Maximenu CK

Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Φοροδιαφυγή στην Ελλάδα μέσω εταιριών στην Ολλανδία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ημερομηνία: 30/03/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Χάγης
Κείμενο: Πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός αμφιλεγόμενου ορυχείου χρυσού, περνούν τα χρήματά τους μέσω εταιριών γραμματοκιβωτίων στην Ολλανδία προς φορολογικούς παραδείσους. Κατά συνέπεια, το ελληνικό κράτος έχει απώλειες εκατομμυρίων ευρώ από φορολογικά έσοδα.

Αυτό προκύπτει από μια νέα έκθεση του ολλανδικού ιδρύματος SOMO – ένα Κέντρο Ερευνών για τις Πολυεθνικές Εταιρείες - το οποίο αντιτάσσεται στη δύναμη των πολυεθνικών εταιριών και για αυτό εξετάζει τα οικονομικά τους. Η μελέτη θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Η έκθεση εξετάζει λεπτομερώς το παράδειγμα ενός αμφιλεγόμενου ορυχείου χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα. Το ορυχείο ανήκει στην καναδική εταιρεία Eldorado Gold. Είναι ένας όμιλος δισεκατομμυρίων που κατέχει επίσης ορυχεία στην Κίνα, στη Βραζιλία, στη Ρουμανία και στην Τουρκία.

Η περίπτωση είναι προκλητική, επειδή η Ολλανδία από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα επιμένει ότι η είσπραξη φόρων βελτιώνεται. Η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη από χρήματα. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Jeroen Dijsselbloem (PvdA), έρχεται όλο και περισσότερο σε σύγκρουση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ως προς το απαραίτητο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες εμφανίστηκαν το 2013, μέσω μιας εταιρίας χαρτοφυλακίου (holding), στις ολλανδικές φορολογικές αρχές, αποφεύγοντας να φορολογηθούν στην ίδια τους τη χώρα. Από τότε, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει: οι χώρες της ΕΕ ανταγωνίζονται με χαμηλούς φόρους και ρυθμιστικά κενά. Αυτό ωφελεί τις πολυεθνικές, αλλά και τους ιδιοκτήτες πολλών ελληνικών σκαφών αναψυχής, που είναι Ολλανδοί μόνο στα χαρτιά.
Σήμερα, μια ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ξεκινήσει μια έρευνα για τη φοροδιαφυγή στην ΕΕ. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Παρά το γεγονός ότι η καναδική εταιρία Eldorado Gold δεν έχει καμία βιομηχανική δραστηριότητα στην Ολλανδία, έχουν καταχωρηθεί στο Zuidas του Άμστερνταμ δώδεκα θυγατρικές εταιρίες του ομίλου. Οι εταιρείες αυτές έχουν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό τους, αλλά μόνο τρεις υπαλλήλους στην λίστα μισθοδοσίας. Η κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για ξένες εταιρίες, αλλά πιστεύει ότι πρέπει να προσθέτουν κάποια οικονομική αξία.

Εκτός της εταιρίας Eldorado Gold υπάρχουν και άλλες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν την δυνατότητα να φοροδιαφεύγουν μέσω Ολλανδίας. Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι γερμανικές εταιρίες Bayer και BMW, η Coca Cola, που επισήμως είναι ελβετική εταιρία, και η αμερικανική εταιρεία Foot Locker.

Η καταπολέμηση τέτοιου είδους κατασκευών είναι ένας από τους κύριους στόχους της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ένας από τους πρώτους νόμους που έχουν υιοθετηθεί μετά τις εκλογές αποβλέπει στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους «τριγωνικών συναλλαγών». Η εταιρία Eldorado τονίζει ότι τέτοιου είδους κατασκευές μέσω Ολλανδίας είναι απολύτως νόμιμες. «Απορρίπτουμε όλες τις κατηγορίες». Οι εταιρείες στα Μπαρμπάντος και στην Ολλανδία δεν είναι, σύμφωνα με την Eldorado, εταιρίες γραμματοκιβώτια, επειδή εργάζονται άτομα με διευθυντικές θέσεις εντός αυτών.

Η αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο αντιδρά εξοργισμένη στην έρευνα του Ινστιτούτου Somo. «Αυτό είναι τρελό και παράξενο», δήλωσε ο βουλευτής Jesse Klaver των Πρασίνων-Αριστερών (GroenLinks). Ο βουλευτής Arnold Merkies του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SP) συμφωνεί μαζί του. «Η Ελλάδα χρειάζεται την ΕΕ για να τακτοποιήσει την είσπραξη των φόρων. Κατά συνέπεια, η Ολλανδία δεν πρέπει ως κράτος πολυεθνικών εταιριών να διευκολύνει το αντίθετο. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε μέσω του εκπροσώπου ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις με τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα προκύπτουν από τον ευρωπαϊκό κανονισμό που «αποσκοπεί στην αποφυγή διπλής φορολόγησης». Εάν η Ελλάδα υποψιάζεται ότι γίνεται κατάχρηση του κανονισμού, τότε η Ολλανδία θα συνεργαστεί για την καταπολέμησή του.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov