Maximenu CK

Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Μικρό πακέτο λιτότητας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΤΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 14/10/2013
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης (Αρμοδιότητα και για Άγιο Μαρίνο)
Κείμενο: Στην πολιτική αστάθεια του τελευταίου χρονικού διαστήματος, από την οποία, τουλάχιστον επί του παρόντος, φαίνεται να εξήλθε η κυβέρνηση Letta, ήλθαν να προστεθούν τα προσφάτως δημοσιοποιηθέντα στοιχεία από την Ιταλική Στατιστική Υπηρεσία (Istat), σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης (1), ανήλθε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, στο 4,1% του Α.Ε.Π (από 4,4% το 2012), ενώ κατεγράφη πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,7% του Α.Ε.Π.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών κ. F. Saccomanni, προκειμένου το δημοσιονομικό έλλειμμα να επανέλθει κάτω από το όριο του 3%, ώστε η Ιταλία να παραμείνει εκτός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (σημ.: από την οποία εξήλθε μόλις περί τα τέλη Μαΐου), χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι κρίσιμης σημασίας για την Ιταλία, προκειμένου η χώρα να διαθέτει την αυτονομία ίδιας διαχείρισης των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών. Προς αυτή την κατεύθυνση εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας, σχέδιο νόμου, στο οποίο περιλαμβάνονται επείγουσες διατάξεις για τα δημόσια οικονομικά, την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, καθώς και τη στήριξη της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας.

Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων περιλαμβάνονται:
- Ημιοριζόντιες περικοπές ύψους 550 εκ. ευρώ στις ελαστικές δαπάνες των Υπουργείων με εξαίρεση αυτών της Υγείας, Παιδείας και Έρευνας
- Εξοικονόμηση 550 εκ. από τους πόρους που προορίζονταν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Εξασφάλιση 500 εκ. ευρώ από εκποιήσεις ακινήτων του ιταλικού Δημοσίου.

Στα μέτρα, εν τέλει, δε συμπεριλήφθηκαν η ενίσχυση του Ταμείου Ανεργίας με 330 εκατ. ευρώ ούτε του Ειδικού Ταμείου για την ικανοποίηση των αναγκών διατροφής, ενεργειακής κάλυψης και υγιεινής των λιγότερο προνομιούχων πολιτών με 35 εκ. ευρώ.

Αντίθετα, στο απόηχο της τραγωδίας στην Lampedusa, αποφασίσθηκε να συσταθεί Ταμείο για τη Μετανάστευση με πόρους ύψους 190 εκ. ευρώ για το 2013 - που θα ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών – ο τρόπος διάθεσης των οποίων θα προσδιορισθεί με νομοθετικό διάταγμα, ενώ επιπλέον κονδύλια ύψους 20 εκ. ευρώ θα δοθούν στο Εθνικό Ταμείο για την υποδοχή των μη συνοδευόμενων ανήλικων μεταναστών. Τα ανωτέρω ποσά θα προέλθουν από: 90 εκ. ευρώ από το Γενικό πρόγραμμα «Αλληλεγγύη και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», 70 εκ. ευρώ από έσοδα του ιταλικού ασφαλιστικού φορέα (Inps) και 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο για τα θύματα της μαφίας.

Πάντως, ο Πρόεδρος της ιταλικής Ένωσης Βιομηχανιών (Confindustria) σχολίασε, αναφορικά με τα προαναφερθέντα μέτρα, ότι η Ιταλία χρειάζεται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και όχι ημίμετρα.

Χρύσα Θανασά
Γραμματέας Ο.Ε.Υ. Α'

(1) Διαφορά μεταξύ δημόσιων δαπανών Γενικής Κυβέρνησης (μισθοδοσία, επιδόματα προνοίας και τόκοι) και φορολογικών εσόδων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov