header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Προσχέδιο προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2015-2016
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ημερομηνία: 29/06/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καΐρου
Κείμενο: Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τις βασικές προβλέψεις του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2015-2016, ο οποίος υποβλήθηκε προς έγκριση στην Προεδρία την περασμένη εβδομάδα.
Το εν λόγω προσχέδιο προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 9,9% του ΑΕΠ, έναντι μέγιστου προβλεπόμενου 10,8% για το τρέχον οικονομικό έτος. Εκτιμάται ότι η Προεδρία θα ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις και τροποποιήσεις δεδομένου ότι και το προσχέδιο 2014-2015 προέβλεπε έλλειμμα 12%, το οποίο τελικώς επαναπροσδιορίσθηκε σε 10%.
Το κόστος επιδοτήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πετρελαίου, ανέρχεται σε LE61 δισ. Αντίστοιχα, ο προϋπολογισμός 2014-2015 προέβλεπε LE100 δισ., για να διαμορφωθεί τελικά στα LE70 δισ., λόγω της πτώσης, κατά την περίοδο Ιαν. – Ιουλ. 2015, των διεθνών τιμών πετρελαίου. Οι χαμηλές τιμές συνιστούν έναν από τους λόγους για τους οποίους το κόστος επιδοτήσεων βαίνει μειούμενο. Ταυτόχρονα, η στροφή στην χρήση λιθάνθρακα από την τσιμεντοβιομηχανία, περιορίζει τις ανάγκες εισαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ, τέλος, αναμένεται και η εφαρμογή της δεύτερης φάσης περικοπών των επιδοτήσεων καυσίμων.
Η διεθνής οικονομική βοήθεια προβλέπεται για το νέο οικονομικό έτος σε LE2,2 δισ., στα χαμηλότερα επίπεδά της από την επανάσταση του 2011. Η σημαντική αυτή μείωση αντικατοπτρίζει την αναζήτηση άλλων πηγών εσόδων, τόσο δανεισμού από τον εγχώριο τραπεζικό τομέα μέσω έκδοσης ομολόγων αλλά και από τις διεθνείς αγορές μέσω ευρω-ομολόγων.
Αναφορικά με ενδεχόμενη σύναψη δανειακής συμφωνίας με το ΔΝΤ, η Υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας δήλωσε πρόσφατα ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο, καθώς ο ρυθμός των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων είναι ασύμβατος με τις κοινωνικές συνθήκες της Αιγύπτου. Κύκλοι της αγοράς, ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, δεδομένων των οξυμένων προβλημάτων συγκέντρωσης εσόδων.
Τα προβλεπόμενα φορολογικά έσοδα μειώνονται σε LE422 δισ., σε συνέχεια πολλαπλών αλλαγών στο σύστημα φορολόγησης. Ο φόρος εισοδήματος μειώθηκε το 2015 από 25% σε 22,5%, η επιβολή πρόσθετου φόρου 5% σε εισοδήματα άνω των LE1 εκ. ματαιώθηκε ενώ, παράλληλα, αναβλήθηκε η εφαρμογή φόρου 10% επί των κερδών κεφαλαίου στο χρηματιστήριο. Έτσι, το ανωτέρο ποσό αντιστοιχεί μόνο στα έσοδα από τον νέο ΦΠΑ, ο οποίος εφαρμόζεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Τέλος, το προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει σημαντική αύξηση κατά 12% των δαπανών προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, που μεταφράζεται σε συνολικά LE431 δισ. και αντιστοιχεί στο 49% των δημόσιων δαπανών.
Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται σταδιακά, βασιζόμενοι στους αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης και στις πολλαπλές αναβαθμίσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης κατά το τελευταίο εξάμηνο. Παρ’ όλα αυτά, η οίκος Moody’s αξιολογεί αρνητικά (“credit negative”) το προσχέδιο προϋπολογισμού 2015-2016, αναφέροντας ότι παρά την προβλεπόμενη δημοσιονομική προσαρμογή, δεν αναμένεται αντίστοιχη μείωση του δημόσιου χρέους, ενώ οι δανειακές ανάγκες παραμένουν επικίνδυνα υψηλές σε βάθος χρόνου.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports