Maximenu CK

Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Οικονομική κατάσταση Ιταλίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΤΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 13/09/2012
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης (Αρμοδιότητα και για Άγιο Μαρίνο)
Κείμενο: Η ιταλική οικονομία εξακολουθεί να δοκιμάζεται καθώς, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Istat), το Α.Ε.Π. συρρικνώθηκε κατά 2,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2012, περισσότερο από ότι αναμενόταν. Συγκεκριμένα, ανά κλάδο δραστηριότητας σημειώνεται υποχώρηση κατά -1,9% στη γεωργία, -1,6% στη βιομηχανία και -0,5% στις υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο ανήλθε σε 10,7%. Στον ιταλικό Νότο το 48% των γυναικών 15 ως 24 ετών είναι άνεργες, το ποσοστό ανεργίας των νέων σε εθνικό επίπεδο έφτασε το 35,3%, ενώ, παράλληλα, 2.455.000 Ιταλοί εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός σημείωσε αισθητή άνοδο, αφού σε ετήσια βάση αγγίζει το 3,2%, ενώ οι τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 4,3%. Κύριο ρόλο στην άνοδο του τιμάριθμου παίζει η συνεχής ανοδική πορεία της τιμής των καυσίμων. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 7,3% το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου κατέγραψε πτώση της τάξεως του 18,7%. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου, η αμερικανική ALCOA, αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο παραγωγής της στη Σαρδηνία, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και σημαντικές κινητοποιήσεις στη Ρώμη. Καθοδική πορεία καταγράφει και η εγχώρια κατανάλωση, η οποία για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου μειώθηκε κατά 3,5% (10,1% για τα διαρκή αγαθά, 3,5% για τα μη διαρκή αγαθά και -1,1% για τις υπηρεσίες).

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιταλός Π/Θ παρεδέχθη στα εγκαίνια της διεθνούς εκθέσεως κλωστοϋφαντουργίας «Milano Unica» ότι φέρει ευθύνη, καθώς τα μέτρα που ελήφθησαν από την Κυβέρνησή του, και ιδιαίτερα το επονομαζόμενο διάταγμα «Διάσωση της Ιταλίας, συνέβαλαν, βραχυπρόθεσμα, στην ύφεση και οδήγησαν στη μείωση του Α.Ε.Π. κατά τουλάχιστον μια ποσοστιαία μονάδα. Δήλωσε, επίσης, ότι ο στόχος του ισοσκελισμένου Προϋπολογισμού θα επιτευχθεί το 2013, ότι είναι απαραιτήτως αναγκαίο η Ιταλία να βελτιώσει την παραγωγικότητα, μειώνοντας το μοναδιαίο κόστος εργασίας, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, πρόκληση ακόμα πιο σημαντική και από το spread, ενώ βασικό μέλημα της Κυβέρνησης αποτελεί η αποτροπή της αύξησης του Φ.Π.Α. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να «κάνουν κάτι παραπάνω» και μίλησε για την αναγκαιότητα όχι του συμβιβασμού αλλά του εκμοντερνισμού των βιομηχανικών σχέσεων.

Στο ίδιο κλίμα κινούνται και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εμπορική Ένωση Confcommercio, σύμφωνα με τα οποία εκτιμάται ότι περίπου 150.000 εμπορικές επιχειρήσεις ενδέχεται να αναγκαστούν να κλείσουν. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του Κέντρου Μελετών της Ένωσης Βιοτεχνών και Μικρών Επιχειρήσεων (Cgia) του Μέστρε της Βενετίας, από τις αρχές της κρίσης μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012, 46.400 επιχειρήσεις πτώχευσαν και κινδυνεύουν να χαθούν 202.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 172.000 σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Διοικητή της ΕΚΤ κ. Μ. Ντράγκι, ο Π/Θ κ. Μ. Μόντι δήλωσε ότι δεν είναι απαραίτητο αυτήν την στιγμή η χώρα να προσφύγει στους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, προσθέτοντας, παρόλα αυτά, ότι δε θα υπήρχαν δραματικές επιπτώσεις αν στο μέλλον παραστεί τέτοια ανάγκη, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών κ. Β. Γκρίλι, δήλωσε, κατ’ επανάληψη, ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία ανάγκη.

Θετική εξέλιξη αποτελεί η αύξηση που καταγράφεται στις ιταλικές εξαγωγές σύμφωνα με τα στοιχεία της Istat. Το πρώτο εξάμηνο του 2012 σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 4,2%, με ηγέτιδες Περιφέρειες τη Λομβαρδία (4,9%), την Τοσκάνη (+10,7%), την Εμίλια – Ρωμανία (+5,2%) και τη Σικελία (+21,2%), από τις οποίες προέρχεται το 80% των εξαγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

Χρύσα Θανασά
Γραμματέας Ο.Ε.Υ. Α΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov