header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Απόφαση Κεντρικής Τράπεζας Αιγύπτου για ελεύθερη διακύμανση της αιγυπτιακής λίρας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ημερομηνία: 06/11/2016
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καΐρου
Κείμενο:

Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου (CBE) ανακοίνωσε στις 3 Νοεμβρίου τρέχοντος έτους την απόφασή της για μετάβαση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της αιγυπτιακής λίρας σε καθεστώς ελεύθερης διακύμανσης. Αποτέλεσμα της εν λόγω απόφασης υπήρξε η προσωρινή υποτίμηση της λίρας έναντι του δολλαρίου κατά 48% το πρωί της 3.11, με τη συναλλαγματική ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 13 λίρες/δολλάριο, μέχρι τη διεξαγωγή έκτακτης δημοπρασίας συναλλάγματος αργότερα το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Η Κεντρική Τράπεζα επέτρεψε, εξάλλου, μέγιστο περιθώριο διακύμανσης 10% στις τοπικές τράπεζες, πάνω και κάτω από την προαναφερόμενη συναλλαγματική ισοτιμία μέχρι τη δημοπρασία.

Σημειωτέον ότι η επίσημη ισοτιμία του εγχώριου νομίσματος έναντι του δολαρίου είχε επί σχεδόν οκτάμηνο διατηρηθεί σταθερή στις 8,78 λίρες/δολλάριο κατά τις δημοπρασίες της Κεντρικής Τράπεζας, μετά την κατά 13,5% υποτίμηση της λίρας τον παρελθόντα Μάρτιο.

Η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε επίσης την αύξηση των επιτοκίων αναφοράς κατά 300 μονάδες βάσης, καθορίζοντάς τα στο 14,75% για το επιτόκιο καταθέσεων, στο 15,75% για το επιτόκιο χορηγήσεων και στο 15,25% για το κύριο επιτόκιο

Επί τη ευκαιρία επισημαίνουμε ότι η αιγυπτιακή λίρα είχε ενισχυθεί σημαντικά έναντι του δολλαρίου στην παράλληλη, ανεπίσημη αγορά το τελευταίο διήμερο, έπειτα από μία έντονη τάση διολίσθησής της σε ολόκληρη την διάρκεια του Οκτωβρίου, όπου το δολλάριο έφθασε να υπερβεί τις 18 λίρες, για να πέσει απότομα εν συνεχεία προς τις 15 λίρες τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι η σχετική απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της πολιτικής ενός «πιο ευέλικτου καθεστώτος συναλλαγματικών ισοτιμιών», με στόχο την ομαλοποίηση της αγοράς συναλλάγματος και την αντιμετώπιση της έλλειψης ξένου συναλλάγματος που έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Ανέφερε επίσης ότι η υποτίμηση της λίρας και η υπαγωγή της ισοτιμίας της σε ελεύθερη διακύμανση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και στοχεύει στην εξάλειψη της «μαύρης αγοράς» συναλλάγματος, στην τόνωση της οικονομίας και στην δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να ακολουθήσει μια πιο ευέλικτη συναλλαγματική πολιτική αποβλέποντας στην επίλυση των στρεβλώσεων του συστήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας των ξένων νομισμάτων στο εσωτερικό του τραπεζικού συστήματος με μεθοδευμένο τρόπο. Σύμφωνα επίσης με πηγές της Κεντρικής Τράπεζας, πάγιο στόχο της αποτελεί η αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων σε $25 δισ. μέχρι το τέλος του έτους, έναντι $19,6 δισ. τον Σεπτέμβριο, η διατήρηση της τάξης στην αγορά συναλλάγματος και η σταθερότητα του επιπέδου των τιμών μεσοπρόθεσμα.

Επισημαίνουμε ότι η κίνηση αυτή της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμενόταν εδώ και αρκετό καιρό από οικονομικούς αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, θεωρείται βέβαιο πως πραγματοποιήθηκε κυρίως προκειμένου να υπάρξει οριστική έγκριση της συμφωνίας παροχής εκτεταμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης ύψους $12 δισ., τριετούς διάρκειας, από το ΔΝΤ προς την Αίγυπτο. Σημειώνουμε ότι η επί της αρχής εν λόγω συμφωνία ΔΝΤ-Αιγύπτου επετεύχθη τον Αύγουστο τρέχοντος έτους, ωστόσο εκκρεμεί η έγκρισή της από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου. Η εγκαθίδρυση ενός συστήματος καθορισμού της ισοτιμίας της λίρας περισσότερο βασισμένου στην ελεύθερη διακύμανσή της αποτελεί εκ των βασικών προαπαιτούμενων του ΔΝΤ προκειμένου να προχωρήσει στην έγκριση χορήγησης της εκτεταμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, η οποία αναμένεται να προσφέρει κάποια ανακούφιση στην χειμαζόμενη οικονομία της Αιγύπτου. Σημειώνουμε ότι εκπρόσωπος του ΔΝΤ έσπευσε άμεσα να επικροτήσει την μετάβαση του αιγυπτιακού νομίσματος προς την ελεύθερη διακύμανση.  

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, η εν λόγω κίνηση θα ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις, την εισροή κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο και την αγορά κρατικών ομολόγων, αντιστρέφοντας την τάση «φυγής» κεφαλαίων των τελευταίων ετών, καθώς επίσης και θα τονώσει –υπό ορισμένες προϋποθέσεις- την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές, βελτιώνοντας την εικόνα του σοβαρά ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου της Αιγύπτου. Το τελικό αποτέλεσμα για το ισοζύγιο θα εξαρτηθεί βεβαίως από την ελαστικότητα των εισαγωγών και το βαθμό εξάρτησης της τοπικής βιομηχανίας από εισαγόμενες πρώτες ύλες. Προβληματισμό ωστόσο προξενεί η αναμενόμενη -μάλλον αναπόφευκτη εξαιτίας και της πρόσφατης καθιέρωσης φόρου προστιθέμενης αξίας με συντελεστή 13%- άνοδος του πληθωρισμού κατά το προσεχές διάστημα.

Όπως ανέφεραν απογευματινά οικονομικά δημοσιεύματα της 3.11, κατά την δημοπρασία η Κεντρική Τράπεζα διέθεσε στις εγχώριες τράπεζες συνάλλαγμα ύψους $100 εκατ., σε ισοτιμία 13 λιρών/δολλάριο.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports