Maximenu CK

Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Προβλέψεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ιταλική οικονομία (2012-2014)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΤΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 13/11/2012
Σχετικός σύνδεσμος: http://http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/european_economy/forecasts_en.htm
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης (Αρμοδιότητα και για Άγιο Μαρίνο)
Κείμενο: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση και τις προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών ως το 2014, που δημοσιεύτηκαν την 7η τρέχοντος μηνός, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η αβεβαιότητα στις χρηματαγορές παραμένει υψηλή, συνεχίζοντας να επηρεάζει την εμπιστοσύνη των οικονομικών παραγόντων, καθώς και τις γενικότερες αποφάσεις αναφορικά με επενδύσεις και δαπάνες. Επιπροσθέτως, η παρατεταμένη κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει οδηγήσει στην άνοδο των επιτοκίων δανεισμού για την Ιταλία, ενώ το συνεχώς επιδεινούμενο εξωτερικό περιβάλλον έχει εμποδίσει την περαιτέρω αύξηση των ιταλικών εξαγωγών, αν και το εμπορικό ισοζύγιο αναμένεται να είναι πλεονασματικό για το 2012, καθώς οι ιταλικές εισαγωγές φθίνουν σημαντικά.

Υπό την προϋπόθεση της σταδιακής εξομάλυνσης των χρηματαγορών και της βελτίωσης του γενικότερου οικονομικού κλίματος, ο ρυθμός ύφεσης διαφαίνεται να αποκλιμακώνεται το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και η οικονομική δραστηριότητα θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης από το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Συγκεκριμένα, το Α.Ε.Π. της Ιταλίας θα συρρικνωθεί κατά 2,3% το 2012 - εξαιτίας της απότομης πτώσης της εγχώριας ζήτησης - και κατά 0,5% το 2013, ενώ θα αυξηθεί οριακά το 2014 (+0,8%).

Ανησυχητικό στοιχείο εξακολουθεί να παραμένει το υψηλό δημόσιο χρέος, που προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά το τρέχον και το επόμενο έτος, εξαιτίας της πτώσεως του πραγματικού Α.Ε.Π., καθώς και της παροχής οικονομικής στήριξης στις άλλες χώρες-μέλη του ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, το ιταλικό δημόσιο χρέος, από 120,7% του ΑΕΠ το 2011, θα αυξηθεί στο 126,5% το 2012 και στο 127,6% το 2013, ενώ θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται από 2014 (126,5%). Σημειώνεται ότι στις ανωτέρω προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει συνυπολογιστεί το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που έχει ανακοινώσει η ιταλική Κυβέρνηση, ελλείψει λεπτομερών σχετικών στοιχείων.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., αυτό προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,9% το 2012, από 3,9% το 2011 και θα μειωθεί περαιτέρω κατά το διάστημα 2013-2014, αγγίζοντας το 2,1%. Πρόβλεψη που καταδεικνύει ότι ο στόχος της Κυβέρνησης για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό παραμένει, προς το παρόν, ανέφικτος.

Στις δυσμενείς προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προστίθεται και η όξυνση της ανεργίας, η οποία αναμένεται να αυξηθεί περίπου κατά 2 μονάδες το 2012 (+10,6%) και κατά περίπου μία επιπλέον μέχρι το 2014 (+11,8%). Σύμφωνα με την Επιτροπή το γεγονός αυτό είναι απόρροια της αύξησης της προσφοράς εργασίας, καθώς κατά πρώτον οι γυναίκες και οι νέοι είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν εργασία δεδομένης της μείωσης του συνολικού διαθεσίμου εισοδήματος και κατά δεύτερον γιατί οι μεταρρυθμίσεις στην ασφαλιστική νομοθεσία αύξησαν τα όρια συνταξιοδότησης. Επιπλέον, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει να συρρικνώνεται και για το 2013 και θα ανακάμψει από το 2014, συναρτήσει της αύξησης του πραγματικού διαθεσίμου εισοδήματος. Η άνοδος των εξαγωγών θα συνεχίσει και για το 2013, κινούμενη, πρωτίστως, προς τους εκτός Ε.Ε. εμπορικούς εταίρους της Ιταλίας, ενώ η ασθενής εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά την πορεία των εισαγωγών για όλο το 2013, καθώς η ανάκαμψή τους τοποθετείται το 2014, οπότε και αναμένεται να ξεπεράσει το ρυθμό αύξησης των εξαγωγών. Συνολικά το εμπορικό ισοζύγιο θα παραμείνει θετικό και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί στο 0,5% του ΑΕΠ για το χρονικό διάστημα 2013-1014.

Τέλος, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, παρέμεινε υψηλότερος του 3% κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2012, εξαιτίας των υψηλών τιμών πετρελαίου και της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης προστιθέμενης αξίας και καυσίμων, ενώ αποκλιμάκωσή του, κάτω του 2%, αναμένεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Χρύσα Θανασά
Γραμματέας Ο.Ε.Υ. Α΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov