header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Προοπτικές τομέων κατασκευών και real estate
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ημερομηνία: 05/02/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καΐρου
Κείμενο: Η προοπτική στους τομείς κατασκευών και real estate στην Αίγυπτο παρουσιάζεται ευοίωνη σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων των αντίστοιχων κλάδων αλλά και από αναφορές που κάνουν την εμφάνισή τους στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, τόσο στην Αίγυπτο όσο και διεθνώς. Μεταξύ των σχετικών αναφορών περιλαμβάνεται και αυτή της έγκριτης οικονομικής επιθεώρησης «Oxford Business Report 2014: Egypt», η οποία επιβεβαιώνει τις εν λόγω τάσεις Ενδεικτικά, αναφέρονται η δημιουργία νέων οικιστικών κέντρων-πόλεων περιμετρικά του Καΐρου, η κατασκευή επαγγελματικών χώρων και εμπορικών κέντρων, το έργο παροχής ενός εκατομμυρίου νέων κατοικιών, η διαπλάτυνση της Διώρυγας του Σουέζ και η ανάπτυξη έργων υποδομής σε έκταση 75.000 τ. χλμ. εκατέρωθεν των οχθών.
Η Αίγυπτος στρέφεται πλέον, από την χρηματοδότηση δημοσίων έργων μέσω ΑΞΕ ή δανεισμού από το εξωτερικό, στην στήριξή τους με εθνικούς πόρους. Το έργο διαπλάτυνσης της Διώρυγας του Σουέζ συνιστά το επιτυχέστερο παράδειγμα, όπου $9,1 δισ. κεφαλαίων συγκεντρώθηκαν εντός οκτώ ημερών. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Αύγουστο 2014, με τον αρχικό σχεδιασμό να προβλέπει την ολοκλήρωση του ολοκληρωμένου προγράμματος σε βάθος πενταετίας, και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου να καθορίζει το έργο της διάνοιξης σε δώδεκα μήνες.
Οι πωλήσεις στον οικιστικό τομέα έχουν ανακάμψει εντυπωσιακά, προσδίδοντας στον κλάδο την πρώτη θέση σε όρους μεγέθυνσης κατά την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2014. Ο κλάδος, ωστόσο, αντιμετωπίζει προβλήματα χαμηλής προσφοράς νέων κατοικιών, δεδομένης της διόγκωσης της δόμησης που διεξάγεται εκτός νομοθετικού πλαισίου. Τον Μάρτιο 2014, η Arabtec Holding, η μεγαλύτερη εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία του Ντουμπάι προέβη σε συμφωνία για την κατασκευή 1 εκ. νέων κατοικιών σε συνεργασία με τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, έργο συνολικού προϋπολογισμού $40,23 δισ.
Στον τομέα λιανικών πωλήσεων, η MAjid Al Futtaim με έδρα το Ντουμπάι προγραμματίζει σε βάθος πενταετίας την υλοποίηση επενδύσεων στην Αίγυπτο ύψους $2,3 δισ. Τα έργα περιλαμβάνουν τέσσερα εμπορικά κέντρα και 32 υπεραγορές.
Αναφορικά με τον κλάδο ενέργειας, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ενεργειακό έλλειμμα με την προσθήκη στο δίκτυο 8 GW παραγόμενων από άνθρακα, αιολική ενέργεια, βιομάζα και ηλιακή ενέργεια. Η τσιμεντοβιομηχανία συνιστά τον κύριο ωφελούμενο από την εισαγωγή του άνθρακα ως καυσίμου. Τον Νοέμβριο 2014 το Υπουργείο Ηλεκτρισμού ανακοίνωσε τις εγγυημένες τιμές αγοράς από το κράτος ηλεκτρικής ενέργειας η οποία παράγεται από μονάδες ΑΠΕ του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που αύξησε το ενδιαφέρον για επενδύσεις και υποβολή σχετικών προτάσεων (μεταξύ των οποίων τουλάχιστον και μία ελληνική) στον αρμόδιο Υπουργείο.
Τον Οκτώβριο 2014, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου επέβαλε προσωρινό δασμό 7,3% στις εισαγωγές χαλύβδινων ράβδων οπλισμού (steel rebars) για την προστασία της εγχώριας παραγωγής έναντι φθηνών εισαγωγών, για αρχική διάρκεια 200 ημερών με προοπτικές παγίωσής του.
Τέλος, η Κυβέρνηση προγραμματίζει την κατασκευή σειράς τεχνολογικών πάρκων ανά την Αίγυπτο, με σκοπό την προσφορά εγκαταστάσεων και υποδομών σε επιχειρήσεις πληροφορικής και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Πέντε έργα, προϋπολογισμού $2,8 δισ., βρίσκονται ήδη στο στάδιο σχεδιασμού.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports