header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Διακήρυξη των επιχειρήσεων με στόχο τη διάσωση της Ιταλίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΤΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 03/10/2011
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης (Αρμοδιότητα και για Άγιο Μαρίνο)
Κείμενο: Την Παρασκευή 30.9, η Ένωση Ιταλικών Βιομηχανιών (Confindustria), η Ένωση Τραπεζών Ιταλίας (ΑΒΙ), η Εθνική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (ANIA) και η Συμμαχία Ιταλικών Συνεταιρισμών (Alleanza Cooperative Italiane) έδωσαν στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο του προαναγγελθέντος, προ ημερών, σχεδίου για τη διάσωση της Ιταλίας, επονομαζόμενο ως «Σχέδιο των Επιχειρήσεων για την Ιταλία». Η επίσημη παρουσίασή του θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Όπως αναφέρεται στο προοίμιο του εν λόγω Σχεδίου, οι επιχειρήσεις αποφάσισαν να καταθέσουν μια πρόταση που υποδεικνύει σε όλους – Κυβέρνηση, Κοινοβούλιο, πολιτικές δυνάμεις πλειοψηφίας ή αντιπολίτευσης, κοινωνικούς εταίρους – μερικά σημεία θεμελιώδους σημαντικής ασυνέχειας. Καταρχήν διαπιστώνουν ότι από καιρό η Ιταλία δεν αναπτύσσεται, οι ιταλικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους, οι νέοι βλέπουν να μειώνονται οι ευκαιρίες και οι προσδοκίες και το 95% των φορολογούμενων δηλώνει εισοδήματα χαμηλότερα των 50.000 ευρώ. Σημειώνουν, επιπλέον, ότι εξαιτίας, κυρίως, του τεράστιου δημόσιου χρέους, της εδώ και δεκαπέντε έτη χαμηλής ανάπτυξης και τα υψηλά ποσοστά δημοσίων δαπανών και φορολογικών συντελεστών, εδώ και δύο μήνες η Ιταλία είδε να αυξάνεται με τρόπο μη ανεκτό, όπως τον χαρακτηρίζουν, το ασφάλιστρο κινδύνου στους κρατικούς τίτλους, ενώ η χρηματιστηριακή πτώση διαβρώνει την αξία των εθνικών περιουσιακών στοιχείων και τις αποταμιεύσεις των οικογενειών.

Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει πέντε βασικά σημεία, τα οποία συνοπτικά είναι τα εξής:

Δημόσιες Δαπάνες και Συντάξεις: πιστή εφαρμογή των προγραμματισθέντων περικοπών, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μεταρρύθμιση του τρόπου συνταξιοδότησης, περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κατάργηση των ειδικών καθεστώτων προκειμένου να περιοριστούν τα αδικαιολόγητα προνόμια.

Φορολογική Μεταρρύθμιση: ανάκτηση ανταγωνιστικότητας μειώνοντας το κόστος εργασίας, τόνωση της παραγωγικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας, αύξησης μεγέθους και διεθνοποίησης των επιχειρήσεων, πάταξη φοροδιαφυγής με τον περιορισμό της χρήσης μετρητών (όριο τα 500 ευρώ), παροχή κινήτρων για τη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος, θέσπιση της υποχρέωσης των φυσικών προσώπων να δηλώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση στην ετήσια δήλωση εισοδημάτων, ενίσχυση της αίσθησης δικαίου αναστήνοντας και απλοποιώντας το φορολογικό σύστημα, επανεξέταση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Παραχώρηση κρατικής περιουσίας: πώληση των κρατικών ακινήτων και ιδιωτικοποίηση των εταιρικών συμμετοχών των τοπικών οργανισμών.

Απελευθερώσεις και Απλοποιήσεις: απελευθέρωση μεταφορών και τοπικών δημόσιων υπηρεσιών, απελευθέρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, διασφάλιση όμοιων κανόνων σε όλη την ιταλική επικράτεια για τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων, στόχευση σε υποκατάστατες δυνάμεις και μηχανισμούς για την υπέρβαση των αρνησικυριών και της αδράνειας, εφαρμογή των προβλεφθέντων στα τρία πακέτα οικονομικών μέτρων, ολοκλήρωση της απλοποίησης της διοίκησης και της νομοθεσίας, απλοποίηση του διαλόγου μεταξύ επιχειρήσεων και δημόσιας διοίκησης, επίσπευση του χρόνου εκδίκασης αστικών υποθέσεων.

Υποδομές και Ενέργεια: δημόσιες επενδύσεις και υποδομές, όπως επανεξέταση του νομοθετικού πλαισίου, συνταγματική αναθεώρηση για τη διευκρίνιση των αρμοδιοτήτων σχετικά με τις υποδομές εθνικής σημασίας, παροχή κινήτρων για τη συμμετοχή ιδιωτικής χρηματοδότησης, εστίαση πόρων σε έργα εθνικής και ευρωπαϊκής προτεραιότητας. Αναφορικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα, παράταση των ισχυόντων φορολογικών κινήτρων, θέσπιση νομικού πλαισίου για την ενίσχυση της χρήσης αποδοτικότερων τεχνολογικών προτύπων στις νέες επενδύσεις στον οικιακό, τριτογενή, βιομηχανικό τομέα, και στον τομέα των μεταφορών, προώθηση, μέσω εκστρατειών πληροφόρησης, της υπεύθυνης ενεργειακής κατανάλωσης.

Η Πρόεδρος της Confindustria κα E. Marcegaglia, όταν είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά την επικείμενη δημοσιοποίηση του εν λόγω σχεδίου είχε δηλώσει ότι «είμαστε μια σοβαρή χώρα, αλλά για ορισμένους λόγους γίνεται λιγότερο πιστευτό», ενώ μετά τις αντιδράσεις του Ιταλού Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης κ. P. Romani, σήμερα οι εκπρόσωποι των φορέων που προσυπέγραψαν το κείμενο δηλώνουν ότι δεν είναι ενάντια στην Κυβέρνηση, αλλά ότι δεν υπάρχει πια χρόνος και ότι απαιτούνται επιλογές άμεσες και γενναίες.

Χρύσα Θανασά
Γραμματέας Ο.Ε.Υ. Α΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports