header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Διάλογος Ιταλίας – Ελβετίας για φορολογικά θέματα
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΤΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 03/02/2014
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης (Αρμοδιότητα και για Άγιο Μαρίνο)
Κείμενο: Mια εκ των προτεραιοτήτων της Ιταλικής Προεδρίας, για την οποία έχει αναλάβει προσωπική δέσμευση προώθησής της ο ίδιος ο Ιταλός Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. F. Saccomani, θα είναι η διευκόλυνση των συνομιλιών μεταξύ Ε.Ε. και Ελβετίας σε θέματα ECOFIN.

Υπενθυμίζουμε 'οτι ήδη από το Μάιο του 2012 είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας αναφορικά με θέματα χρηματοοικονομικά και φορολογικά, οι οποίες διεκόπησαν λόγω εκλογών στην Ιταλία (Φεβρουάριος 2013) και επανελήφθησαν το Νοέμβριο τ.έ. με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Γ.Γ. Οικονομικών από τον Ελβετό Πρέσβυ Watteville. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. F. Saccomani δεν υπήρξε καθυστέρηση στις συνομιλίες, οι οποίες συνεχίζονται, ενώ, επιπλέον, δήλωσε ότι «έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα προς τα εμπρός, συμφωνήσαμε (ενν. με Ελβετία) πλήρως ότι η λύση είναι η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών», καθώς και ότι «οι ημέρες αυτών που φοροδιαφεύγουν τελειώνουν, κλείνει ο κύκλος».

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στην υπογραφή συμφωνίας για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από καταθέσεις, στη φορολογική μεταχείριση των εργαζομένων που απασχολούνται ένθεν κακείθεν των συνόρων, στις μαύρες λίστες, στην πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, καθώς και στην αναθεώρηση της συμβάσεως αποφυγής διπλής φορολόγησης.

Στην επίσκεψή του στη Βέρνη (30.1.2014), Ιταλός Υπουργός ενημέρωσε την ομόλογό του, για το επονομαζόμενο νομοθετικό διάταγμα “voluntary disclosure” που ενεκρίθη, προσφάτως, από το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας και σύμφωνα με το οποίο τα φυσικά πρόσωπα και οι εταίροι εταιρειών με παντός είδους εισοδήματα από κεφάλαιο στο εξωτερικό, θα μπορούν, σε εθελοντική βάση, μέχρι 30.9.2015, να δηλώσουν τα κεφάλαια που ευρίσκονται στο εξωτερικό και παραμένουν αδήλωτα και να ενταχθούν σε κάποιου είδους ρύθμιση με χαμηλότερες διοικητικές κυρώσεις. Επεσήμανε, δε, στους Ελβετούς συνομιλητές του ότι η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών δεν θα μπορεί να είναι ευνοϊκότερη από την προαναφερθείσα ρύθμιση. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να συνάδει με τις προβλέψεις του εν λόγω ιταλικού νόμου περί άρσης του απορρήτου των καταθέσεων και περί νομιμοποίησής τους.

Τέλος, σημειώνεται ότι ήδη έχει ορισθεί νέα συνάντηση, για τον προσεχή μήνα, μεταξύ του Ελβετού Γ.Γ. Οικονομικών Πρέσβυ Watteville και του Συμβούλου του Ιταλού Υπουργού για Οικονομικά θέματα κ. V. Ceriani, ενώ ελπίζεται ότι εντός των προσεχών μηνών θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και θα έχει υπογραφεί η τελική συμφωνία, ενόψει και της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. G. Napolitano στην Ελβετία, τον Μάιο.

Χρύσα Θανασά
Γραμματέας ΟΕΥ Α΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports