Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Συνάντηση Εργασίας στο πλαίσιο συνεδρίου Veterinary Week Bulgaria 26-30 Ιανουαρίου 2009 - Παραγωγή γάλακτος-κρέατος στη Βουλγαρία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 02/02/2009
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Κείμενο: Πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Boyana Residence στις 26.01.2009 συνάντηση εργασίας εκπροσώπων πρεσβειών της ΕΕ, κατόπιν πρωτοβουλίας της τσεχικής Προεδρίας, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της παραγωγής και ασφάλειας τροφίμων στη Βουλγαρία. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε η κα Θ. Βούλγαρη, Γραμματέας ΟΕΥ Γ΄.

Η συνάντηση εργασίας έλαβε χώρα στα πλαίσια του συνεδρίου «Veterinary Week Bulgaria 2009» που συνδιοργανώθηκε στις 26-30 Ιανουαρίου 2009 από το βουλγαρικό Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενικές Διευθύνσεις SANCO (Υγεία και Τρόφιμα) και ENLARGEMENT (TAIEX). Κύριοι ομιλητές στη συνάντηση εργασίας ήταν η κα P. Testori – Coggi, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης SANCO και ο Υφυπουργός Γεωργίας και Τροφίμων κ. B. Abazov. Συμμετείχε, επίσης, ο Διευθυντής της Εθνικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ. Y. Voinov.

Η κα P. Testori – Coggi παρουσίασε την εξέλιξη της πολιτικής της Ε.Ε. και του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας τροφίμων. Όπως ανέφερε, από το 2004 έχει γίνει σημαντική προσπάθεια ανάπτυξης της σχετικής νομοθεσίας και, πλέον, διακύβευμα αποτελεί η εφαρμογή αυτής. Το μεγαλύτερο κομμάτι νομοθεσίας για ζώντα ζώα υφίσταται, ήδη, από τη δεκαετία του ΄60. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ανάπτυξη σημείωσε η νομοθεσία με αντικείμενο τις ασθένειες των ζώων, ενώ η αντιμετώπιση κρίσεων αποτελεί, πλέον, σημαντικό κομμάτι του έργου της Γ.Δ. SANKO. Χαρακτηριστικά η κα P. Testori–Coggi αναφέρθηκε στην πρόσφατη κρίση του ιρλανδικού χοίρου, που αντιμετωπίστηκε με ταχύτητα, χωρίς να σημειωθούν σημαντικές επιπτώσεις στις εξαγωγές της Ε.Ε. –σημειωτέον, η Ε.Ε. αποτελεί τον μεγαλύτερο παγκοσμίως εξαγωγέα τροφίμων.

Όσον αφορά ειδικότερα τη Βουλγαρία, αυτή ως μέλος της Ε.Ε., υποχρεούται να εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση τις περιπτώσεις: 1) όπου επιβάλλεται αποκλεισμός από την εσωτερική αγορά της Ε.Ε. επί τη βάσει προληπτικών μέτρων, π.χ. στην περίπτωση του αφθώδους πυρετού και, 2) όταν ισχύουν μεταβατικές ρυθμίσεις, όπως στην εγχώρια παραγωγή προϊόντων γάλακτος και κρέατος, που ήταν και το κεντρικό θέμα της συνάντησης εργασίας.

Η κα P. Testori – Coggi σημείωσε τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε από τη Βουλγαρία κατά το προενταξιακό στάδιο. Ως προς τον έλεγχο αυτής της προόδου ανέφερε ότι από το 2003 πραγματοποιήθηκαν 49 επιθεωρήσεις από πλευράς Ε.Ε. σε βουλγαρικές παραγωγικές μονάδες γάλακτος και κρέατος. Κατόπιν αυτών των ελέγχων, εκδόθηκαν 342 συστάσεις, εκ των οποίων 320 ικανοποιήθηκαν απόλυτα, 15 είναι καθοδόν και απομένει η ανάληψη δράσης σε 7. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν ενέργειες προς την κατεύθυνση της προστασίας των ζώων και υπογράφηκε σύμβαση με το αντικείμενο αυτό. Ως προθεσμία δε, για την πλήρη συμμόρφωση όλων των μονάδων παραγωγής γάλακτος και κρέατος με το κοινοτικές προδιαγραφές έχει οριστεί το τέλος του 2009.

Ο Υφυπουργός Γεωργίας και Τροφίμων κ. B. Abazov, αναφέρθηκε στην οδυνηρή πορεία συμμόρφωσης με τις κοινοτικές προδιαγραφές που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν γύρω στις 300-400 μονάδες με τους ανάλογους άνεργους. Παράλληλα, ο κ. B. Abazov εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εναρμονιστεί πλήρως η παραγωγή γάλακτος και κρέατος στη Βουλγαρία με τις υψηλές κοινοτικές προδιαγραφές.

Σε ερώτημα που τέθηκε σχετικά με την επίδραση της διακοπής της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος SAPARD στον εκσυγχρονισμό των ανωτέρω μονάδων, ο Υφυπουργός κ. B. Abazov αποκρίθηκε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση θα μεταφέρει άλλους πόρους για το συγκεκριμένο στόχο, μέχρι τον έλεγχο του SAPARD. Οι συνέπειες θα είναι αισθητές, ανάφερε, μόνο για τα προβληματικά projects και όχι για τους αγρότες που είναι άμοιροι ευθυνών στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η βουλγαρική κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει πόρους στους αγρότες που συμμορφώνονται με το κοινοτικό κεκτημένο. Από το 2010, όμως, θα σταματήσουν οι ενισχύσεις.

Περαιτέρω ο Υφυπουργός κ. B. Abazov περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση στους τομείς της παραγωγής γάλακτος και κρέατος στη Βουλγαρία ως εξής:
Αυτή τη στιγμή, και μέχρι το τέλος του 2009, λειτουργούν νόμιμα τρεις κατηγορίες παραγωγικών μονάδων:
• Πρώτη κατηγορία (περίπου 150 παραγωγικές μονάδες): Πληρούν τις κοινοτικές προδιαγραφές και επιτρέπεται να εξάγουν στην κοινοτική αγορά.
• Δεύτερη κατηγορία (περίπου 200 παραγωγικές μονάδες): Βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο συμμόρφωσης προς τις κοινοτικές προδιαγραφές, επιτρέπεται να παράγουν, αλλά μόνο για διάθεση στην εγχώρια αγορά. Από αυτές το 90% αναμένεται να συμμορφωθεί πλήρως, μέχρι το τέλος του 2009, ενώ το 10% να κλείσει. Δεν αναμένονται αντιδράσεις από τις τελευταίες, καθώς έχουν επίγνωση ότι αυτή η εξέλιξη είναι προδιαγεγραμμένη.
• Τρίτη κατηγορία: Πρόκειται για αγρότες που είναι ιδιοκτήτες 1-2 αγελάδων και δεν πληρούν, ούτε είναι εφικτή η συμμόρφωσή τους με τις κοινοτικές προδιαγραφές. Προς το παρόν, επιτρέπεται να παράγουν για ιδία κατανάλωση. Πάντως, ο Κανονισμός 852 της Ε.Ε. επιτρέπει τη διατήρηση κάποιων παραδοσιακών βουλγαρικών προϊόντων, π.χ. τυριών που ωριμάζουν για περισσότερες από 60 ημέρες.

Το μεταβατικό διάστημα μέχρι το τέλος του 2009, τόνισε ο Υφυπουργός κ. B. Abazov, ισχύει για όλους.

Όσον αφορά τη διαδικασία της διενέργειας δειγματοληπτικού ελέγχου, για την οποία τέθηκε ειδικό ερώτημα, ο Διευθυντής της Εθνικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Y. Voinov πληροφόρησε τους συμμετέχοντες στη συνάντηση ότι ο πρώτος έλεγχος πραγματοποιείται στο Εθνικό Ινστιτούτο Κτηνιατρικής στη Σόφια, καθώς και στο Ινστιτούτο που ιδρύθηκε στη Βάρνα με χρηματοδότηση της αμερικανικής πρεσβείας. Στη συνέχεια, τα δείγματα αποστέλλονται στη Μεγάλη Βρετανία για επαλήθευση των αποτελεσμάτων.


Ιωάννα Σωτηράκου-Γιάνναρου
Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov