header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Ανασκόπηση αιγυπτιακής οικονομίας 2015
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ημερομηνία: 10/02/2016
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καΐρου
Κείμενο: Κατά το 2015 κατεγράφησαν, εν γένει, σταθεροποιητικές τάσεις ενώ παράλληλα τίθενται τα θεμέλια περαιτέρω ανάπτυξης, σε συνέχεια της περάτωσης της διαπλάτυνσης της Διώρυγας του Σουέζ, των δεσμεύσεων για υλοποίηση ξένων επενδύσεων ύψους $35 δισ., της διεύρυνσης των οικονομικών δεσμών με τις χώρες του Κόλπου και της έντονης δραστηριότητας στον τομέα καταναλωτικών αγαθών. Η αιγυπτιακή οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί βραχυπρόθεσμα με σταθερούς ρυθμούς, με πιο υποσχόμενους τομείς αυτούς της μεταποίησης και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Προοπτικές ανάπτυξης:
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,2%, σηματοδοτώντας την επιστροφή σε προ-επαναστατικά επίπεδα ανάπτυξης. Για το 2016 το Ταμείο εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,3%, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης σε 3,8%.
Σημαντικό σταθμό συνιστά η διεξαγωγή του Διεθνούς Οικονομικού Συνεδρίου στο Σαρμ Ελ Σέιχ, τον περασμένο Μάρτιο, όπου υπεγράφησαν οικονομικές συμφωνίες ύψους άνω των $35 δισ. και συμβάσεις κατασκευής μονάδων παραγωγής ενέργειας προϋπολογισμού $18,6 δισ. Ανωτέρω οικονομικές συμφωνίες διαχωρίζονται σε οικονομική βοήθεια και επενδύσεις, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να προέρχεται από τις χώρες του Κόλπου.
Για την προσεχή πενταετία, τα ΗΑΕ δεσμεύτηκαν για $2 δισ. επενδύσεων και $2 δισ. καταθέσεων στην Κεντρική Τράπεζα, η Σ. Αραβία για $3 δισ. επενδύσεων και $1 δισ. καταθέσεων, το Κουβέιτ $4 δισ. επενδύσεων και το Ομάν $500 εκ. οικονομικής βοήθειας και επενδύσεων. Εν λόγω δεσμεύσεις έρχονται σε συνέχεια της καταβληθείσας οικονομικής βοήθειας προηγούμενου έτους, ύψους $12 δισ., από την Σ. Αραβία, ΗΑΕ και Κουβέιτ, που αποτελεί συνδυασμό προτιμησιακού δανεισμού, καταθέσεων στην Κεντρική Τράπεζα και προμήθειας πετρελαιοειδών.

Αγορά συναλλάγματος
Πλέον των ανωτέρω δεσμεύσεων, οι δανειοδοτικές συμβάσεις με διεθνείς οργανισμούς ανήλθαν σε $5,2 δισ. που εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στην τόνωση της ανάπτυξης μακροπρόθεσμα και, κυρίως στην ενίσχυση των εξαντλούμενων συναλλαγματικών αποθεμάτων. Στα τέλη Δεκεμβρίου, εν λόγω απόθεμα αρκούσε για περίπου τρεισήμισι μήνες εισαγωγών, ενώ εξακολουθούν να καταγράφονται μικρές ανοδικές τάσεις έως και τον Ιανουάριο 2016.
Ενώ οι στοχευμένες ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας απέτρεψαν διψήφια ποσοστά υποτίμησης της αιγυπτιακής λίρας, όπως συνέβη σε άλλες αναδυόμενες αγορές, εντούτοις το νόμισμα απώλεσε 9% της αξίας του και, σύμφωνα με σειρά αναλυτών, παραμένει υπερτιμημένο.
Διώρυγα Σουέζ:
Το έργο διαπλάτυνσης της Διώρυγας του Σουέζ, κόστους $8 δισ. εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο, έχοντας ολοκληρωθεί μόλις σε 12 μήνες, περιλαμβάνοντας 35 χλμ. νέων καναλιών και 37 χλμ. διαπλατύνσεων για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων πλοίων. Σύμφωνα με την Αρχή Διώρυγας Σουέζ, τα έσοδα εκτιμάται ότι θα υπερδιπλασιαστούν έως το 2023, με τις διελεύσεις να αυξάνονται από 49 σε 97 ημερησίως.
Εν λόγω αισιόδοξες προβλέψεις δεν επιβεβαιώνονται από τον δείκτη «Baltic Dry Index» που καταγράφει τις διακυμάνσεις της διεθνούς εμπορικής κίνησης και ο οποίος κατέγραψε τον Ιανουάριο ιστορικό χαμηλό 468 μονάδων. Παρ’ όλα αυτά, η διώρυγα θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη, τόσο ως οδηγός των εμπορικών ροών κατά τις επόμενες δεκαετίες όσο και ως καταλύτης για την δημιουργία νέων οικονομικών ζωνών, βιομηχανικών μονάδων κ.λπ. στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, ο στόχος για την προσέλκυση επενδύσεων ανέρχεται σε $68 - $100 δισ. έως το 2023 στους τομείς, κυρίως, της μεταποίησης, logistics και ΤΠΕ.
Εξαγορές-συγχωνεύσεις:
Ο κλάδος των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης παρουσιάζει σημαντικό δυναμικό ανάπτυξης για το 2016, σε συνέχεια σειράς συγχωνεύσεων, εξαγορών και υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων.
Η αμερικανική Kellog’s απέκτησε τον Ιανουάριο 2015 μερίδιο 86% στην αιγυπτιακή Bisco Misr (μπισκοτοποιία, ζαχαροπλαστική), εξαγοράζοντας τον Σεπτέμβριο και τον όμιλο Mass Food Group (δημητριακά), έναντι $125 εκ. και $50 εκ. αντίστοιχα. Η Edita Food Industries (τρόφιμα-σνακ, αρχικά επένδυση της ελληνικής Chipita στην Αίγυπτο) ολοκλήρωσε με επιτυχία την αρχική δημόσια προσφορά 30% των μετοχών της, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται 4,5 φορές, καταδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για τον κλάδο.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports