Maximenu CK

Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Δελτίο Εξελίξεων Αυστραλιανής Οικονομίας και Αγοράς (Απρίλιος 2016)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 16/01/2017
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σύδνεϋ
Κείμενο:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φορολογική Πολιτική Επιχειρήσεων

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει στο 50% από 60%, που ισχύει σήμερα, το ύψος του χρέους (debt/assets ratio) που μια πολυεθνική επιχείρηση δύναται να εγγράψει λογιστικά στις αυστραλιανές δραστηριότητές της. Εν λόγω προσοστό είχε ήδη μειώσει, από το 75%, η προ τριετίας διακυβέρνηση των Εργατικών. Απώτερος στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής ενέχοντας τη μεταφορά κερδών (profit shifting) ως κύρια αιτία της μη ορθολογικής απόδοσης φόρων. Το μέτρο αυτό αναμένεται να επηρεάσει κατά κύριο λόγο τις εξορυκτικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας διότι εν γένει έχουν μεταφέρει ένα μεγάλο ποσοστό χρηματοδότησής του στην αυστραλιανή χρηματαγορά. Κριτικές κάνουν λόγο για επικείμενη αποστέωση επενδύσεων όμως ο Π/Θ σκοπεύει να κεφαλοποιήσει εν λόγω στρατηγική προς όφελος της απομείωσης του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 30% συνοψίζοντας την πολιτική του στο: “we ‘re working hard to constrain multinational tax avoidance”. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι ορθολογικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής υλοποιείται μέσω μιας πολιτικής συνολικής αξιολόγησης του ποσοστού πιστωτικής εταιρικής επιβάρυνσης σε παγκόσμιο επίπεδο (βέβαια μια τέτοια πολιτική υπονοεί ότι στην περίπτωση που μια πολυεθνική καταγράφει μέσο δείκτη χρηματοοικονομικής μόχλευσης 30% μεταξύ των διαφόρων θυγατρικών της παγκοσμίως, θα της δίδεται η δυνατότητα να αξιοποιεί αυτό το ποσοστό και στις αυστραλιανές αρχές). Με την πολιτική αυτή οι Εργατικοί θεωρούν ότι περίπου Α$2δισ. θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία στην περίπτωση της επόμενης διακυβέρνησης της χώρας από αυτούς. Σημειώνουμε ότι μέχρι στιγμής τα μέτρα που είχαν θεσμοθετηθεί για την πάταξη της φοροδιαφυγής ήταν ο διπλασιασμός του ύψους των επιβαλλόμενων ποινών αλλά αυτό δημιούργησε αντιπάθειες σε κύκλους της αγοράς.

Εργατικό Δυναμικό

Με προτεραιότητα τις επιχειρηματικές επενδύσεις, ο Κοινοπολιτειακός Π/Θ και η Υπουργός Απασχόλησης, Michaelia Cash, τόνισα τη σημασία της αύξησηα της απασχόλησης κατά 300,000 εργαζομένους, κατά το 2015, ως επιχείρημα συνέχισης της παρούσας διακυβέρνησης και στις επόμενες εκλογές της 2ας Ιουλίου (μέσω της διαδικασίας παύσης των εργασιών των δύο Κοινοβουλίων).

Ξένες Επενδύσεις (Κινεζικές)

Σημαντική αύξηση στις κινεζικές ξένες επενδύσεις, σε σχέση με το 2015, έχει βιώσει η οικονομία. Ήδη από την αρχή του έτους έχουν ολοκληρωθεί, με τη σύμφωνη έγκριση του FIRB/Foreign Investment Review Board, οι εξής: α) η κατά 45% συμμετοχή στη Bindaree Beef (βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος στην Πολιτεία της ΝΝΟ) της Shandong Delisi Food έναντι Α$170εκ., β) η  εξαγορά έναντι Α$280εκ. της Van Diemens Land Company (γαλακτοκομική βιομηχανία στην Τασμανία) από τη Moon Lake Investments, γ) η απόκτηση 68,000 εκταρίων σιτηρών της John Nicoletti (εδρεύει στη Δυτική Αυστραλία) από τη CK-Life Sciences έναντι Α$45εκ. και δ) στον επί μέρους τομέα της οινικής παραγωγής, ευαίσθητη θεωρείται η εξαγορά της Red Hill Estate, με έδρα τη χερσόνησο Mornington στην Πολιτεία της Βικτώριας, από τη Fullshare Tourism & Property Group, παρά το σχετικά μικρό τίμημα των Α$6εκ, διότι η εν λόγω συναλλαγή πραγματοποιήθηκε εκτός του συνήθους πλειοδοτικού συστήματος και αφορά τη συνολική ανάπλαση της περιοχής από τους κινέζους επενδυτές.

Σε ποσοστιαίους όρους, σύμφωνα με έρευνα της KPMG, από το σύνολο των κινεζικών επενδύσεων, ύψους Α$15δισ, που κατευθύνθηκαν στους Αντίποδες, το 2015, μόνον το 3% αφορούσε επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα. Ως σημαντικότερες κατεγράφησαν οι εξής: i) εξαγορά της Glenrock με εξαιρετική βλάστηση κατάλληλη για βοσκή (upper Hunter Valley, NSW) από τη Dashang Group έναντι Α$45εκ., ii) εξαγορά δύο απομεμακρυσμένων σημείων εκτροφής βοοειδών, των κτηνοτροφικών σταθμών Wollogorang και Wentworth (στα σύνορα της Βόρειας Επικράτειας με την Κουησλάνδη) από εταιρεία συμφερόντων του δισεκατομμυριούχου Xingfa Ma έναντι Α$47εκ., iii) συμμετοχή κατά 50% της εταιρείας παιδικών τροφών Beingmate στη γαλακτοκομική μονάδα της Fonterra (περιοχή Warragul, στην Πολιτεία της Βικτώριας) και iv) συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος, ύψους Α$500εκ, της New Hope (εξαγορά της μονάδας σφαγείων και εξαγωγής βόειου κρέατος, Kilkoy Pastoral Co. (Πολιτεία της Κουησλάνδης) με τη συμμετοχή κατά 75% στη γαλακτοκομική Moxy Farms.

Επίσης, στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου που σχετίζεται με τη μεταποιημένη αυστραλιανή αγροτική παραγωγή, καταγράφεται η επενδυτική κίνηση ύψους Α$20εκ., του δισεκατομμυριούχου Richard Liu (ιδιοκτήτη μιας από τις μεγαλύτερες πύλες ηλεκτρονικού εμπορίου, www.jd.com) στη γαλακτοκομική Murray Goulburn, ως στρατηγική κίνηση ένταξης κορυφαίων αυστραλιανών επώνυμων αγροτικών προϊόντων (Bindaree Beef, Penfolds Wines, A2 Milk) στο ηλεκτρονικό τμήμα Australian Mall”. Σημειώνεται ότι το εν λόγω ενδιαφέρον κινεζικών επενδύσεων βαίνει αυξανόμενο σε βαθμό που απετέλεσε κύριο σημείο διαλόγου του συνεδρίου «Global Food Forum”, το οποίο διοργανώθηκε στη Μελβούρνη.

Ξένες Επενδύσεις (Ρόλος FIRB)

Επί ζητήματος ξένων επενδύσεων στη χώρα και ιδιαίτερα στη Βόρειο Επικράτεια, ο δ/νων σύμβουλος της μεγαλύτερης επιχείρησης εκτροφής βοοειδών Consolidated Pastoral Company, Troy Setter, απεκάλυψε ότι εντός της ερχόμενης τριετίας περίπου το 60% των ζώντων ζώων  της φάρμας πρόκειται να πωληθεί στην κοινή εταιρεία που έχει ιδρύσει στη Τζακάρτα. Η Ινδονησία συνιστά σημαντική εξαγωγική αγορά για τα αυστραλιανά αγαθά εν όψει και της υπό διαπραγμάτευση εμπορικής συμφωνίας με την Αυστραλία. Η όλη συζήτηση έλαβε χώρα με  αφορμή την αναφορά του δ/ντος συμβούλου στην Επιτροπή της Γερουσίας αρμόδια για το σχεδιασμό του πλαισίου λειτουργίας του Φορέα Προσέλκυσης και Λειτουργίας των Ξένων Επενδύσεων, FIRB/Foreign Investment Review Board. Η δήλωση του κ Σέττερ ήταν χαρακτηριστική: “We are potentially getting to the point where we are limiting Australian capital competing against foreign capital in transactions. If you are an Australian investor and you are trying to bid into a competitive process where your competition will have a subject to FIRB, which could go out to four or five months, and you have money that you need to make a decision on –you have to hold your bank, you have to hold your team and continue bid duting this process- it gets very hard for an Australian investor to get into a competitive bidding process with a foreign entity who has this long time fuse for their negotiation”. Η όλη διαλεκτική επί της ουσίας αφορά και την πρόταση εξαγοράς της εκτροφικής μονάδας S.Kidman & Co. (με δραστηριότητες εκτροφής περίπου 200,000 βοοειδών στις Πολιτείες ΝΝΟ, Κουησλάνδης και Βόρειας Περιοχής και εξαγωγών ζώντων ζώων σε Ιαπωνία, Αμερική και ΝΑ Ασία) από την Shanghai Pengxin (έχει ήδη λάβει τον πολυπόθητο τίτλο “preferred bidder status”) σε συνεργασία με την Australian Rural Capital, όπου η σχετική επενδυτική έγκριση είχε αρχικά μετατεθεί για μετά τις Κοινοπολιτειακές εκλογές, όμως ο Θησαυροφύλακας χαρακτήρισε την κινεζική πρόταση ως εν γένει απειλή για τον πρωτογενή κλάδο της οικονομίας.

Τοπική Αυτοδιοίκηση/Αποκέντρωση

Ο δήμαρχος της επαρχιακής πόλης της Νέας Νοτίου Ουαλίας, Dubbo, Mathew Dickerson και πρόεδρος της πρωτοβουλίας ”Εvocities” (http://www.evocities.com.au/en/) άρχισε ήδη να βλέπει τους καρπούς των προσπαθειών του αφού πολλές οικογένειες, στα πρώτα στάδια του κύκλου ζωής τους, πρώην κάτοικοι της μεγαλούπολης Σύδνεϋ, έχουν αρχίσει να μεταστεγάζονται σε επαρχιακές πόλεις οι οποίες όμως ουδόλως στερούνται υποδομών υγείας, εκπαίδευσης, στέγασης, αθλητικών εγκαταστάσεων εξασφαλίζοντας την επιθυμητή ποιότητα ζωής. Οι πόλεις που έχουν ενταχθεί σε αυτήν την πρωτοβουλία είναι οι Albury, Armidale, Bathhurst, Dubbo, Orange, Tamworth, Wagga Wagga και των οποίων ο πληθυσμός συνολικά δεν υπερβαίνει τους 500,000 κατοίκους, ευρίσκονται γεωγραφικά βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Νέας Νοτίου Ουαλίας, που πλέον απαριθμεί έξη εκ. και ολοένα βαίνει αυξανόμενη. Ομολογουμένως οι εν λόγω γεωγραφικές περιοχές δεν είναι δυνατόν από πλευράς απολαβών το αστικό εργασιακό περιβάλλον, αναφορά όμως γίνεται και στο κόστος διαβίωσης που μετά βίας προσεγγίζει το ήμισυ αυτού των κλεινών άστεων. Σημαντική ώθηση θα δώσει σε αυτήν τη δημογραφική τάση η υλοποίηση του ευρυζωνικού διαδικτύου NBN/National Broadband Network που θα καταστήσει τις εφαρμογές επικοινωνιών πολύ εύκολα προσβάσιμες. To εγαλύτερο πρόβλημα πάντως μιας τέτοιας απόφασης μεταστέγασης είναι η αλλαγή νοοτροπίας που προϋποθέτει ένταξη σε ένα περιβάλλον λιγότερο οικείο σε καθημερινή εργασιακή βάση με πολλαπλές συνέπειες σε βάθος χρόνου όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες εκαπίδευσης και μετέπειτα απασχόλησης.

Δημοσκόπηση περί Πορείας και Προτεραιοτήτων Κυβερνητικής Πολιτικής

Στη σχετική δημοσκόπηση Newspoll (επί δείγματος 1,628 ερωτηθέντων σε όλες τις Πολιτείες, σε αστικό και ημιαστικό περιβάλλον), κυβερνών κόμμα Συνασπισμού απώλεσε οριακά τη στήριξή του, πρώτο δείγμα των αρνητικών συνεπειών των κυβερνητικών υπαναχωρήσεων επί κύριων ζητημάτων οικονομικής πολιτικής (σκέψεις περί αύξησης του ΦΠΑ και μεταρρυθμίσεων η εισοδηματική φορολογική πολιτική να περάσει στις επί μέρους Πολιτείες). Η εικόνα της κυβέρνησης επιδεινώθηκε από τη μη παράλληλη ενημέρωση του Θησαυροφύλακα, Scott Morisson, από τον Π/Θ, Malcolm Turnbull επί των άνω ζητημάτων. Η ειρωνεία είναι ότι τα εκπορευόμενα επιχειρήματα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση για τους μη ορθολογικούς χερισμούς της κυβερνητικής πολιτικής και της συνεπαγόμενης έλλειψης εμπιτοσύνης από την επιχειρηματική τάξη, ταυτίζονται με εκείνα που χρησιμοποιούσε ο εσωτερικός πολιτικός αντίπαλος και νυν Π/Θ εις βάρος του εξωθέντος Π/Θ, Tony Abbott. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι ο αρχηγός των Εργατικών, Bill Shorten, εξακολουθεί να υστερεί στις δημοσκοπήσεις έναντο του Π/Θ, με τα ανάλογα ποσοστά προτίμησης να διαμορφώνονται σε 21%-55% υποδηλώνοντας σταδιακή πτώση της δημοτικότητας Turnbull “his popularity has started to wear off” και πραμονή στο πολιτικό παιχνίδι με κυβερνητικές αξιώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Παράλληλα, σύμφωνα με έτερη δημσκόπηση της ιδίας εταιρείας, ως προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης θεωρείται η μείωση των κρατικών δαπανών ως κύριο εργαλείο α) απομείωσης του δημοσίου χρέους (39%) και β) μείωσης των φόρων φυσικών προσώπων. Υπέρ της θέσης αύξησης των δημοσίων δαπανών, ιδίως για συγκεκριμένα κοινωνικά προγράμματα, έχει τεθεί κατά κύριο λόγο το κόμμα των Πρασίνων.

ΚΛΑΔΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τραπεζικός Κλάδος

Σύμφωνα με προειδοποιήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής “APRA/Australian Prudential Regulation Authority”, έχει υπερτριπλασιαστεί ο αριθμός των δανειακών χαρτοφυλακίων κατοικιών των εμπορικών τραπεζών, σε βαθμό απειλής της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Οι εν λόγω προειδοποιήσεις είχαν καταγραφεί στο πλαίσιο σχετικής χρηματοοικονομικής μελέτης από το 2007, πλην όμως ουδέποτε είδαν το φως της δημοσιότητας με το σκεπτικό ενδεχόμενης πρόκλησης ανισσοροπιών στη χρηματαγορά. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εν λόγω Αρχής, η οποία τελευταία ασκεί πλέον παρεμβατικό ρόλο στην αγορά, «ο εφησυχασμός που είχε παρατηρηθεί στους δανειακούς κύκλους της χρηματαγοράς είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να μεταδώσει μιας μορφής χρηματοοικονομική κρίση πέραν των εθνικών συνόρων». Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στη διάρκεια της τελευταίας 25ετίας (1990-2015) το ποσοστό χρέους των αυστραλιανών νοικοκυριών έχει εκτιναχθεί από το 60% στο 180% (δηλαδή ανέρχεται σε επίπεδα σχεδόν διπλάσια του εισοδήματός των) ενώ τα επίπεδα επιτοκίων κυμάνθηκαν την ίδια περίοδο από 5.5% έως 13% με υψηλό όριο την περίοδο έναρξης της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, η οποία ναι μεν δεν προκάλεσε άμεσες αρνητικές επιδράσεις στην εθνική οικονομία αλλά συνέβαλε στην εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους. Το όλο αρνητικό κλίμα της αγοράς έχει εισέτι επιδεινωθεί από τις αβέβαιων αποτιμήσεων διασφαλίσεις στο εξωτερικό για τη λήψη δανείων αγοράς κατοικίας από μη κατοίκους της χώρας (κοινή παραδοχή των τραπεζών ANZ, Westpac) παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω επισφαλείς απαιτήσεις δεν υπερβαίνουν το 0.12% (Α$1.0δισ.) του συναφούς συνολικού δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Σημειώνεται ότι το ελεγκτικό σύστημα ρευστότητας των τραπεζών του οργανισμού BCBS/Basel Committee on Banking Supervision ισχύει και στην αυστραλιανή αγορά με αξιολόγηση των κύριων δεικτών LCR/Liquidity Coverage Ratios. Επί ζητήματος λόγο έχει και η ASIC/Australian Securities and Investments Commission η οποία αξιολογεί κατά πόσον τα εκδοθέντα δάνεια συνάδουν με υπέυθυνες πρακτικές δανειοδοτήσεων.

Γαλακτοκομικός Κλάδος

Ο συνιδρυτής της νεοζηλανδικής γαλακτοβιομηχανίας Synlait αξίας Α$400εκ., Ben Dingle, προέβη στην ίδρυση θυγατρικής “Nuchev” στην περιοχή Ballarat, στην Πολιτεία της Βικτώριας, με σκοπό την εκτροφή αιγών ράτσας Saanen και τη συνεπακόλουθη παραγωγή στην περιοχή Geelong, βρεφικού γάλακτος (σε μορφή σκόνης) από αίγες (αντικαθιστώντας τη φόρμουλα βάσης που μέχρι στιγμής εισαγόταν από την Ολλανδία) και την εξαγωγή του στην Κίνα. Η συσκευασία του προϊόντος θα είναι μεταλλική ενώ η εμπορική της αξιοποίηση (επωνυμία ”Oli6”)ήδη έχει πραγματοποιηθεί μέσω των φαρμακείων στην αυστραλιανή αγορά ώστε να απαλειφθούν όλες οι γκρίζες ζώνες που αφορούν την πιστοποίηση και την έγκριση ώστε οι ίδιες αυστηρές αδειοδοτικές διαδικασίες να αξιοποιηθούν και από το εισαγωγικό κινεζικό καθεστώς. Η καινοτομία του όλου εγχειρήματος έγκειται στην αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών εκτροφής προς παραγωγή αίγειου γάλακτος, που ομοιάζει στη σύνθεσή του περισσότερο με το μητρικό γάλα ενώ είναι ευκολότερο στην πέψη προκαλώντας πολύ λιγότερες στομαχικές διαταραχές σε σχέση με το βόειο. Η δήλωση του επιχειρηματία ήταν καταλυτική: “we see a real opportunity to be a market leader in the supply of Australian-produced goat milk infant formula; it’s an option we want to grab now”. Παράλληλα, σταδιακά στόχος είναι να σταματήσει η φρενίτιδα εδώ αγοράς βρεφικού γάλακτος και αποστολής του στην Κίνα, σε ιδιωτική βάση.

Τεχνολογία Πληροφορικής/Κοινωνικά Δίκτυα

Σε μια κίνηση επικοινωνιακής στρατηγικής, η ηγέτιδα εταιρεία των κοινωνικών δικτύων, Facebook,  ερευνά έντονα το ενδεχόμενο συναεργασιών με τις αυστραλιανές συστημικές τράπεζες για να προωθήσει την παροχή πληροφόρησης και την ανάπτυξη συναλλαγών στους αυστραλούς καταναλωτές. Σύμφωνα με τον δ/ντα σύμβουλο της FSA/Financial Services Australia, Paul McCrory, περίπου 11εκ. αυστραλοί  κάνουν χρήση της εν λόγω πλατφόρμας διαδικτύωσης, οι οποίοι κατά κύριο λόγο είναι πελάτες τραπεζών. Απώτερος στόχος η παράκαμψη ορισμένων κοινών εργασιών στα τραπεζικά καταστήματα και η ηλεκτρονική υποκατάστασή τους (πχ ηλεκτρονικές πιστωτικές πληρωμές μέσω του συστήματος Messenger). Σύμφωνα με την εδώ εμπειρική πρακτική, η ιστορική εμπορική τράπεζα CBA/Commonwealth Bank of Australia προσεπάθησε πριν μια τριετία να δημιουργήσει μια επικοινωνιακή πλατφόρμα που θα επέτρεπε σε χρήστες κοινωνικών δικτύων χωρίς να εγκαταλείπουν την αγαπημένη τους εφαρμογή να πιστώνουν φυσικά και νομικά πρόσωπα χωρίς όμως επιτυχία.

Σιδηρομετάλλευμα

Η κορυφαία μεταλλευτική εταιρεία RioTinto μείωσε κατά 5% τους παραγωγικούς της στόχους, για το 2017, μετά τις συνεχείς καθυστερήσεις στην ηλεκτρονική λειτουργία της άνευ οδηγού (AutoHaul) σιδηροδρομικής γραμμής μεταφοράς σιδηρομεταλλεύματος, συνολικού επενδυτικού προγράμματος Α$520εκ. Σε απόλυτα μεγέθη ομιλούμε για μείωση από τους 350,000 στους 335,000 τόννους. Ο αντίκτυπος όμως στην αγορά είναι σημαντικός, λαμβανομένων υπ’ όψη και άλλων παραγοντικών παραμέτρων όπως οι καιρικές συνθήκες και η μέχρι στιγμής πίεση και άλλων μεταλλευτικών επιχειρήσεων περί συγκράτησης της παραγωγής άρα μείωσης της προσφοράς, διότι ερμηνεύεται ως κίνηση ώθησης της τιμής του εν λόγω ορυκτού, με θετικές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις όχο μόνον στις μικρότερου μεγέθους στα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού 2016/17, αυξάνοντας τους βαθμούς ελευθερίας στην ανταπόκριση της εθνικής οικονομίας στις ελαστικές και ανελαστικές της δαπάνες. Σημειώνουμε ότι από την αρχή του έτους, η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος έχει αυξηθεί κατά 35%, ήτοι από τα US$45 στα US$60 ο μετρικός τόννος.

Υδρογονάνθρακες

Ο Π/Θ της Δυτικής Αυστραλίας, Colin Barnett, προσκάλεσε τον Κοινοπολιτειακό Π/Θ, Malcolm Turnbull, σε εκδήλωση για τους υδρογονάνθρακες όπου η κατ΄εξοχήν εταιρεία εξόρυξης και εκμετάλλευσης Chevron αναφέρθηκε στα προβλήματα υπερβάλλοντος προϋπολογισμού και καθυστερήσεων στο μεγαλύτερο επιχειρηματικό σχέδιο της Αυστραλίας, Gorgon project. Αναφορά του Πολιτειακού Π/Θ ήταν σε δύο κύρια στοιχεία του κλάδου: την ενίσχυση της εσωτερικλής αγοράς διοχετεύοντας φυσικό αέριο την εθνική οικονομία και την ενίσχυση της τάσης εξόρυξης αερίου από κοιτάσματα coal seam gas. O κλάδος πρόκειται να επενδύσει περίπου US$200δισ. παγκοσμίως, τα επόμενα 20 χρόνια, και μόνον αυτό συνιστά ιδιαίτερη διαχειριστική πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία.

Κατανάλωση Αλκοόλ

Με μια κίνηση επικοινωνιακής τακτικής η ανεξάρτητη πολιτικά λόρδος δήμαρχος του Σύδνεϋ, Clover Moore, κατήργησε τους περιορισμούς κατανάλωσης αλοκόλ στους δρόμους και στα πάρκα του Σύδνεϋ. Στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, το δημοτικό συμβούλιο του Σύδνεϋ είχε αυξήσει τις “alcohol-free zones” από 149 σε 399. Με την πρόσφατη κίνηση επιθυμεί να επαναφέρει στην ελευθερία τόπου κατανάλωσης 62 κεντρικά, από πλευράς τουρισμού, σημεία. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στην πολιτική αυτή αντιτίθεται η αστυνομία η οποία εμμένει στη θέση της ότι οι δεσμευμένες ζώνες μη κατανάλωσης αλκοόλ βοηθούν στον περιορισμό της εξ’ αυτού προερχόμενης βίας. Συναφές με το θέμα είναι και το πρόσφατο νομικό καθεστώς χρονικών περιορισμών κατανάλωσης αλκοόλ, αποκαλούμενου ως “lock-out laws” το οποίο εκπορεύθηκε μεν από την πολιτειακή κυβέρνηση της Νέας Νοτίου Ουαλίας αλλά ο αναπληρωτής Π/Θ (Deputy Premier), Troy Grant, πρόκειται να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους καταστηματάρχες ώστε να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση.

Αγορά Μεταχειρισμένων Πολυτελών Αυτοκινήτων

Ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για απελευθέρωση της εν λόγω αγοράς από το 2018, κίνηση που θα παράσχει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να εισάγουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα παρακάμπτοντας τη συνήθη διαδικασία του οργανωμένου λιανεμπορίου, ευρίσκεται η Ένωση Εμπόρων Αυτοκινήτων και ουδόλως πείθεται περί των δημοσιονομικών ωφελειών ύψους Α$70εκ. που πρόκειται να επέλθουν από τη μη συμμετοχή των εμπόρων αυτοκινήτων στις διαδικασίες εναρμόνισης των τεχνικών χαρακτηριστικών των εισαγομένων αυτοκινήτων, κίνηση για την οποία χρεώνουν τους κατναλωτές.  Οι έμποροι των αυτοκινήτων θεωρούν ότι το όλο σκηνικό που πρόκειται να διαμορφωθεί δεν είναι παρά “uncharted waters for any vehicle before it lands on Australian shores”. To νομοσχέδιο έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Παραγωγικότητας, η οποία κάνει λόγο για εισαγωγή από ιδιώτες, ενός αυτοκινήτου κάθε δύο χρόνια ηλικίας μέχρι 12 μηνών που να έχει διανύσει κάτω από 500χλμ. και να προέρχεται από δεξιοτίμονες χώρες. Σημειώνουμε ότι ο κλάδος είχε βρεθεί, προ τριετίας, στο επίκεντρο βολών της τότε κυβέρνησης των Εργατικών η οποία επιθυμούσε να θεσμοθετήσει τη φορολόγηση των προνομίων παροχής αυτοκινήτων ως τμήμα των αμοιβών των στελεχών. 

ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Εμπορικές Σχέσεις Αυστραλίας - ΛΔ Κίνας

AWIC 2016 (Australia Week in China)

Oλοκληρώθηκε η κολοσσιαία επιχειρηματική αποστολή αυστραλών επιχειρηματιών (περίπου 800 συμμετέχοντες) στη δεύτερη εθνική οικονομία του πλανήτη, με επίσκεψη σε 12 πόλεις.  Η προηγούμενη είχε λάβει χώρα το 2014 και είχε δημιουργήσει το υπόβαθρο για Α$1δισ. αυστραλιανές εξαγωγές και Α$3δισ. κινεζικές επενδύσεις. Της αποστολής ηγήθηκαν ο Κοινοπολιτειακός Π/Θ και ο Υπουργός Εμπορίου, Steve Ciobo.

Μη δασμολογικά εμπόδια

Μεγάλο πλήγμα για την αυστραλιανή γαλακτοκομία τα νέα μη δασμολογικού χαρακτήρα εμπόδια που έχει προβάλει η κινεζική κυβέρνηση (αυστηροί έλεγχοι στις εισόδους της χώρας και απόσυρση των γαακτοκομικών προϊόντων της βιομηχανίας Murray Goulburn από τις πύλες ηλεκτρονικών αγορών της ΛΔ Κίνας). Τα προϊόντα που κυρίως θίγονται είναι το γάλα και το UHT της σειράς Devondale, με ενδεχόμενη προοπτική να επεκταθούν και στη βρεφική φόρμουλα. H στρατηγική αυτή απόφαση έχει δραματικές επιπτώσεις διότι ταυτίζεται με την επίσημη επίσκεψη του αυστραλού Π/Θ στη δεύτερη εθνική οικονομία του πλανήτη ο οποίος συνοδεύεται από κολοσσιαία επιχειρηματική αποστολή (άνω των 800 συμμετεχόντων). Παράλληλα, σημειώνουμε ότι κύρια αιτία της κατράρρευσης της αυστραλιανής χαλυβουργίας Arrium Steel είναι η πληθώρα φθηνών χαλυβουργικών προϊόντων που πλημμύρισαν την παγκόσμια αγορά, καθιστώντας πρώην κερδοφόρες βιομηχανίες ως ουδόλως ανταγωνιστικές. Ο κίνδυνος ελλοχεύει και για έτερα προϊόντα της αυστραλιανής μεταποίησης όπως τα δερμο-καλλυντικά και οι βιταμίνες οι οποίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα εάν θα θεωρούνται ως υγιεινή διατροφή ή απλά συμπλήρωμα της καθημερινής διατροφής (health or normal food).  

Δημιουργία Επενδυτικού Οχήματος  / Σχέσεις Αυστραλίας - Ιαπωνίας – Ν.Κορέας

Ο αυστραλιανός χρηματοοικονομικός κλάδος των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων, ύψους Α$2.6τρισ. ανοίγει πλέον τις πύλες εισόδου σε κορεάτες και ιάπωνες επενδυτές σύμφωνα με το νέο οχημα ειδικού σκοπού του κατατεθέντος Προϋπολογισμού “Asia Region Funds Passport”. H Βοηθός Θησαυροφύλακα, Kelly O’ Dwyer, υπέγραψε το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά από τον Ιανουάριο 2017, δημιουργώντας “a lot nore trade in financial services”. Σύμφωνα όμως με κύκλους της αγοράς, απαιτούνται συναφείς μειώσεις στο φόρο επενδυτών αναλόγως των ισχυουσών συνθηκών στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιγκαπούρη, ώστε τα αυστραλιανά επενδυτικά ταμεία να καταστούν ανταγωνιστικά από πλευράς εισροών. Η εν λόγω απελευθέρωση η οποία έχει πλήρως εμπεδωθεί με τη Νέα Ζηλανδία πρόκειται να λειτουργήσει αποδοτικά και με τους ανατολικοασιάτες ομολόγους.  Προς το παρόν, μόνον το 4% των ταμείων εξυπηρετούν επενδυτές εκτός Αυστραλίας. Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο ότι αν και η ανατολική Ασία παράγει το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ, διαχειρίζεται μόλις το 15% των παγκόσμιων επενδυτικών πόρων. “Said passport will better enable Australian fund managers to provide financial services to Asia’s growing middle class, boosting Australian exports, while giving consmers greater investment choices”. Κοντολογίς, η Αυστραλία προσβλέπει στη δημιουργία μιας κοινής ενιαίας αγοράς ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας, με αριθμό καταναλωτών περί τους 200εκ. και ταυτόχρονη δημιουργία 170,000 θέσεων εργασίας. 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov