Maximenu CK

Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Τροποποίηση προϋπολογισμού 2016 – Εκπόνηση προϋπολογισμού για την περίοδο 2017-2019
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ημερομηνία: 14/10/2016
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μόσχας (Αρμοδιότητα και για Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν)
Κείμενο:

Στις 6 Οκτωβρίου 2016, η Ρωσική Κυβέρνηση προχώρησε σε έγκριση των τροποποιήσεων του προϋπολογισμού έτους 2016, καθώς και του Κώδικα προϋπολογισμού, δημιουργώντας έτσι τις νομικές προϋποθέσεις για την προετοιμασία του νομοσχεδίου για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για το 2017 και την περίοδο προγραμματισμού 2018 και 2019.

Ο τροποποιημένος προϋπολογισμός προβλέπει έλλειμμα της τάξης του 3,66% του ΑΕΠ για το 2016, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει αύξηση του ελλείμματος κατά περισσότερο από 670 δισ. ρούβλια ($10,7 δισ.), στα 3 τρισ. ρούβλια ($48,02 δισ.) για το 2016. Οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά 370 δισ. ρούβλια ($5,9 δισ.), στα 13,3 τρισ. ρούβλια ($213,2 δισ.), και αύξηση των δαπανών κατά περισσότερο από 300 δισ. ρούβλια ($4,8 δισ.), στα 16,4 τρισ. ρούβλια ($262,9 δισ.).

Ταυτόχρονα, η εκτίμηση του ΑΕΠ για το 2016 αυξήθηκε στα 82,8 τρισ. ρούβλια ($1,3 τρισ.) από 78,7 τρισ. ρούβλια ($1,2 τρισ.), ενώ αυτή του πληθωρισμού μειώθηκε στο 5,8% από 6,4%.

Επιπλέον, στις 13 Οκτωβρίου τ.έ. πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα το σχέδιο προϋπολογισμού για τα επόμενα τρία έτη. Στόχος είναι η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τις 28 Οκτωβρίου 2016, οπότε το σχέδιο προϋπολογισμού θα πρέπει να σταλεί στην Κρατική Δούμα προς συζήτηση και έγκριση.

Κατά τη συνεδρίαση ο Ρώσος Πρωθυπουργός Dmitry Medvedev αναφέρθηκε στις βασικές κατευθύνσεις του προϋπολογισμού της περιόδου 2017-2019, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες εξωτερικές συνθήκες, ήτοι το καθεστώς κυρώσεων, την κατάσταση που επικρατεί στις αγορές πρώτων υλών (και ιδίως του πετρελαίου) και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εμπορικοί εταίροι της Ρωσίας. Οι βασικές κατευθύνσεις του προϋπολογισμού περιλαμβάνουν:

  • την ανάγκη περιορισμού του πληθωρισμού. Ήδη έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, καθώς ο πληθωρισμός από 12,9% τον Δεκέμβριο του 2015 μειώθηκε στο 6,9% τον Αύγουστο του 2016, με στόχο μέχρι το τέλος του 2017 να φθάσει το 4%
  • την ανάγκη διευκόλυνσης της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε δανεισμό. Κατά το τρέχον έτος, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προχώρησε δύο φορές στη μείωση του βασικού επιτοκίου. Αναμένεται ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου
  • την ανάγκη μετατροπής των αποταμιεύσεων σε επενδύσεις, που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας
  • την αξιοποίηση της δασμολογικής και τελωνειακής πολιτικής στα επόμενα τρία έτη για την περαιτέρω εφαρμογή του προγράμματος υποκατάστασης εισαγωγών και την υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής
  • την ολοκλήρωση της εναρμόνισης της δασμολογικής και τελωνειακής πολιτικής εντός της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, η οποία αναμένεται να ωφελήσει σημαντικά τους Ρώσους παραγωγούς και εξαγωγείς
  • τον επανασχεδιασμό της φορολογικής πολιτικής, ώστε αυτή να παράγει περισσότερα φορολογικά έσοδα, να οδηγήσει σε πιο ισορροπημένους περιφερειακούς προϋπολογισμούς, χωρίς ταυτόχρονα να αυξηθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων

Το σχέδιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το 2017 προβλέπει έσοδα ύψους 13,4 τρισ. ρουβλίων (ήτοι 15,5% του ΑΕΠ) και δαπάνες ελαφρώς πάνω από 16 τρισ. ρούβλια. Το έλλειμμα εκτιμάται σε 2,7 τρισ. ρούβλια, το οποίο είναι οριακά ανώτερο από το 3% του ΑΕΠ, και το οποίο, σύμφωνα με τον Ρώσο Πρωθυπουργό, ανταποκρίνεται στις τρέχουσες συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία της χώρας. Το σημαντικό είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι το έλλειμμα έχει υπολογιστεί βάσει των πραγματικών δυνατοτήτων της ρωσικής οικονομίας για τη χρηματοδότησή του και την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, με αποτέλεσμα να μην θέτει το όλο σύστημα σε κίνδυνο.

Βέβαια, καθώς ένα κράτος δεν μπορεί να ζει μακροχρόνια χρεωμένο, το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανά έτος, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρώσο Πρωθυπουργό, όσο σημαντική και αν είναι η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, εξίσου σημαντικό είναι να αποφευχθεί η στασιμότητα στην οικονομία. Στόχος είναι η αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης και ως εκ τούτου απαιτείται στοχευμένη στήριξη καίριων τομέων της οικονομίας, όπως η βιομηχανία και η γεωργία, υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών, τόνωση των επενδύσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov