην αντιπολίτευση όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μπορεί να μην κάνει δεκτό το αίτημα του Pd να «εμπλουτίσει» το «πακέτο» των μέτρων φέρνοντάς το στα 16 δις ευρώ, δηλ. μία επιπλέον μονάδα του ΑΕΠ, αλλά είναι έτοιμη να κάνει διάλογο με την αντιπολίτευση για τις υποδομές μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά και για την αναδιάρθρωση των πόρων από τα Ταμεία Συνοχής, πόρους τους οποίους η κυβέρνηση θα ήθελε να κατευθύνει στην υλοποίηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. «Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν στην αναγκαιότητα ανάληψης μιας σημαντικής και σοβαρής πρωτοβουλίας επί των δύο προαναφερθέντων θεμάτων», δήλωσε ο σκιώδης υπουργός Οικονομίας του Pd Pierluigi Bersani, μετά τη συνάντησή του στο Υπουργείο Οικονομίας με τον Giulio Tremonti.

Μια συνάντηση που τη ζήτησε το Pd την περασμένη Παρασκευή για να παρουσιάσει στην κυβέρνηση τις δικές του προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Συνάντηση που τη δέχθηκε αμέσως ο Tremonti «με την απόλυτα σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού Silvio Berlusconi», διευκρίνισε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Και η οποία απεδείχθη χρήσιμη και εποικοδομητική «Μια συνάντηση σοβαρή. Δεν ήσαν δύο ώρες χαμένες. Συμφωνήσαμε να βλεπόμαστε κάθε τόσο και να εντοπίζουμε με τη δουλειά μας κοινά σημεία», δήλωσε ο Bersani, ενώ ο Tremonti έκανε λόγο για μια «σημαντική και θετική συνάντηση που μπορεί ταυτόχρονα να εκληφθεί ως μέθοδος χρήσιμης αντιπαράθεσης των απόψεων, αλλά και ως μέθοδος παραγωγικής εργασίας».

Ο διάλογος, λοιπόν, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση φαίνεται πως ξεκίνησε και ιδού οι πρώτες «συγκλίσεις»: Για τη χρήση των πόρων της Ε.Ε., τους οποίους ο Tremonti εκτιμά «σε ένα δις ευρώ», «μπορεί να βρεθεί κοινή συνταγή», δήλωσε ο Bersani. Μια πρώτη κατευθυντήρια γραμμή θα ήταν η ιδέα να χρησιμοποιηθούν οι πόροι από το Ταμείο Συνοχής για την απασχόληση που θα είναι το «υπ’ αριθμόν ένα κρίσιμο θέμα για το 2009», είπε ο Tremonti και πρόσθεσε: «Στους καιρούς μας το αληθινό χριστουγεννιάτικο δώρο είναι η διασφαλισμένη θέση εργασίας».

Πηγές: Corriere della Sera, Il Sole-24 Ore.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports