header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Έκθεση Δ.Ν.Τ για την οικονομία της Αρμενίας.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΡΜΕΝΙΑ
Ημερομηνία: 14/04/2014
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν
Κείμενο:
Δόθηκε στην δημοσιότητα η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αναλύει την πορεία της αρμενικής οικονομίας για την τριετία 2010 – 2013 και την εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης και προβαίνει σε προβλέψεις για τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της ερχόμενης τριετίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Αρμενία έχει επανέλθει σε αναπτυξιακή πορεία, μετά την μεγάλη πτώση του Α.Ε.Π κατά -14% το 2009, με κινητήριους μοχλούς της οικονομίας πλέον την γεωργία, την βιομηχανία και τις υπηρεσίες και όχι τις κατασκευές όπως παλαιότερα.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού σαν ποσοστό του Α.Ε.Π μειώθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες και πλέον δεν ξεπερνά το ανεκτό επίπεδο του 2%. Μείωση παρουσίασε, παράλληλα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ενώ εκτιμάται ότι εφαρμόστηκαν σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές.

Παρά τις σημαντικές αυτές θετικές εξελίξεις η οικονομία παραμένει ευάλωτη, κυρίως λόγω του υψηλού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, ενώ παραμένουν σε υψηλά ποσοστά η ανεργία και η φτώχεια αλλά και η δολλαριοποίηση της οικονομίας.

Για τους λόγους αυτούς η αρμενική κυβέρνηση ζήτησε την χορήγηση από το Ταμείο νέας πιστωτικής διευκόλυνσης, ύψους 82,21 SDR ήτοι περίπου 54,25 εκ$, βάσει προγράμματος σταθεροποίησης διάρκειας 38 μηνών.

Το νέο πρόγραμμα θα αποβλέπει στην σταθεροποίηση της οικονομίας, μέσω της βελτίωσης των μακροοικονομικών δεικτών και της εφαρμογής περαιτέρω διαρθρωτικών αλλαγών που θα εξασφαλίσουν την μετάβαση στην πλήρη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς.

Οι αρμενικές αρχές έχουν δεσμευθεί για αύξηση των φορολογικών εσόδων και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και σταδιακή αύξηση των πολύ χαμηλών εισοδημάτων και συντάξεων για να τονωθεί η ζήτηση.

Προτεραιότητα από την πλευρά των δημοσίων δαπανών πρόκειται να δοθεί στον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου και την πρόοδο των εργασιών κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Βορρά – Νότου αλλά και τον εκσυγχρονισμό των σχολικών κτιρίων.

Αναμένεται η επεξεργασία νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα προβλέπει δικαιότερη κατανομή των βαρών, την ενοποίηση των φόρων ιδιοκτησίας και ακίνητης περιουσίας καθώς και κατάργηση πλείστων φοροαπαλλαγών.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αρμενίας θα εξακολουθήσει νομισματική πολιτική που αποβλέπει στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, διατηρώντας ευέλικτη συναλλαγματική πολιτική με ελαφρά διολίσθηση του εθνικού νομίσματος και δημιουργώντας αυξημένα συναλλαγματικά αποθέματα.

Η ένταξη στην Τελωνειακή Ένωση εκτιμάται από τις αρμενικές αρχές ότι θα επιφέρει θετικά οικονομικά αποτελέσματα, κυρίως λόγω της μείωσης της τιμής του εισαγομένου φυσικού αερίου και της αύξησης των εξαγωγών που θα προκαλέσει η μείωση των εισαγωγικών δασμών και η κατάργηση μη-δασμολογικών εμποδίων.

Η αρμενική πλευρά διαπραγματεύεται την καθιέρωση καταλόγου 800 περίπου προϊόντων για τα οποία ζητούν να παραμείνουν οι ισχύοντες εισαγωγικοί δασμοί και να εξαιρεθούν από την ένταξη στο κοινό δασμολόγιο της Τ.Ε, γεγονός το οποίο θα επιφέρει την αύξηση αυτών.

Προτεραιότητα αποτελεί και η ενίσχυση των σχέσεων με την Ε.Ε και την προσαρμογή σε ευρωπαϊκά πρότυπα, εκεί που αυτό δεν αντιτίθεται στους κανόνες της Τ.Ε. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Ανατολικής Συνεργασίας οι αρμενικές αρχές αναμένουν συνέχιση της μακροοικονομικής βοήθειας, της τεχνικής υποστήριξης και της ενεργοποίησης νέων προγραμμάτων twinning.

Θεσμοί όπως η Εθνική Επιτροπή για την προστασία του ανταγωνισμού πρόκειται να ενισχυθούν και να θεσπιστούν νομοθετικά νέοι κανόνες για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και την δημιουργία καρτέλ. Οι επιθεωρήσεις πρόκειται να απλοποιηθούν και οι αρμόδιες υπηρεσίες να μειωθούν.

Η Κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Ε.Ε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την σύναψη Συμφωνίας Κοινού Αεροπορικού Χώρου η οποία αναμένεται να επιφέρει σημαντική απελευθέρωση των υπηρεσιών στον τομέα.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports