header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Επισκόπηση ιταλικής οικονομίας – Εκτιμήσεις οίκων αξιολόγησης
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΤΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 30/10/2013
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης (Αρμοδιότητα και για Άγιο Μαρίνο)
Κείμενο: Ιταλική Οικονομία

Συρρίκνωση της ιταλικής οικονομίας κατά 1,8% προβλέπει για το 2013 η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ISTAT, ενώ εκτιμά πως στο τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η φάση οικονομικής ύφεσης, στην οποία η Ιταλία είχε εισέλθει επισήμως από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών κ. F. Saccomani, για το 2013, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διατηρηθεί εντός του ορίου του 3%, το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 132,9% του ΑΕΠ, αντιστοιχώντας σε 1.400 ευρώ ανά κάτοικο μόνο σε τόκους.

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών είχε βαριές συνέπειες στον κοινωνικό ιστό της Ιταλίας. Από τα στοιχεία της ISTAT προκύπτει πως από το 2007 μέχρι το 2012 ο αριθμός των Ιταλών που ζουν σε κατάσταση «απόλυτης ένδειας» διπλασιάστηκε, φτάνοντας από τα 2,4 εκατομμύρια στα 4,8 εκατομμύρια. Εξ αυτών, σχεδόν το 50% ζει στη Νότιο Ιταλία, ενώ ένα εκατομμύριο είναι παιδιά και έφηβοι. Επιπλέον, το 65% των ιταλικών νοικοκυριών έχει περιορίσει τις αγορές του λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η βιομηχανία, από την άλλη πλευρά, πλήττεται σοβαρά, καθώς πολλές εταιρείες έχουν αναγκαστεί να αναδιοργανώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, κλείνοντας βιομηχανικές μονάδες και απολύοντας εργαζομένους. Στο πλαίσιο της αρνητικής αυτής συγκυρίας αξίζει να αναφέρουμε ότι και η Coca Cola Ιταλίας, η οποία ανήκει στον όμιλο της Coca Cola 3E, αποφάσισε την παύση της λειτουργίας μιας εκ των πέντε γραμμών παραγωγής, εξαιτίας της πτώσης της κατανάλωσης (-7%) και των κερδών (-15%). Η Ιταλία βιώνει μια πραγματική αποβιομηχανοποίηση έχοντας απολέσει, σύμφωνα με τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής της ΕΕ, 20 ποσοστιαίες μονάδες από το 2007, ενώ η ανταγωνιστικότητα της χώρας όσον αφορά το κόστος εργασίας, αλλά και την παραγωγικότητα έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη Διεύθυνση Διαχείρισης Βιομηχανικών Κρίσεων του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης (συντονίζει το διάλογο για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων προς αποφυγήν της διακοπής λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων και απολύσεων εργαζομένων), κατά τους 9 πρώτους μήνες τους 2013, έχουν πραγματοποιηθεί πλέον των 200 συντονιστικών συναντήσεων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η σημαντική αύξηση της ανεργίας, η οποία υπολογίζεται στο 12,2%, αγγίζοντας τα επίπεδα του 1977. Οι πολίτες που είναι επίσημα καταγεγραμμένοι ως άνεργοι και οι μη έχοντες εργασία, οι οποίοι έχουν πάψει να αναζητούν δουλειά, ξεπέρασαν για πρώτη φορά, στην Ιταλία τα έξι εκατομμύρια, για το δεύτερο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με την ISTAT. Αναλυτικά, 3.070.000 είναι οι επίσημα καταγεγραμμένοι ως άνεργοι, ενώ 2.999.000 είναι οι πολίτες που αν και έχουν χάσει την δουλειά τους, δεν αναζητούν, τουλάχιστον επισήμως, νέα απασχόληση, καθώς έχουν απογοητευθεί από την ανυπαρξία προοπτικής. Σχεδόν το 50% των ιταλών ανέργων βρίσκεται στον ιταλικό Νότο, ενώ πάνω από τους μισούς - 1.538.000 - είναι νέοι μέχρι τριάντα τεσσάρων ετών.

Συχνά, πάντως, επισημαίνεται από ιταλικής πλευράς, ότι, εν μέρει τουλάχιστον, τα αρνητικά δημοσιονομικά στοιχεία οφείλονται και στη συμμετοχή της χώρας στα διάφορα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα (π.χ. προς Ελλάδα) και μηχανισμούς στήριξης (π.χ. ESM).

Αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει την Ιταλία, ήταν και το γεγονός ότι η ιταλική οικονομία απώλεσε την 8η θέση στην κατάταξη των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Το 2000 την ξεπέρασε η Κίνα, το 2010 η Βραζιλία και φέτος η Ρωσία, αφήνοντάς τη στην ένατη θέση, με αρνητικές προοπτικές.

Παγκόσμια Τράπεζα

Χάρις στην αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα, η Ιταλία κατόρθωσε να βελτιώσει την κατάταξή της, από την 73η την 65η, όσον αφορά το επιχειρηματικό κλίμα.

Οίκοι Αξιολόγησης

H Fitch επιβεβαίωσε την Παρασκευή την αξιολόγηση "ΒΒΒ+" της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, διατηρώντας τις αρνητικές προοπτικές (outlook). Η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή. Το 2013, το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται στο 2,4% του ΑΕΠ και το διαρθρωτικό έλλειμμα στο 0,4%. Η Fitch προβλέπει ότι το χρέος θα παραμείνει πάνω από το 120% ως το 2018, αφήνοντας στενά περιθώρια στην εκάστοτε Κυβέρνηση για δημοσιονομικές πολιτικές έναντι αρνητικών συγκυριών. Η ύφεση που ξεκίνησε το τρίτο τρίμηνο του 2011 θα τελειώσει πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του 2013, μετά από μια αθροιστική συρρίκνωση της τάξεως του 4%. Σε κάθε περίπτωση οι προοπτικές για την ανάπτυξη της Ιταλίας είναι αδύναμες σε σχέση με τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Οι αρνητικές προοπτικές προέρχονται από την πολιτική αστάθεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει παράλυση της οικονομίας και αδυναμία ισοσκέλισης του προϋπολογισμού, καθώς και από τις σημαντικές ανάγκες σε χρηματικούς πόρους που μπορεί να προέλθουν από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ειδικά εν όψει του ελέγχου της ποιότητας των πόρων (Asset Quality Review) από την Ε.Κ.Τ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η S&P, η οποία είχε υποβαθμίσει την ιταλική οικονομία στις 9.7.2013 στην κατηγορία ΒΒΒ, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της για ύφεση της ιταλικής οικονομίας της τάξεως του 1,8%.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports