header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Το οικονομικό πρόγραμμα των υποψηφίων για την Προεδρία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ημερομηνία: 28/05/2012
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καΐρου
Κείμενο: Το οικονομικό πρόγραμμα των δύο νικητών του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών δεν διαφέρει στις βασικές του αρχές, απλώς ο ισλαμιστής υποψήφιος προσθέτει και θεσμούς του ισλαμικού οικονομικού συστήματος παράλληλα με τους υπάρχοντες της ελεύθερης αγοράς. Το θέμα της κατάργησης των «προνομιακών» επιδοτήσεων προς την βιομηχανία και ο περιορισμός τους στα όντως μειονεκτούντα τμήματα της κοινωνίας καθώς και η ενίσχυση των κατώτερων εισοδηματικών τάξεων και των αγροτών, συνιστούν νέο πολιτικό κεφάλαιο που παρήχθη στην «μετά επαναστατική» περίοδο.

O υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μούρσι θα δώσει έμφαση στον ιδιωτικό τομέα με στόχο την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας, τον περιορισμό του ρόλου του κράτους στην παροχή βασικών υπηρεσιών κυρίως την εκπαίδευση, την ασφάλεια, την στέγαση, τις υποδομές και την υγεία. Συγκεκριμένα :

* περιορισμός του εγχώριου και του εξωτερικού χρέους κατά 15% ετησίως, εξάλειψη του ελλείμματος ισοζυγίου πληρωμών έως το οικ.έτος 2016/17, μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω του 6% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

*Αύξηση του ΑΕΠ 7% ετησίως κατά την διάρκεια της τετραετούς προεδρίας, περικοπή του πληθωρισμού σε ποσοστό χαμηλότερο του 3,5% από 8,8% , μείωση της ανεργίας κάτω του 7% από 13%.

* Μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην Κεντρική Τράπεζα, με έμφαση στην σταθερότητα των τιμών και την επίτευξη ισοτιμίας της λίρας σύμφωνα με τους νόμους της ελεύθερης αγοράς .

* Προώθηση ιδιωτικών έργων υποδομών - αυτοκινητοδρόμων, γεφυρών, σιδηροδρόμων και ενέργειας - κόστους εκάστου μέχρι $ 5 δις και έργα για ανάπτυξη της γεωργίας κόστους 7,45 $ δις .

* Διαγραφή χρεών μικροκαλλιεργητών και διπλασιασμός αριθμού πολιτών επιλέξιμων για την κοινωνική ασφάλιση σε 3 εκατομμύρια.

* Προώθηση ισλαμικής χρηματοδότησης και έκδοση ισλαμικών ομολόγων (sukuk) παράλληλα με τα κρατικά ομόλογα. Διευρυμένος και θεσμοθετημένος ρόλος του Zakat (θεσμός «ελεημοσύνης» σύμφωνα με τον οποίο οι μουσουλμάνοι συνεισφέρουν το 2,5% του ετήσιου εισοδήματός τους). Δεν είναι σαφές εάν αυτό θα είναι προαιρετικό.

Ο τελευταίος πρωθυπουργός του καθεστώτος Μουνπάρακ, Αχμεντ Σαφικ, επιδιώκει συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και δημοσιονομικό έλλειμμα 6% στο τέλος της θητείας του. Συγκερκιμένα :

* Διατήρηση σταθερής της συναλλαγματικής ισοτιμίας της αιγυπτιακής λίρας

* Κατάργηση των επιδοτήσεων για κατανάλωση ενέργειας στην βιομηχανία, συνέχιση επιδοτήσεων ψωμιού, φυσικού αερίου για οικιακή χρήση, βενζίνης για πολίτες με πραγματική ανάγκη, αναθεώρηση των τιμών εξαγωγής του φυσικού αερίου.

* Τόνωση των επενδύσεων σε κλάδους εντάσεως εργασίας, παροχή ειδικών κινήτρων σε Άραβες επενδυτές και παροχή χρηματοδοτικής στήριξης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

* Ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πυρηνικής ενέργειας, δημιουργία νέων οικιστικών και βιομηχανικών πόλεων και μονάδων αφαλάτωσης νερού.

* Ορισμός κατώτατου μισθού, ενίσχυση των ανέργων, παροχή σύνταξης σε κάθε πολίτη που χρειάζεται, διπλασιασμός του προϋπολογισμού για την υγεία, επέκταση ασφάλισης υγείας σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας ανεξάρτητως κόστους.

* Εξασφάλιση "δίκαιης τιμής" για τα γεωργικά προϊόντα που αγοράζονται από το κράτος και διαγραφή χρεών των μικροκαλλιεργητών .


exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports