header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Πορεία ιταλικής οικονομίας - α΄ εξάμηνο
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΤΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 16/07/2013
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης (Αρμοδιότητα και για Άγιο Μαρίνο)
Κείμενο: Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας ανήλθε, περί τα τέλη Μαΐου, στο 2,9%, με αποτέλεσμα η χώρα να εξέλθει προ μηνός από τη διαδικασία επιτήρησης της Ευρ. Επιτροπής για υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα, αντιθέτως το ιταλικό δημόσιο χρέος είναι περίπου 130%, (2,074 τρισ. εκ. ευρώ, το Μάιο), για το οποίο μάλιστα σε κάποιο βαθμό θεωρείται από ιταλικής πλευράς ότι ευθύνεται η συμμετοχή της χώρας στα διμερή πακέτα στήριξης χωρών, όπως η Ελλάδα, και στους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς (E.S.M., E.F.S.F.).

Άλλα προβλήματα της ιταλικής οικονομίας είναι η υψηλή ανεργία (τον περασμένο Μάιο ανήλθε στο 12,2% και αυτή των νέων στο 38,5%, ενώ έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. αναφέρει ότι το 52,9% των Ιταλών νέων μέχρι 25 ετών δεν διαθέτει μόνιμη εργασία), καθώς και η ύφεση, από την οποία η χώρα δεν αναμένεται να εξέλθει πριν το 2014 (το α΄ τρίμηνο του έτους το Α.Ε.Π. μειώθηκε κατά 2,4%). Ο Οίκος Αξιολόγησης S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και εννέα τραπεζών στην κατηγορία ΒΒΒ, με αρνητικές προοπτικές. Συνεπεία αυτού, το επόμενο διάστημα της υποβάθμισης τα spreads ανέβηκαν στις 290 μονάδες βάσης.

Στην τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, ανάσα για την ιταλική οικονομία αποτελούν οι εξαγωγές, που το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2013 αυξήθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6,3%. Η χώρα, πάντως, μετά από αρκετά χρόνια, παρουσιάζει εμπορικό πλεόνασμα περί τα 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Εθνική Συνομοσπονδία Χειροτεχνίας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Cna), το 54% των ιταλικών εξαγωγών πιστώνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ του οποίου το 25,7%, στις μικρές και πολύ μικρές.

Στις θετικές πτυχές της ιταλικής οικονομίας προσμετράται και ο χαμηλός πληθωρισμός στο 1,1%.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι τελευταίες εκτιμήσεις του Δ.Ν.Τ. για την Ιταλία που προβλέπουν συρρίκνωση του ιταλικού Α.Ε.Π. κατά 1.8% για το 2013 (έναντι της αρχικά προβλεπόμενης συρρίκνωσης κατά 1.5%), ενώ, παράλληλα, καταγράφονται ασθενικές προοπτικές ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα πορίσματα του κλιμακίου των ειδικών του Δ.Ν.Τ., το οποίο, συν τοις άλλοις, επαίνεσε τις προσπάθειες της χώρας για την επίτευξη των στόχων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών απαιτήσεων, προβλέπεται ταχύτερη ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας το 2014 κατά 0,7% (σε σχέση με το 0,5%), ωστόσο, υπογραμμίστηκε το γεγονός της «απαράδεκτα υψηλής ανεργίας», αλλά και της επιτακτικής ανάγκης ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, το Δ.Ν.Τ. τάχθηκε κατά της κατάργησης του φόρου πρώτης κατοικίας εκτιμώντας ότι «θα πρέπει να διατηρηθεί για λόγους ισότητας και αποτελεσματικότητας, και να επιταχυνθεί η επαναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των οικοπέδων και ακινήτων του ιταλικού κτηματολογίου». Ο υπουργός Οικονομικών κ. F. Saccomani, σε δηλώσεις του, κατόπιν της γνωστοποίησης των εκτιμήσεων του Δ.Ν.Τ., εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη οικονομικής ανάκαμψης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ τόνισε ότι «όσο ταχύτερα η ιταλική οικονομία επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης τόσο ευκολότερη θα καταστεί η αναπροσαρμογή του φορολογικού βάρους στην εργασία και στην παραγωγή».

Παρόλα αυτά, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει περί τα τέλη Ιουνίου την αναβολή της προβλεπόμενης για τον Ιούλιο αύξησης του Φ.Π.Α. κατά 1 μονάδα (από 21% σε 22%) για τρεις μήνες, μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο. Μέχρι το Σεπτέμβριο η Κυβέρνηση αναμένεται να επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα γενικότερης αναδιάρθρωσης όλων των φορολογικών συντελεστών.

Σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσίας ISTAT, καταγράφηκε μείωση κατά 2,8% των οικογενειακών δαπανών κατά μέσο όρο μηνιαίως κατά το 2012. Το ποσοστό μείωσης είναι το υψηλότερο που έχει σημειωθεί από το 1997 (χρονολογία έναρξης καταγραφής στοιχείων) και αφορά κυρίως στη μείωση της κατανάλωσης, ποσοτικής και ποιοτικής, στα είδη διατροφής. Ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί και η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής. Έκθεση της Τράπεζας της Ιταλίας αναφέρει ότι αυτή έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους τα επίπεδα παραγωγής είναι χαμηλότερα από αυτά προ κρίσης. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, το κόστος εργασίας δεν αποτελεί τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα, σε αντίθεση με το κόστος ενέργειας και τη φορολογική πίεση.

Μεταξύ 2008 και 2012 υπερδιπλασιάστηκαν (+114%) οι πτωχεύσεις εξαιτίας καθυστερήσεων ή ολικής αδυναμίας πληρωμών. Σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Χειροτεχνίας (Cgia) του Μέστρε, το χρέος της δημόσιας διοίκησης έναντι των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 120 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση θυγατρικής της επενδυτικής Τράπεζας Mediobanca, δίδεται διορία 6 μηνών στην Ιταλία για να αποτρέψει μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ιταλία ενδέχεται να οδηγηθεί σε μερική χρεοκοπία και αναδιάρθρωση του τεράστιου δημόσιου χρέους της εάν δεν προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του έτους. Για την αποφυγή του ενδεχόμενου της χρεοκοπίας η έκθεση υποδεικνύει: υψηλότερη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων - πλην των κρατικών ομολόγων- υψηλότερη φορολόγηση στο 10% των Ιταλών, με περιουσία άνω του 1,3 εκατ. ευρώ και άμεση υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με την Ελβετία για τον εντοπισμό διαφυγόντων ιταλικών κεφαλαίων.

Σε διμερές επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΛ.ΣΤΑΤ, στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013 οι εξαγωγές μας στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 27,43% (παρά τα προβλήματα των παραγωγικών μας μηχανισμών), ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,5%, (λόγω γενικότερης οικονομικής καχεξίας). Ως εκ τούτου, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου βαδίζει προς μείωση. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι η Ιταλία αποτελεί, κατά το α΄ τρίμηνο του 2013, το δεύτερο, μετά την Τουρκία, προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, με εξαγωγές αξίας άνω των 700 εκ. ευρώ, (ενώ είναι η τέταρτη χώρα-προμηθευτής της Ελλάδας, με αξία ελληνικών εισαγωγών 840 εκ. ευρώ) δείχνει τις δυνατότητες διεύρυνσης της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προς Ιταλία.

Χρύσα Θανασά
Γραμματέας Ο.Ε.Υ. Α΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports