header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Παροχή ξένης βοήθειας προς την Αίγυπτο: υποσχέσεις και πραγματικότητα
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ημερομηνία: 22/08/2012
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καΐρου
Κείμενο: Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Διεθνούς Συνεργασίας, η Αίγυπτος από την εξέγερση του Ιανουαρίου 2011 έως τον Ιούλιο τ.ε. είχε λάβει διεθνή βοήθεια, είτε υπό την μορφή δανείων είτε δωρεών, ύψους $ 5,8 δις μέσω 38 συμφωνιών που υπέγραψε με κυβερνήσεις και οργανισμούς. Από το εν λόγω ποσό, $ 4,8 δις ελήφθησαν μετά τον Δεκέμβριο 2011 όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Kamal Ganzouri. O ενεργειακός τομέας ήταν ο πλέον οφελειμένος καθώς απορρόφησε $ 2,6 δις.από διεθνείς, ισλαμικούς και ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Από σχετική έρευνα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας Al Ahram, προέκυψαν τα εξής:

- το Κατάρ υποσχέθηκε χρηματοδότηση έργων αξίας $ 10 δις και δόθηκε εντολή για κατάθεση $ 2 δις στην Κεντρική Τράπεζα . Ελήφθησαν $ 500 εκ
- Η Σαουδική Αραβία από τα $ 4 δις που υποσχέθηκε για ενίσχυση της μεταβατικής περιόδου κατέθεσε στην Κεντρική Τράπεζα $1,7 δις. Επίσης ενέκρινε $ 430 εκ. για αναπτυξιακά έργα και πιστώσεις $ 750 εκ. για εισαγωγές πετρελαίου
- Τα ΗΑΕ υποσχέθηκαν «ηχηρώς» οικονομική βοήθεια $ 3 δις, ωστόσο ακόμη είναι υπό συζήτηση ο μηχανισμός χορήγησης του εν λόγω ποσού.
- Το Κουβέιτ υποσχέθηκε δάνειο $ 100 εκ.
- Οι ΗΠΑ αμέσως μετά την πτώση του Μουμπάρακ χορήγησαν $ 100 εκ. οικονομική βοήθεια και $ 65 εκ. για την «πολιτική μετάβαση» Υποσχέθησαν χορήγηση $ 1 δις για μείωση του χρέους της χώρας προς τις ΗΠΑ. Τον Ιούλιο τ.ε. ανακοινώθηκε χορήγηση $ 250 εκ. για εγγυήσεις σε δάνεια αιγυπτιακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την σύσταση Αμερικανο-αιγυπτιακού Ταμείου για επιχειρήσεις με κεφάλαιο $ 60 εκ.
- G8 Τον Μάρτιο 2011 οι ηγέτες του G8 ανακοίνωσαν ότι οι διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες θα προσφέρουν $ 20 δις στην Αίγυπτο και την Τυνησία για υποστήριξη των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων
- Τον Φεβρουάριο τ.ε. η ΕΕ ανακοίνωσε ότι «εξετάζε黨την χορήγηση € 500 εκ. σε συνάρτηση με την υπογραφή δανειακής συμφωνίας με το ΔΝΤ. Τον Μάιο τ.ε. η κα Ashton δήλωσε ότι η Αίγυπτος έχει λάβει οικονομική βοήθεια € 20 εκ. για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Η Διεθνής Τράπεζα ανακοίνωσε την έγκριση δανείου $ 200 εκ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις Για το εν λόγω δάνειο ασκήθηκε έντονη κριτική από την διαλυθείσα Βουλή λόγω των « τοκογλυφικών» όρων του δανείου. Ο Υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι η Διεθνής Τράπεζα υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια $ 2 δις σε ορίζοντα διετίας.
- Οσον αφορά το ΔΝΤ και το πολυσυζητημένο διαφιλονικούμενο δάνειο (βλ. σχετική αλληλογραφία Γραφείου ΟΕΥ) , στις 22 τ.μ. επισκέπτεται την χώρα η κ. Lagarde για να συζητήσει τους όρους δανείου $ 3,2 δις ή πιθανώς $ 4,8 δις. Η υπογραφή συμφωνίας με το ΔΝΤ, θεωρείται σημαντική καθώς θα συνιστά εγγύηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων ενώ δημιουργεί προϋποθέσεις για επιπρόσθετη βοήθεια.

Εν κατακλείδι, καθοριστική για την χορήγηση δυτικής βοήθειας φαίνεται να είναι η συμφωνία με το ΔΝΤ. Οσον αφορά δε τις αραβικές –ισλαμικές χώρες και οργανισμούς, μέχρι στιγμής, η Σαουδική Αραβία φαίνεται να είναι η πλέον «γενναιόδωρη» και συνεπής στις υποσχέσεις της. Οι προοπτικές των σχέσεων Αιγύπτου και Σ. Αραβίας διαφαίνονται και από το γεγονός της επίσκεψης του νεοεκλεγέντος αιγύπτιου προέδρου στο Ριάντ, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του.


exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports