header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Σε τεχνική ύφεση η οικονομία της Βραζιλίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ημερομηνία: 16/09/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Αγίου Παύλου (Αρμοδιότητα και για Σουρινάμ)
Κείμενο:

Εξέλιξη ΑΕΠ Βραζιλίας


2ο τρίμηνο 2015
Σε τεχνική ύφεση περιήλθε η βραζιλιανή οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2015, υποχωρώντας κατά 1,9% σε σχέση με το προηγούμενο και κατά 2,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Η ονομαστική αξία του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές ανήλθε σε 1,428 τρισ. ρεάις (περίπου 332 δισ. ευρώ). Οι επενδύσεις αντιπροσωπεύουν το 17,8% του ΑΕΠ, από 19,7% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ και η αποταμίευση εξακολουθεί πτωτικά, φτάνοντας το 14,4% του ΑΕΠ από 16% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το δεύτερο τρίμηνο υποχώρησαν όλοι οι τομείς της οικονομίας: ο πρωτογενής -2,7%, ο δευτερογενής -4,3% και ο τριτογενής -0,7%. Τη μεγαλύτερη μείωση στη βιομηχανία σημείωσε ο τομέας κατασκευών που συρρικνώθηκε κατά 8,4%, ενώ στις υπηρεσίες ξεχώρισε αρνητικά το εμπόριο με -3,3%.

Από την πλευρά της ζήτησης, ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου μειώθηκε κατά 8,1%, υποχωρώντας έτσι για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο. Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο μειώθηκε και η κατανάλωση των νοικοκυριών (-2,1%) ενώ η δαπάνη του κράτους αυξήθηκε κατά 0,7%.

Στον εξωτερικό τομέα, θετικά κινήθηκαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (+3,4%) ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης υποτίμηση του ρεάλ, που αντίστροφα βάρυνε σημαντικά τις εισαγωγές, οι οποίες και υποχώρησαν κατά 8,8%.

Μετά την ανακοίνωση της επίδοσης της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο, η Κυβέρνηση έστειλε για ψήφιση στο Κογκρέσο σχέδιο προϋπολογισμού της Ομοσπονδίας για το 2016, για πρώτη φορά ελλειμματικό τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια. Προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα ύψους 30,5 δισ. ρεάις, που αντιστοιχεί σε 0,5% του ΑΕΠ, ενώ ο αρχικός στόχος αφορούσε πλεόνασμα 0,7%.

Η είδηση οδήγησε το Χρηματιστήριο Αγίου Παύλου σε πτώση και το ρεάλ σε περαιτέρω υποτίμηση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς η αγορά προεξόφλησε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τις εταιρίες αξιολόγησης. Η οποία συνέβη πράγματι λίγες μέρες αργότερα, καθώς η Standard & Poor's υποβάθμισε το χρέος της Βραζιλίας σε ΒΒ+ με αρνητική προοπτική, αφαιρώντας της έτσι την επενδυτική βαθμίδα, επτά χρόνια μετά την απόκτησή της (2008 από τις S&P και Fitch και 2009 από τη Moody's). Το ρεάλ αντέδρασε με νέα υποτίμηση φτάνοντας το επίπεδο του 2002 σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ. Το νόμισμα έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 45% από την αρχή του χρόνου και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους η ισοτιμία δολαρίου – ρεάλ θα ξεπερνά το 1:4 (ισοτιμία 16/9 δολαρίου ΗΠΑ – ρεάλ. 1:3,82 και ευρώ – ρεάλ 1:4,32). Το γεγονός οδήγησε την Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας σε νέα παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος με την πώληση 3 δισ. δολαρίων ΗΠΑ για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος και τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων.

Η ύφεση και η απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας προστέθηκαν στα υπάρχοντα ερωτηματικά για την πορεία της βραζιλιανής οικονομίας στην παρούσα διεθνή συγκυρία, αλλά και στο καθεστώς πολιτικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση υποχώρησε σε σχέση με τον ελλειμματικό προϋπολογισμό και ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου να πετύχει τον αρχικό στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ για το 2016 και να κερδίσει έτσι ξανά την εμπιστοσύνη της αγοράς. Προβλέπεται περικοπή δαπανών ύψους 26 δισ. ρεάις, μεταξύ άλλων από μισθούς δημόσιων υπαλλήλων, από την υγεία, από το κοινωνικό στεγαστικό πρόγραμμα - Minha Casa Minha Vida και από το Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανάπτυξης - PAC. Επίσης, προβλέπεται αύξηση εσόδων κατά 40,2 δισ. ρεάις με την επαναφορά φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές για περίοδο τεσσάρων χρόνων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έλλειμμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τον περιορισμό προνομίων για συγκεκριμένες βιομηχανίες, εξαγωγείς, κλπ. Η πλειοψηφία των μέτρων τελεί υπό την έγκριση του Κογκρέσου.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports