header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Πρόταση ιταλικής Κυβέρνησης για ανανέωση ηγεσίας μεγάλων ιταλικών εταιρειών
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΤΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 16/04/2014
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης (Αρμοδιότητα και για Άγιο Μαρίνο)
Κείμενο: Η ιταλική Κυβέρνηση πρότεινε, στις 14.4.2014, τα νέα Διοικητικά Συμβούλια για τέσσερεις εταιρείες στρατηγικού ενδιαφέροντος για τη χώρα, Eni SpA, Όμιλος Enel, Όμιλος Finmeccanica και Poste Italiane SpA, στις οποίες το ιταλικό Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών διακρατεί ποσοστό μετοχών που το καθιστά τον βασικό μέτοχο.

Τυπικά, η Γενική Συνέλευση των μετόχων των εταιρειών (θα συνέλθουν εντός Μαΐου) θα είναι εκείνη που θα επικυρώσει την κυβερνητική πρόταση. Η πρόταση αυτή δεν κάνει διάκριση μεταξύ ατόμων που προτείνονται για κάθε Δ.Σ., είθισται, ωστόσο, εκ των προτεινόμενων από την Κυβέρνηση προσώπων, το πρώτο όνομα του καταλόγου να είναι αυτό του Προέδρου και το δεύτερο του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Συγκεκριμένα:
=485; Eni: Πρόεδρος της εταιρείας υδρογονανθράκων Eni SpA προτείνεται να αναλάβει η κα E. Marcegaglia, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανιών (Business Europe), πρώην Πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχανιών (Confidustria) και Διευθύνων Σύμβουλος της οικογενειακής επιχείρησης επεξεργασίας χάλυβα. Για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου προτείνεται ο κ. C. Descalzi, ο οποίος είναι μέχρι σήμερα επικεφαλής του τομέα εξόρυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου της Eni. Όπως είναι γνωστό, η Eni SpA αποτελεί παγκόσμια δύναμη στους υδρογονάνθρακες, με δραστηριοποίηση σε 90 χώρες, 78.000 προσωπικό και καθαρά κέρδη, για το 2013, ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Το ιταλικό κράτος κατέχει το 4,34% των μετοχών της εταιρείας μέσω του Υπουργείου Οικονομικών και 25,76% μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
=485; Enel: Ως Πρόεδρος του ομίλου ηλεκτρικής ενέργειας Enel προτείνεται η κα P. Grieco, πρώην πρόεδρος της επιχείρησης του κλάδου της πληροφορικής Olivetti, ενώ Διευθύνων Σύμβουλος, πάλι εκ των έσω, ο κ. F. Starace, ο οποίος πιστώνεται με την επιτυχή πορεία της θυγατρικής Enel Green Power για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως είναι γνωστό, ο όμιλος Enel ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, δραστηριοποιείται σε 40 χώρες, διαθέτει προσωπικό 71.000 ατόμων και έσοδα, για το 2013, περί τα 80,5 δισ. ευρώ. Το ιταλικό κράτος κατέχει το 31,24% των μετοχών της εταιρείας μέσω του Υπουργείου Οικονομικών.
=485; Poste Italiane: Για τα ιταλικά Ταχυδρομεία (Poste Italiane) προτείνεται ως Πρόεδρος η κα L. Todini, μέλος οικογενείας, η οποία είναι γνωστή για τη δραστηριοποίησή της στον τομέα των κατασκευών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ιταλικής ραδιοτηλεόρασης Rai, η οποία είχε εκλεγεί το 1994 ευρωβουλευτής με τη Forza Italia. Διευθύνων Σύμβουλος σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ο κ. F. Caio, που είχε αναλάβει την εφαρμογή της Ψηφιακής Ατζέντας στην Ιταλία. Το ιταλικό κράτος κατέχει το 100% των μετοχών της εταιρείας μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ τα καθαρά κέρδη των Ταχυδρομείων ανήλθαν, για το 2013, στα 1,005 δισ. ευρώ και απασχολεί 144.628 εργαζόμενους.
=485; Finmeccanica: Πρόεδρος της εταιρείας Finmeccanica παραμένει ο κ. G. De Gennaro που τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση τον Ιούλιο του 2013, από την Κυβέρνηση Letta, ενώ έχει διατελέσει, παλαιότερα, επικεφαλής της Αστυνομίας και, επί πρωθυπουργίας Monti, Υφυπουργός για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας. Διευθύνων Σύμβουλος σχεδιάζεται να αναλάβει ο κ. M. Moretti, μέχρι σήμερα Διευθύνων Σύμβουλος των Ιταλικών Σιδηροδρόμων (Ferrovie dello Stato), και ο οποίος προσφάτως είχε προκαλέσει με τις δηλώσεις του περί παραίτησής του σε περίπτωση μείωσης των απολαβών του, που ανέρχονται σε πλέον των 870.000 ευρώ ετησίως. Επιπλέον, νέος Διευθύνων Σύμβουλος θα επιβαρυνθεί και με το έργο της αναδιοργάνωσης του ομίλου, μέσω πώλησης θυγατρικών. Όπως είναι γνωστό, ο όμιλος Finmeccanica αποτελεί παγκόσμια δύναμη στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στους κλάδους της άμυνας, της ασφάλειας και τους διαστήματος, με δραστηριοποίηση σε 100 χώρες και έσοδα, για το 2013, ύψους 16 δισ. ευρώ. Το ιταλικό κράτος κατέχει το 30,2% των μετοχών της εταιρείας μέσω του Υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι τυχόν μετακίνηση, τελικά, κ. Moretti, από Ιταλικούς Σιδηροδρόμους θα δημιουργήσει ανάγκη πλήρωσης θέσης Διευθύνοντος Συμβούλου εταιρείας, καθώς επίσης και ότι αναμένεται αλλαγή της Διοίκησης και της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Terna, μετά από πρόταση, όμως, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που είναι ο βασικός της μέτοχος.

Τέλος, όπως είχε ανακοινωθεί και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι ετήσιοι μισθοί των νέων επικεφαλής των ελεγχόμενων από το δημόσιο εταιρειών θα έχουν όριο τις 238.000 ευρώ ετησίως μικτά.

Πάντως, ιταλικό χρηματιστήριο υποδέχτηκε μάλλον επιφυλακτικά είδηση ανανέωσης ηγεσίας ιταλικών κολοσσών, αφού μετοχές εν λόγω εταιρειών σημείωσαν πτώση.

Χρύσα Θανασά
Γραμματέας ΟΕΥ Α΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports