header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Εβδομαδιαία οικονομική επισκόπηση 8-14 Μαρτίου 2017
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ημερομηνία: 15/03/2017
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καΐρου
Κείμενο:

Οικονομική επισκόπηση Αιγύπτου (8-14/3/2017)

Πτώση της ισοτιμίας αιγυπτιακής λίρας στην αγορά συναλλάγματος

Από τις αρχές Μαρτίου, η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας, έπειτα από μία περίοδο σημαντικής ενίσχυσής της έναντι των κύριων ξένων νομισμάτων, ξεκίνησε εκ νέου καθοδική πορεία, υπερβαίνοντας το επίπεδο των 17 λιρών ανά δολλάριο και κινούμενη στην συνέχεια σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Στις 14.3, η ισοτιμία της λίρας προς το δολλάριο ανερχόταν σε 18 λίρες ανά δολλάριο και προς το ευρώ σε 19,1 λίρες ανά ευρώ, επανερχόμενη στα προ μηνός επίπεδα, έναντι χαμηλών επιπέδων πλησίον των 15,7 λιρών ανά δολλάριο και 16,5 λιρών ανά ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου. Η εκ νέου καθοδική πορεία της αιγυπτιακής λίρας συνδέεται απόλυτα, σύμφωνα με έγκυρους οικονομικούς αναλυτές, από την μία πλευρά με τις παρατηρούμενες ελλείψεις συναλλαγματικών διαθεσίμων στις εγχώριες τράπεζες από την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, και από την άλλη με την ισχυρή ζήτηση συναλλάγματος προς χρηματοδότηση εισαγωγών.    

Σχέδιο αιγυπτιακού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017/18

Σύμφωνα με δήλωση του Αιγύπτιου Π/Θ κ. Ismail, από τα μέσα Μαρτίου η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα διεξάγει συζητήσεις επί του σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2017/18, το οποίο αναμένεται να προωθήσει στο κοινοβούλιο πριν τα τέλη του τρέχοντος μηνός. Κατά τον κ. Ismail, ενισχυμένο στον προϋπολογισμό του προσεχούς οικονομικού έτους θα είναι το σκέλος των δημοσίων επενδύσεων. Σύμφωνα με τον εγχώριο οικονομικό Τύπο, οι τρέχουσες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών τοποθετούν το δημοσιονομικό έλλειμμα του τρέχοντος οικονομικού έτους στα επίπεδα των EGP319,46 δισ., έναντι ελλείμματος EGP339,5 δισ. το οικονομικό έτος 2015/16. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το 1ο εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους ανήλθε σε EGP174,6 δισ., οριακά αυξημένο έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου οικονομικού έτους, όταν είχε ανέλθει σε EGP172,5 δισ.  

Αύξηση των εισροών ξένων επενδύσεων στην Αίγυπτο το 1ο εξάμηνο 2016/17

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευθέντα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Αιγύπτου (CBE), κατά το 1ο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2016/17 καταγράφηκε αύξηση των καθαρών εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων στην χώρα κατά 37,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου οικονομικού έτους, με το ύψος τους να ανέρχεται σε $4,3 δισ. έναντι $3,1 δις. Το σύνολο των εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αίγυπτο το 1ο εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους ανήλθε σε $7,4 δισ., αυξημένο κατά 21% έναντι του 1ου εξαμήνου του οικονομικού έτους 2015/16 ($6,1 δισ.).   

Πλεόνασμα αιγυπτιακού ισοζυγίου πληρωμών το 1ο εξάμηνο 2016/17

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευθέντα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Αιγύπτου, κατά το 1ο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2016/17 (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2016), το αιγυπτιακό ισοζύγιο πληρωμών παρουσίασε πλεόνασμα ύψους $7,02 δισ., έναντι ελλείμματος $3,4 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα. Η εμφάνιση πλεονάσματος στο ισοζύγιο πληρωμών οφείλεται κυρίως στο πλεόνασμα του ισοζυγίου χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ύψους $17,66 δισ. (έναντι πλεονάσματος $6,24 δισ. το 1ο εξάμηνο του έτους 2015/16). Το εν λόγω ενισχυμένο πλεόνασμα οφείλεται αφ’ ενός στην ως άνω περιγραφείσα άνοδο των καθαρών εισροών άμεσων επενδύσεων, στα επίπεδα των $4,3 δισ. και αφ’ ετέρου, πρωτίστως, στην εισροή ξένων κεφαλαίων στον αιγυπτιακό τραπεζικό τομέα, συνολικού ύψους $9,52 δισ., εκ των οποίων $8,06 δισ. στην Κεντρική Τράπεζα. Σημειώνεται ότι το 1ο εξάμηνο 2016/17 καταγράφηκε καθαρή εισροή επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην Αίγυπτο, της τάξεως των $212,9 εκατ. (έναντι καθαρής εκροής ύψους $1,59 δισ. το έτος 2015/16), οφειλόμενη κυρίως στην τοποθέτηση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο Αιγύπτου και σε τίτλους του αιγυπτιακού δημοσίου. Περαιτέρω, κατά το 1ο εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μειώθηκε κατά 10% στα $17,88 δισ., λόγω αύξησης των εξαγωγών κατά 14,4% στα $10,45 δισ. και πτώσης των εισαγωγών κατά 2,35% στα $28,33 δισ. Το πλεόνασμα υπηρεσιών συρρικνώθηκε κατά 47,2% στα $2,46 δισ. (λόγω πτώσης  εσόδων από τον τουρισμό κατά 41,5% στα $1,58 δισ.), ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταβιβάσεων μειώθηκε ελαφρώς κατά 3,3% στα $8 δισ. (κυρίως λόγω πτώσης των μεταναστευτικών εμβασμάτων κατά 5,7%). Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω επιμέρους κινήσεων, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Αιγύπτου παρουσίασε μικρή επιδείνωση κατά το 1ο εξάμηνο του έτους 2016/17, ανερχόμενο σε $9,65 δισ., έναντι $9,38 δισ. το αντίστοιχο εξάμηνο του έτους 2015/16.

Η Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να ελέγξει την εγχώρια ροή συναλλάγματος

Σύμφωνα με οικονομικά δημοσιεύματα μέσων Μαρτίου, η Κεντρική Τράπεζα Αιγύπτου (CBE) υποχρέωσε πρόσφατα τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα να την ειδοποιούν προτού προμηθεύσουν με ξένο συνάλλαγμα κρατικούς φορείς και επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε μία προσπάθεια συγκράτησης της νέας πτωτικής τάσης που εμφανίζει η ισοτιμία της λίρας. Σύμφωνα με πηγές της CBE, από τις αρχές Νοεμβρίου 2016, οπότε απελευθερώθηκε η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας, έως τα τέλη Φεβρουαρίου τ.ε., οι εγχώριες τράπεζες έχουν παράσχει κεφάλαια συνολικού ύψους $21 δισ. για να χρηματοδοτήσουν εισαγωγές, κυρίως πρώτων υλών, βασικών αγαθών και φαρμάκων. 

Νέα μεγάλη άνοδος του δείκτη πληθωρισμού στην Αίγυπτο

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της αιγυπτιακής Κεντρικής Τράπεζας (CBE), ο δείκτης πληθωρισμού σημείωσε τον Φεβρουάριο 2017 νέα μεγάλη άνοδο κατά 30,2% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδων της τάξεως του 28,1% τον Ιανουάριο, 23,3% τον Δεκέμβριο και 19,4% το Νοέμβριο 2016, υπερβαίνοντας το κατώφλι του 30%. Σημειώνεται ότι ο δομικός πληθωρισμός ανήλθε τον Φεβρουάριο σε 33,1% σε ετήσια βάση, έναντι 30,9% τον Ιανουάριο.

Συμφωνία κυβέρνησης με ορυζόμυλους για τιμές αγοράς ρυζιού

Όπως ανέφερε ο οικονομικός Τύπος στα μέσα Μαρτίου, η αιγυπτιακή κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τους εγχώριους ιδιωτικούς ορυζόμυλους αναφορικά με τις τιμές αγοράς από το κράτος της παραγωγής κατεργασμένου λευκού ρυζιού. Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Προμηθειών συμφώνησε να αγοράζει το ρύζι στην τιμή των EGP6,3 ($0,38) ανά κιλό και να το πωλεί στην συνέχεια μέσω των πρατηρίων του στην τιμή των EGP6,5 ανά κιλό. Οι ορυζόμυλοι από την άλλη, σύμφωνα πάντα με τα οικονομικά δημοσιεύματα, θα αγοράζουν το λευκό αναποφλοίωτο ρύζι σε τιμή πλησίον των EGP4.200 ανά τόνο από τους παραγωγούς, προτού το διαθέσουν στο αιγυπτιακό κράτος. Η συμφωνία επετεύχθη με σκοπό την αποφυγή επανάληψης της περσινής κατάστασης, όταν οι εγχώριοι παραγωγοί –παρά την άφθονη συγκομιδή ρυζιού- αρνήθηκαν να διαθέσουν το προϊόν στην χαμηλή –κατά την εκτίμησή τους- προσφερόμενη τιμή των EGP2.400 ανά τόνο αναποφλοίωτου ρυζιού, εξωθώντας τις αιγυπτιακές αρχές στην πραγματοποίηση –αχρείαστων υπό κανονικές συνθήκες- εισαγωγών ρυζιού, εν μέσω μάλιστα μεγάλης έλλειψης συναλλάγματος.     

Απαλλαγή εισαγωγών ακατέργαστης ζάχαρης από δασμούς το 2017

Σύμφωνα με πρωθυπουργικό διάταγμα των αρχών Μαρτίου, η αιγυπτιακή κυβέρνηση απάλλαξε από δασμούς τις εισαγωγές ακατέργαστης ζάχαρης από 15.3 έως 31.12 τ.ε., γεγονός που ελπίζεται ότι, σε συνδυασμό με την πρόσφατα ανακοινωθείσα μείωση των τιμών διάθεσης της μη επιδοτούμενης ζάχαρης στην εγχώρια αγορά, θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των τιμών διάθεσης του αγαθού, έπειτα από τις μεγάλες αυξήσεις που αυτές είχαν σημειώσει στην διάρκεια της περιόδου μεγάλης έλλειψης ζάχαρης, εξαιτίας της συναλλαγματικής κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα και η οποία εντάθηκε από τον Σεπτέμβριο 2016.     

Σχέδιο περικοπών στις κρατικές επιδοτήσεις στο ψωμί και αντιδράσεις

Όπως ανέφερε ο εγχώριος οικονομικός Τύπος στις αρχές Μαρτίου, η πρόσφατα δημοσιοποιηθείσα πρόθεση του Υπουργείου Προμηθειών να περικόψει κατά 40% τον συνολικό αριθμό καρβελιών επιδοτούμενου ψωμιού προς δικαιούχους-κατόχους έντυπων καρτών σίτισης με σκοπό να εξυγιάνει και εξορθολογήσει το σύστημα των καρτών σίτισης, δημιούργησε κοινωνικές αντιδράσεις, με –περιορισμένου μεγέθους και έντασης- διαδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα κυρίως στην Αλεξάνδρεια, σε ορισμένες συνοικίες του Καΐρου αλλά και σε σειρά άλλων αιγυπτιακών πόλεων. Ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων, όπως ανακοίνωσε στις 7.3 ο Υπουργός Προμηθειών κ. Ali Meselhy, η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε την ματαίωση του σχήματος περικοπών με την σημερινή του μορφή, αφ’ ενός αυξάνοντας την σχετική ποσόστωση και αφ’ ετέρου προγραμματίζοντας τον ταχύ εφοδιασμό του πληθυσμού με πρόσθετες, νέου τύπου «έξυπνων» καρτών σίτισης, οι κάτοχοι των οποίων δεν επηρεάζονται από τις σχεδιαζόμενες περικοπές. Σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο, πάνω από 70 εκατ. Αιγύπτιοι είναι δικαιούχοι του συστήματος επιδοτήσεων σίτισης. Σημειώνεται ότι η τιμή του επιδοτούμενου ψωμιού ανέρχεται σε 5 πιάστρες ανά καρβέλι, ενώ το ύψος της κρατικής επιδότησης ανέρχεται σε 33 πιάστρες ανά καρβέλι, παρέχοντας αρκετά σημαντικά –κατά τον Τύπο- περιθώρια αισχροκέρδειας των εγχώριων αρτοπωλείων.         

Εγκαινίαση νέου μεγάλου εμπορικού κέντρου στο Κάιρο

Στις αρχές Μαρτίου ξεκίνησε η λειτουργία νέου μεγάλου εμπορικού κέντρου σε προάστιο του Καΐρου (6th of October City), με την επωνυμία “Mall of Egypt”. Η εκμετάλλευση του νέου μεγάλου εμπορικού κέντρου ανήκει στον μεγάλο εμιρατινό όμιλο Majid Al Futtaim, ενώ το ύψος των επενδυτικών κεφαλαίων που απαιτήθηκαν για την κατασκευή του ανήλθε σε $722 εκατ. Σημειώνεται ότι το νέο εμπορικό κέντρο αποτελεί το σημαντικότερο επενδυτικό project του εμιρατινού ομίλου στην Αίγυπτο. Ο όμιλος Al Futtaim εισήλθε στην αιγυπτιακή αγορά προ δεκαπενταετίας, δια της κατασκευής και εκμετάλλευσης σειράς εμπορικών κέντρων (City Centre) και καταστημάτων λιανεμπορικών αλυσίδων (Carrefour).    

Συνάντηση του Τουρκο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου

Στις 12 Μαρτίου, η Ένωση Αιγυπτίων Επιχειρηματιών (EBA) διοργάνωσε στο Κάιρο την 15η σύνοδο του Τουρκο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, στην οποία συμμετείχαν 11 επιχειρηματικοί όμιλοι από τουρκικής πλευράς, από τους κλάδους κλωστοϋφαντουργίας, εκπαίδευσης, εκτυπώσεων – εκδόσεων, μεταφορών και logistics, κατασκευών και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής από αιγυπτιακής πλευράς του Επιχειρηματικού Συμβουλίου, κ. El-Lamei, η εν λόγω σύνοδος υπήρξε η πρώτη έπειτα από σχεδόν 4 χρόνια, ενώ ο τουρκικός επιχειρηματικός κόσμος τοποθετεί τις επενδύσεις και το εμπόριο με την Αίγυπτο στην πρώτη γραμμή προτεραιοτήτων του. Ο κ. El-Lamei επεσήμανε ότι η συχνότητα τουρκικών επιχειρηματικών αποστολών στην Αίγυπτο από τις αρχές τρέχοντος έτους αντανακλά την μεγάλη επιθυμία της τουρκικής πλευράς για ενίσχυση των διμερών οικονομικών δεσμών. Σημειώνεται ότι εταίρος της EBA από τουρκικής πλευράς στο Συμβούλιο είναι ο DEIK.

exports

Gefyres Ypourgeio logo 02highrez    ktp 1