header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Παραίτηση Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ημερομηνία: 22/10/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καΐρου
Κείμενο: Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Hisham Ramez υπέβαλλε χθες την παραίτησή του, ένα περίπου μήνα πριν από την λήξη της θητείας του στα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, δεχόταν έντονες πιέσεις, κυρίως αναφορικά με την διαχείριση της αγοράς συναλλάγματος και των συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Νέος Διοικητής ορίστηκε, από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, ο Tarek Amer, τέως Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και, παλαιότερα, επί σειρά ετών Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης κρατικής Τράπεζας National Bank of Egypt. Οι βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει είναι οι εξής:
Εξισορρόπηση της αγοράς συναλλάγματος
Η διαχείριση της αγοράς συναλλάγματος καταγράφει σημαντικές δυσχέρειες, ιδιαίτερα μετά την επανάσταση του 2011, λόγω της μείωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων, του διογκούμενου εξωτερικού χρέους και της κάλυψης από τον τραπεζικό τομέα της ζήτησης συναλλάγματος από το κράτος και τους εισαγωγείς. Κατά την περίοδο 2011 έως σήμερα η αιγυπτιακή λίρα έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 40% στην επίσημη αγορά και ακόμη περισσότερο στην παράλληλη, καταγράφοντας, πλέον, ισοτιμία σχεδόν $1=LE8,03 έναντι LE5,8 στα τέλη του 2010.
Ενίσχυση συναλλαγματικών αποθεμάτων
Η αποκατάσταση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, σήμερα στα $16,334 δισ., συνιστά βασική κυβερνητική προτεραιότητα. Ο τέως Διοικητής αναφέρει σχετικά ότι κατεγράφησαν αυξημένες αποπληρωμές υποχρεώσεων το τον Σεπτέμβριο, ύψους $1,3 δισ. και σημαντικές ανάγκες χρηματοδότησης τομέων όπως η Διώρυγα του Σουέζ, η παραγωγή ενέργειας, και ο κλάδος πετρελαίου/φυσικού αερίου. Παράλληλα επισημαίνει ότι, σε συνέχεια του Διεθνούς Επενδυτικού Φόρουμ στο Σαρμ Ελ Σεϊχ, από τα $12 δισ. οικονομικής βοήθειας που ανακοινώθηκαν, μόνο τα $6 δισ. έχουν εγγραφεί στον ισολογισμό της Κεντρικής Τράπεζας ενώ εκκρεμεί η διοχέτευση των υπολοίπων $6 δισ. σε επενδυτικά έργα, λόγω της στάσης αναμονής και αναζήτησης βέλτιστων ευκαιριών από πλευράς επενδυτών.
Καταπολέμηση του πληθωρισμού
Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι, παρά την τάση μείωσης των δεικτών πληθωρισμού κατά τους τελευταίους μήνες, το φαινόμενο είναι προσωρινό και πιθανότατα οι δείκτες θα επιδεινωθούν, ιδίως υπό το φως των πρόσφατων ανατιμήσεων του δολαρίου έναντι του τοπικού νομίσματος. Σημειωτέον ότι ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει πρωτίστως τις εισαγωγές τροφίμων και πρώτων υλών. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η υποτίμηση της λίρας καθεαυτή δεν συνιστά ουσιώδες πρόβλημα - αφού οι παραγωγοί βασίζονται κατά μεγάλο ποσοστό σε εγχώριες πρώτες ύλες - όσο η μη προβλεψιμότητα στην διαχείριση της αγοράς συναλλάγματος. Προτείνουν, δε, την υιοθέτηση ελεγχόμενης διακύμανσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Αξιοποίηση ρευστότητας τραπεζών
Έπειτα από την επανάσταση του 2011, οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην αιγυπτιακή αγορά αντιμετωπίζουν, πέραν ορισμένων ανενεργών χρηματοδοτικών λειτουργιών, σημαντικά προβλήματα διοχέτευσης της ρευστότητάς τους, με συνέπεια τον περιορισμό του δανεισμού και των επενδύσεων σε κρατικά χρεόγραφα. Η εδώ αγορά αποδίδει μεγάλη βαρύτητα στο εν λόγω ζήτημα, το οποίο μπορεί να επιλυθεί μόνο με την τόνωση της οικονομίας ή την προσφορά περαιτέρω έργων προς εκμετάλλευση της διαθέσιμης ρευστότητας.
Εξισορρόπηση επιτοκίων
Η Κεντρική Τράπεζα καλείται, παραδοσιακά, να εξυπηρετήσει την υλοποίηση επενδύσεων και την απαίτηση για χαμηλά επιτόκια αναφορικά με τον δημόσιο δανεισμό αφενός, αφετέρου δε να λάβει υπόψη την κοινωνική ανάγκη των καταθετών για υψηλότερα επιτόκια. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής έχει προβεί σε πολλαπλές διαβουλεύσεις κατά το τρέχον έτος για να προβεί στον επανακαθορισμό του βασικού επιτοκίου (χωρίς να έχει λάβει τελική απόφαση για το 2015,) το οποίο θα επηρεάσει τα επιτόκια της αγοράς στο σύνολό τους.
Χρηματοδότηση δημοσιονομικού ελλείμματος
Οι αιγυπτιακές τράπεζες συνιστούν το κύριο μέσο χρηματοδότησης του δημοσιονομικού ελλείμματος, μέσω της κάλυψης των εβδομαδιαίων εκδόσεων κρατικών χρεογράφων. Οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας και η επακόλουθη διοχέτευση περισσότερων πόρων σε υλοποιούμενα έργα αντί επένδυσής τους σε κρατικά ομόλογα, αποτελεί διαχρονική ανάγκη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της εξομάλυνσης του κρατικού προϋπολογισμού.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports