header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Οικονομικές εξελίξεις – Τελικά μέτρα κατά της κρίσης
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 31/03/2010
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Κείμενο: Ύστερα από συνεχείς διαβουλεύσεις και την τελική μαραθώνια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Τριμερούς Συνεργασίας (εργοδότες – εργαζόμενοι – κυβέρνηση), οριστικοποιήθηκαν τα μέτρα της β/κυβέρνησης για την ανάταση της οικονομίας. Το τελικό πακέτο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα, 31.03.2010, και υπογράφηκε από τους κοινωνικούς εταίρους κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Boiko Borissov. Αύριο αναμένεται η κατάθεση του προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Επισημαίνεται ότι στις σχετικές αποφάσεις δόθηκε τις τελευταίες μέρες δραματικός τόνος, κυρίως μετά τις δηλώσεις του ιδίου του κ. Borissov περί «κρυφού» ελλείμματος ύψους BGN 2,1 δισ., το οποίο είναι πιθανό να εκτροχιάσει τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και να ανατρέψει τις σχετικές προβλέψεις για το 2010. Εν συνόψει, τα σημαντικότερα μέτρα (59 συνολικά) που τελικά υιοθετήθηκαν είναι τα ακόλουθα:

=656; Επιβολή φόρου «πολυτελείας»: Θα επιβληθεί σε ακίνητα αξίας άνω των BGN 300.000 (περίπου €150.000) και σε αυτοκίνητα αξίας άνω των BGN 70.000 (περίπου €35.000).
=656; Επιβολή φόρου κύκλου εργασιών στις ασφαλιστικές εταιρείες: Αναμένεται να αποφέρει περίπου BGN 50 εκ. στον κρατικό προϋπολογισμό. Κατόπιν, όμως, έντονων αντιδράσεων των ασφαλιστικών εταιρειών, δεν έγινε δεκτή η αρχική πρόταση για επιβολή υψηλότερης κλίμακας, την οποία είχαν υιοθετήσει και εκπρόσωποι των εργαζομένων.
=656; Πώληση ακινήτων του δημοσίου: Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην αξιοποίηση 130.000 εκταρίων αχρησιμοποίητων κρατικών ακινήτων, ώστε να αντλήσει BGN 160 εκ. Το 10% των ως άνω εκτάσεων θα πωληθεί σε δημόσια δημοπρασία σε ιδιώτες, ενώ για το υπόλοιπο 90% θα συναφθούν συμβάσεις μακροχρόνιας μίσθωσης.
=656; Μειώσεις δαπανών και μισθών: Αφορούν στο δημόσιο τομέα και αναμένεται να αποφέρουν έσοδα της τάξης των BGN 450 εκ. Από τις μειώσεις των μισθών εξαιρούνται μόνο όσες υπηρεσίες έχουν ήδη απολύσει το 15% του προσωπικού τους, καθώς και συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων (εφοριακοί, τελωνειακοί και επιθεωρητές εργασίας).
=656; Πώληση μειοψηφικών πακέτων μετοχών σε εταιρείες ελεγχόμενες από το κράτος μέσω του χρηματιστηρίου με στόχο να εξασφαλιστούν BGN 200 εκ. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο, η κυβέρνηση μελετά μέχρι και την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Πολιτιστικού Μεγάρου (NDK) και της Εταιρείας Θέρμανσης Σόφιας.
=656; Πώληση δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου: Εκτιμάται ότι από την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών πώλησης μπορούν να αντληθούν σημαντικά έσοδα (περίπου BGN 350 εκ.).

Στα μέτρα, με τα οποία επιδιώκεται η ανάταση του επιχειρηματικού κλίματος, περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τον κ. Borissov, η άμεση εξόφληση οφειλών ύψους 550 εκ. του κράτους προς ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, η κυβέρνηση συμφώνησε οι αυξήσεις των τιμών (από 1η Απριλίου τ.έ.) στο φυσικό αέριο να περιοριστούν στο 5% έναντι 15%, που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Πάντως, δεν υιοθετήθηκε, επί του παρόντος τουλάχιστον, η αύξηση του ΦΠΑ, το πιο πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο από τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, κ. Simeon Djankov, από το ως άνω πακέτο μέτρων το κράτος θα καταφέρει να εξοικονομήσει BGN 1,63 δισ., ενώ ο αρχικός στόχος ήταν BGN 1,5 δισ.


Η Προϊσταμένη
κ.α.α.


Ιωάννης Μαρούτσος
Γραμματέας ΟΕΥ Γ΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports