header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Προγραμματικό σχέδιο Confindustria για την Ιταλία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΤΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 20/02/2013
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης (Αρμοδιότητα και για Άγιο Μαρίνο)
Κείμενο: Στο προγραμματικό σχέδιο της Ενώσεως Ιταλικών Βιομηχανιών (Confindustria), που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν τις εκλογές και φέρει τον τίτλο «Το σχέδιο της Confindustria για την Ιταλία: Ανάπτυξη: είναι δυνατή, είναι αναγκαία», περιλαμβάνεται σύνολο ενεργειών και συντονισμένων προτάσεων που σύμφωνα με τον Πρόεδρό της κ. G. Squinzi, θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστερήσεις και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου (2018).

Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο εν θέματι σχέδιο, έχουν ως κοινή συνιστώσα την ανάπτυξη του βιομηχανικού κλάδου για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας της Ιταλίας. Σύμφωνα με τον κ. G. Squinzi, η Κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές, θα πρέπει να φέρει εις πέρας όλα τα μέτρα που θεωρεί η Confindustria «αναπόφευκτα» για την επιστροφή της Ιταλίας σε τροχιά ανάπτυξης με ρυθμούς ανώτερους του 2% ανά έτος, την αύξηση της συμβολής της βιομηχανικής παραγωγής στο Α.Ε.Π. στο 20% και τη βελτίωση της αναλογίας του Δημόσιου Χρέους ως προς το Α.Ε.Π., περί το 100%, την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στο 3,8% (1,8 εκ. εργαζόμενοι επιπλέον) και την πτώση της ανεργίας στο 8,4%. Το σχέδιο κινητοποιεί δημοσίους πόρους ύψους 316 δισ. ευρώ, σταθμισμένων μεταξύ των διαφόρων επιμέρους παραμέτρων, που θα παράξει τα επιθυμητά αποτελέσματα μόνο σε περίπτωση υιοθέτησής του στο ακέραιό του.

Πιο συγκεκριμένα, βασικές προτάσεις σχεδίου Confidustria συνίστανται σε:
- σταδιακή μείωση κατά 11 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των βιομηχανιών (προκειμένου να μειωθεί κατά 8% το μισθολογικό κόστος)
- μείωση του κόστους ενέργειας με τη μείωση κατά 30% των εξωγενών προς την ενέργεια στοιχείων του τιμολογίου για τις βιομηχανίες, συγκλίνοντας με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες
- αύξηση των ωρών εργασίας κατά 40 ώρες κατ’ έτος.
- έκπτωση φόρου ίση με 10% για τις επενδύσεις στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης και μείωση του χρόνου απόσβεσης των αγαθών εντάσεως τεχνολογίας
- κινητροδότηση ύψους 250 εκ. ευρώ ετησίως για την ενίσχυση των επενδύσεων σε κεφαλαιουχικά αγαθά,
- μείωση στα 500 εκ. ευρώ του ορίου για παροχή έκπτωσης φόρου για ΣΔΙΤ
- διπλασιασμό των πόρων του Ιταλικού Οργανισμού Εμπορίου που αφορούν στην προώθηση των εξαγωγών (28 εκ. ευρώ)
- ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων (επιπλέον 250 εκ. ευρώ για την εταιρεία για τις ιταλικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό SIMEST)
- σταδιακή μείωση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος
- κινητροδότηση της εργασίας μερικής απασχόλησης για εργαζόμενους κάτω των 40 ετών
- διευκόλυνση της γυναικείας εργασίας, μέσω επιδότησης μέρους του κόστους της φύλαξης τέκνων
- σύνδεση των κοινωνικών επιδομάτων με τη σχολική παρακολούθηση και επίδοση
- ανακατανομή των κινήτρων για τις επιχειρήσεις, μεταφέροντας την έμφαση στον βιομηχανικό κλάδο, δεδομένου ότι, το 2011, εκ των 31,4 δισ. ευρώ λιγότερα από 3 δισ. ευρώ διετέθησαν σε αυτόν.

- μείωση του συντελεστή εταιρικών φόρων από 27,5% σε 23% και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης προσόδων στο 23% (από 20%).
- απαλλαγή από το αυστηρό προστατευτικό κανονιστικό πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με υιοθέτηση ευέλικτων συμβάσεων μεταξύ εργοδότη-εργαζομένου
- αύξηση της έκπτωσης φόρου για χορηγίες και δωρεές πολιτιστικού περιεχομένου.

Σημειώνουμε ότι το σχέδιο της Confidustria περιλαμβάνει και προτάσεις για θεσμικές μεταρρυθμίσεις, αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην εθνική στρατηγική ενέργειας και στο περιβάλλον, την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τη μείωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από τα 13 στα 12 χρόνια κλπ.

Χρύσα Θανασά
Γραμματέας Ο.Ε.Υ. Α΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports