Maximenu CK

Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Απολογισμός εκδηλώσεων Φεστιβάλ “Cerealia” με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα – Συμμετοχή Περιφέρειας Κρήτης
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΤΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 18/07/2013
Σχετικός σύνδεσμος: http://www.cerealialudi.org
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης (Αρμοδιότητα και για Άγιο Μαρίνο)
Κείμενο: Πραγματοποιήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα 6-9 Ιουνίου, το πολιτιστικό Φεστιβάλ “Cerealia”, για τρίτη συνεχή χρονιά. Η τιμώμενη χώρα για φέτος ήταν η Ελλάδα (μετά από Αίγυπτο και Τουρκία).

Το κατ’ αρχήν πολιτιστικό περιεχόμενο του εν λόγω Φεστιβάλ εμπλουτίστηκε τη φετινή χρονιά από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, με εκδηλώσεις που αποσκοπούσαν στην προβολή των κρητικών προϊόντων διατροφής, αλλά και του τουριστικού προϊόντος του νησιού.

Η Πρεσβεία, ανταποκρινόμενη στην τιμητική πρόταση των διοργανωτών, η οποία δεν συνεπαγόταν επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου, αλλά και στην πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης για αξιοποίηση του πλαισίου των εκδηλώσεων “Cerealia” για την προβολή των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων, συνέδραμε καθοριστικά στην διοργάνωση και συνδυασμό των διφυών αυτών πρωτοβουλιών, προκειμένου να υπάρξει διττό όφελος για τη χώρα, πολιτιστικό, αλλά και εμπορικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, οι κύριες εκδηλώσεις του προαναφερθέντος τριημέρου, συνοψίζονται ως ακολούθως:

- 31/5/2013, Palazzo Valentini:
Συνέντευξη Τύπου με παρουσίαση των κυριότερων σημείων του προγράμματος του Φεστιβάλ και στη συνέχεια εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Τοπία Ελληνικά», του φωτογράφου κ. Κ. Βέργα, την οποία εξασφάλισε αδαπάνως η Πρεσβεία.

- 6/6/2013, Εθνικό Μουσείο Ρώμης (Θέρμες Διοκλητιανού):
Επίσημα εγκαίνια του Φεστιβάλ, με σύντομη τελετή παράδοσης-παραλαβής μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας, ακολουθούμενης από χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκη και συζήτηση μεταξύ του καθηγητή κ. Gianfranco Bosconi και του δημοσιογράφου κ. Patrizio Nissirio με θέμα «Κρίση και αντίδραση στην κρίση: ανάμεσα στην κλασική Ελλάδα και στη σύγχρονη Ελλάδα». Στη συνέχεια ακολούθησε εικαστικό δρώμενο, με αφήγηση ομηρικών κειμένων από την κρητικής καταγωγής ηθοποιό κα Μ. Τζομπανάκη, συνοδεία κρητικής λύρας και προσφορά κρητικών εδεσμάτων.

- 7/6/2013, Πολυχώρος εκδηλώσεων “Citta dell’ altra Economia”:
α) Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής θέμα «Η ζαχαροπλαστική στην αρχαία Ελλάδα»
β) Συναυλία κρητικής μουσικής με συμμετοχή παραδοσιακού συγκροτήματος, μερίμνη της Περιφέρειας Κρήτης.

- 8/6/2013
α) Στον πολυχώρο εκδηλώσεων Citta dell’ altra Economia πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα με θέμα τη μεσογειακή διατροφή.

β) Δεξίωση σε Ελληνική Πρεσβεία με προσφορά κρητικών εδεσμάτων και οίνων και προετοιμασία ενώπιον των προσκεκλημένων κάποιων χαρακτηριστικών κρητικών συνταγών. Πραγματοποιήθηκε χαιρετισμός υπογράφοντος και Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κας Θ. Βρέντζου-Σκορδαλάκη. Επιλογή κοινού είχε γίνει μεταξύ του επιχειρηματικού, δημοσιογραφικού και τουριστικού κόσμου, καθώς επίσης και εκπροσώπων του διπλωματικού σώματος, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της υψηλής ιταλικής κοινωνίας. Ανταπόκριση και συμμετοχή προσκεκλημένων υπήρξε εντυπωσιακή.

- 9/6/2013
α) Μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις σε πόλεις Albano και Ariccia, Περιφέρειας Λατίου, με συμμετοχή χορευτικού συγκροτήματος Πολιτιστικής Ένωσης «Ελλάς».

β) Εθνικό Ετρουσκικό Μουσείο (Villa Giulia):
Προβολή βίντεο με θέμα “Δήμητρα: Ο μύθος, ο θρύλος, οι παραδόσεις”.
Στρογγυλή τράπεζα με θέμα “Οι μαρτυρίες της Δήμητρας στο Λάτιο”.
Απαγγελία της ομηρικής ωδής στη Δήμητρα, ιταλικά και ελληνικά, από τις ηθοποιούς κα Lydia Biondi και Θεοδώρα Βουτσά.

Εν κατακλείδι, το σύνολο των εκδηλώσεων, μικρότερου ή μεγαλύτερου βεληνεκούς, έδωσε την ευκαιρία προβολής της πολιτιστικής ακτινοβολίας της χώρας μας, σε μια δύσκολη περίοδο, αλλά και της προώθησης, συνάμα, του κρητικού προϊόντος, στην αρχή μάλιστα της θερινής περιόδου, θέτοντας τις βάσεις γνωριμίας του με την ιταλική αγορά και προλειαίνοντας το έδαφος για την εμπορική του διείσδυση. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνουμε και την σημαντική προβολή των εκδηλώσεων από το ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων και ΜΜΕ.

Γενικότερα, το απόλυτα επιτυχημένο αποτέλεσμα των εν λόγω εκδηλώσεων κατέδειξε το ευρύ περιθώριο δημιουργικής αξιοποίησης τέτοιου είδους πρωτοβουλιών, που μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εδώ κοινωνία και στο επιλεγόμενο κάθε φορά ειδικό κοινό, με ανύπαρκτο, ή ελάχιστο, συγκριτικά με το εξασφαλιζόμενο όφελος,, κόστος.

Χρύσα Θανασά
Γραμματέας Ο.Ε.Υ. Α΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov