header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Νομοθετικό Διάταγμα για τη ‘Διάσωση της Ιταλίας’
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΤΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 30/12/2011
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης (Αρμοδιότητα και για Άγιο Μαρίνο)
Κείμενο: Το νομοθετικό διάταγμα υπό τον τίτλο «Διάσωση της Ιταλίας» που είχε εγκριθεί στις 6 Δεκεμβρίου τ.έ., έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας στις 22.12. Σε αυτό περιλαμβάνονται μέτρα ύψους 33 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2014 που αφορούν στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην ανάπτυξη.

Το κείμενο του νόμου περιλαμβάνει 50 άρθρα και χωρίζεται σε τρία βασικά μέρη, ήτοι:
- Ανάπτυξη και ισότητα
- Ενδυνάμωση του εθνικού και διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος
- Ενίσχυση των δημόσιων λογαριασμών

Στα μέτρα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις:
Φορολογία:
- Αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές προστιθέμενης αξίας από 21 σε 23% και από 10% σε 12%, ενώ παραμένει αμετάβλητος ο συντελεστής του 4% για αγαθά πρώτης ανάγκης. Αύξηση και των ειδικών φόρων κατανάλωσης από 1ης Ιανουαρίου.
- Επιβάλλεται κλιμακωτός φόρος πολυτελείας σε αυτοκίνητα ισχύος μεγαλύτερης των 185 kw, σε σκάφη αναψυχής, σε ιδιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς επίσης φόρος 450 ευρώ σε ανεμόπτερα, γυροπλάνα και αερόστατα.
- Από το 2011 επιβάλλεται φόρος επί της αξίας των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό από φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στην Ιταλία ίσος με 1 τοις χιλίοις, οποίος θα διαμορφωθεί σε 1,5 τοις χιλίοις από το 2013.
- Για το 2012 και το 2013 για τα επαναπατριζόμενα καταθετικά κεφάλαια θα εφαρμόζεται ένας συντελεστής του 10 τοις χιλίοις, ενώ στη συνέχεια θα εφαρμόζεται ένα ειδικό ετήσιο τέλος χαρτοσήμου ύψους 4 τοις χιλίοις.
- Ο συντελεστής του πρόσθετου περιφερειακού φόρου επί του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων αυξάνεται από 0,9% σε 1,23%
- Μειώνεται στα 1.000 ευρώ το όριο των πληρωμών που μπορούν να γίνουν με μετρητά, ενώ για τη Δημόσια Διοίκηση το όριο αυτό καθορίζεται στα 500 ευρώ.
- Εκπίπτει ο περιφερειακός φόρος επί των παραγωγικών δραστηριοτήτων (irap) από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (ires) και τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (irpef) που καταβάλλεται για το κόστος εργασίας για τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 35 ετών.
- Θεσμοθετείται με αναδρομική ισχύ το κίνητρο κεφαλαιοποίησης των επιχειρήσεων και αφορά τόσο στην καθαρά θέση όσο και στη μη διανομή καθαρών κερδών και λειτουργεί ως έκπτωση από τα κέρδη της επιχείρησης.
Συντάξεις:
- Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 63 έτη για τις γυναίκες και 66 για τους άνδρες και μετά από 41 ή 42 έτη ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το 2018 (αντί του 2026). Ταυτόχρονα θα παρέχονται κίνητρα για την παραμονή στην εργασία μέχρι και την ηλικία των 70 ετών, ενώ εκείνοι που θα εγκαταλείπουν την εργασία πριν από την ηλικία συνταξιοδότησης, θα υπόκεινται κυρώσεις.
- Από 1ης Ιανουαρίου 2012, υπολογισμός της σύνταξης με την ίδια μέθοδο για όλους τους εργαζόμενους.
- για τους περισσότερους συνταξιούχους αποσυνδέονται οι αυξήσεις στις συντάξεις από τον πληθωρισμό
- Συνεισφορά αλληλεγγύης ύψους 15 τοις εκατό για τις συντάξεις άνω των 200 χιλ. ευρώ, και ανώτατο όριο για τους μισθούς των δημοσίων διευθυντές και συμβούλων. Η παράμετρος που θα χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς είναι ο μισθός του πρώτου προέδρου του Ακυρωτικού Δικαστηρίου (€ 311.000).
- Αυξάνονται οι εισφορές των βιοτεχνών και των εμπόρων σε 21,3% για το 2012, φθάνοντας σταδιακά το 24% το 2018.
- Τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα πρέπει να λάβουν, μέχρι τις 30.06.2012, μέτρα για τη διασφάλιση θετικού υπολοίπου για τα επόμενα 50 έτη.


Κατοικία:
- Επιβάλλεται φόρος ακινήτων επί του εισοδήματος, ίσος με 4 τοις χιλίοις για την κύρια κατοικία και 7,6 τοις χιλίοις για τα υπόλοιπα ακίνητα και μεταβάλλονται οι συντελεστές υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών.
- Από το 2011 επιβάλλεται φόρος επί των ακινήτων στο εξωτερικό που ανήκουν σε Ιταλούς, για οποιαδήποτε προβλεπόμενη χρήση, ίσος με 7,6 τοις χιλίοις.
Άλλες διατάξεις:
- Καταργούνται η απαγόρευση άσκησης δραστηριότητας εκτός μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής και οι κατώτατες αμοιβές σε επαγγέλματα όπως οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι και οι οδηγοί.
- Τα φάρμακα για τα οποία υπάρχει συμμετοχή του ασφαλισμένου αλλά δεν απαιτείται συνταγή ιατρού θα μπορούν πλέον να πωλούνται και στα παραφαρμακεία, καθώς και στα σούπερ μάρκετ για τις κοινότητες όχι μεγαλύτερες των 12.500 κατοίκων.
- Οι απολύσεις γίνονται ευκολότερες και προωθούνται οι επιχειρησιακές έναντι των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων

Χρύσα Θανασά
Γραμματέας Ο.Ε.Υ. Α΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports