Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Απαισιοδοξία ξένων επενδυτών ως προς προοπτικές βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη μετά τις εκλογές της 12ης Οκτωβρίου 2014
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Ημερομηνία: 27/10/2014
Σχετικός σύνδεσμος: http://fic.ba/index.html
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σεράγεβο
Πηγή: Foreign Investors Council BiH
Κείμενο:

1. Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι ξένοι επενδυτές όσον αφορά στις προοπτικές βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος στη ΒκΕ μετά τις εκλογές της 12ης Οκτωβρίου 2014, σύμφωνα με κύκλους του Συμβουλίου Ξένων Επενδυτών (Foreign Investors Council - FIC) της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

2. Το FIC αποτελεί τον νομιμοποιημένο αντιπρόσωπο των ξένων επενδυτών στην ΒκΕ και βασικό εταίρο και συνομιλητή των κυβερνητικών και μη-κυβερνητικών οργανισμών και υπηρεσιών με αρμοδιότητα την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια για την βελτίωση του νομικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει τον τομέα των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων-ΑΞΕ στη χώρα.

3. Η απαισιοδοξία εδράζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι υπάρχει πρόθεση από πλευράς των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να αλλάξουν τη θεμελιώδη φιλοσοφία καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης της πολιτικής της χώρας για την προσέλκυση επενδύσεων.

4. Ειδικότερα, εκπρόσωποι από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Αυστρίας και το Γραφείο οικονομικού εκπροσώπου της Ο.Δ. Γερμανίας στη ΒκΕ, δηλαδή των δύο χωρών με το μεγαλύτερο ύψος επενδύσεων στη ΒκΕ (ακολουθούμενες από την Σερβία και την Κροατία), εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις από τις χώρες τους οι οποίες είτε επένδυσαν στο παρελθόν στη ΒκΕ είτε σκοπεύουν να επενδύσουν στο μέλλον.

5. Τα δύο κυριότερα εμπόδια τα οποία κατεγράφησαν σε σχετική έρευνα του Γραφείου οικονομικού εκπροσώπου της Ο.Δ. Γερμανίας στη ΒκΕ (Representative Office of German Economy in BiH) είναι αφενός η πολύπλοκη διοικητική δομή της χώρας, η οποία εμπεριέχει διαδικασίες οι οποίες αποθαρρύνουν τους δυνητικούς επενδυτές (π.χ. δυσκίνητες διαδικασίες έκδοσης αδειών, περίπλοκες διαδικασίες στο διασυνοριακό εμπόριο), και αφετέρου τα προβλήματα εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας (επενδυτικός νόμος) καθώς και η έλλειψη κατευθυντηρίων γραμμών για την εφαρμογή της.

6. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα διοικητικά εμπόδια στην υλοποίηση ΑΞΕ στη χώρα, η έρευνα έδειξε ότι συνήθως, οι (γερμανικές) επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να ξεπεράσουν αυτού του είδους τα εμπόδια και να εδραιωθούν στην αγορά της ΒκΕ, είναι διατεθειμένες να επανεπενδύσουν στη χώρα σε ποσοστό που αγγίζει το 80%. Επιπλέον, στη χώρα εμφανίζονται μια σειρά από σημαντικά προβλήματα για τους ξένους επενδυτές, όπως ότι δεν υφίστανται ακόμη φορείς για την πιστοποίηση των εξαγωγών σε ζωτικούς για την οικονομία της χώρας εξαγωγικούς κλάδους (π.χ. γαλακτοκομικά προϊόντα), η νομοθεσία που διέπει τις εργασιακές σχέσεις είναι άκαμπτη και διαφέρει σε κάθε οντότητα και οι διαδικασίες έκδοσης αδειών (π.χ. κατασκευαστικών και περιβαλλοντικών) και έγκρισης εκκίνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι χρονοβόρες.

7. Παράλληλα, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δεν προσφέρουν επαρκή κίνητρα στους ξένους επενδυτές για να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής. Τρανό παράδειγμα αυτής της διαπίστωσης, αποτελεί η απροθυμία υιοθέτησης ουσιαστικών πρωτοβουλιών περαιτέρω απλοποίησης των διαδικασιών εγγραφής στο μητρώο επιχειρήσεων (σ.σ. κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκαν μόνο στην οντότητα της Republika Srpska-RS στα τέλη του 2013). Επίσης, ένα θεμελιώδες πρόβλημα στην πολιτική της ΒκΕ για την προσέλκυση επενδύσεων είναι ότι η χώρα δεν «διαφημίζεται» επαρκώς στο εξωτερικό ως πιθανός επενδυτικός προορισμός για επιχειρήσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό αλλά ούτε και προβάλλονται όσο θα έπρεπε οι επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει.

8. Οι εκπρόσωποι των ξένων επενδυτών, παρά την απαισιοδοξία τους, εκφράζουν την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις πρόσφατες εκλογές, θα εγκύψει στα προβλήματα τα οποία αποθαρρύνουν την πραγματοποίηση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στη χώρα και θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του οικονομικού και επενδυτικού περιβάλλοντος. Η χώρα, όπως εκτιμούν, προσφέρεται για πραγματοποίηση νέων επενδύσεων, σε τομείς όπως οι κατασκευές (τεχνικά έργα), η παραγωγή εξαρτημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας και ο κλάδος τροφίμων και ποτών στον οποίο παρατηρείται ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό εισαγωγών τα τελευταία χρόνια.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov