header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Οικονομική επισκόπηση 1-7 Απριλίου 2017
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ημερομηνία: 10/04/2017
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καΐρου
Κείμενο:

Οικονομική επισκόπηση Αιγύπτου (1-7/4/2017)

Αύξηση τελών στους αιγυπτιακούς λιμένες

Ο εγχώριος Τύπος αναφέρθηκε στα τέλη Μαρτίου σε αρνητικές επιπτώσεις σειράς πρόσφατων  αποφάσεων του αιγυπτιακού Υπουργείου Μεταφορών για σημαντικές αυξήσεις τελών στους αιγυπτιακούς λιμένες, και πιο συγκεκριμένα για διπλασιασμό των τελών φόρτωσης και εκφόρτωσης κοντέινερ και για αύξηση των τελών διαμετακόμισης. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα τέλη διέλευσης από τη Διώρυγα του Σουέζ αυξήθηκαν κατά 8% στην διάρκεια του Μαρτίου τ.ε. Όπως ανέφερε ο αιγυπτιακός Τύπος, οι ανωτέρω αυξήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την απόφαση 5 διεθνών ναυτιλιακών εταιριών που δραστηριοποιούνται στους λιμένες του Ανατολικού και του Δυτικού Port Said να αποσυρθούν και να συνάψουν συμβάσεις με λιμένες του Ισραήλ και της Ελλάδας. Τα εν λόγω δημοσιεύματα παρουσίασαν εξάλλου ειδικότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δυνατότητες του λιμένα του Πειραιά, υπογραμμίζοντας ότι ο συνασπισμός των ναυτιλιακών εταιριών του λιμένα Ανατολικού Port Said ανακοίνωσε πως πρόκειται να συνεργαστεί με τον Πειραιά μετά τις ανωτέρω αποφάσεις του αιγυπτιακού Υπουργείου Μεταφορών για αυξήσεις τελών στους αιγυπτιακούς λιμένες. Σύμφωνα με κλαδικές εκτιμήσεις που δημοσίευσε ο οικονομικός Τύπος, με την έναρξη ισχύος των αυξήσεων  από την 1η Απριλίου τ.ε., οι λιμένες του Port Said απειλούνται με μειώσεις εσόδων κατά 60% και θέσεων εργασίας κατά 30%. Οι εν λόγω κλαδικές εκτιμήσεις σημείωσαν επίσης ότι τα τέλη των αιγυπτιακών λιμένων είναι τριπλάσια από εκείνα των λιμένων του Ισραήλ και της Ελλάδας, διερωτώμενες ποιο το όφελος ενός διευρυμένου άξονα της Διώρυγας του Σουέζ, χωρίς επαρκή αριθμό εξυπηρετούμενων εμπορικών πλοίων. Κατά τα δημοσιεύματα, φαίνεται ότι αναπτύσσεται κινητικότητα από πλευράς του κλάδου προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να συγκρατήσει άλλες 7 διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες που σκέπτονται να αποσυρθούν από τους αιγυπτιακούς λιμένες. Σημειώνεται ότι σχετική μελέτη για την ανταγωνιστικότητα των λιμένων αναμένεται να υποβληθεί εσπευσμένα στο αιγυπτιακό υπουργικό συμβούλιο, με στόχο την αναστροφή του κακού κλίματος που έχει δημιουργηθεί.      

Νέα νομοθεσία τροποποιεί το Ν. 121/1982 περί εμπορικής αντιπροσώπευσης

Στις 7 Μαρτίου τ.ε., ψηφίστηκε από το αιγυπτιακό κοινοβούλιο νέα νομοθεσία (Ν. 7/2017) που τροποποίησε το νόμο του 1982 (Ν. 121/1982) περί εμπορικής αντιπροσώπευσης. Η νομοθεσία βρίσκεται σε ισχύ από τις 8 Μαρτίου τ.ε. Η νέα νομοθεσία προβλέπει για τις εισαγωγικές εταιρείες ελάχιστο μερίδιο αιγυπτιακής ιδιοκτησίας στο κεφάλαιο το 51% -και συνεπώς επιτρέπει την ξένη συμμετοχή στο κεφάλαιο αυτών- σε αντίθεση με το νόμο του 1982 που προέβλεπε 100% αιγυπτιακή ιδιοκτησία των εισαγωγικών εταιρειών. Η νομοθεσία προβλέπει εξάλλου ότι το διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας που ασχολείται με εισαγωγές πρέπει να είναι αιγυπτιακής εθνικότητας. Η νέα νομοθεσία εισάγει, ως νέα προϋπόθεση για την, στο εξής, εγγραφή των εισαγωγικών εταιρειών στο μητρώο εισαγωγέων, ελάχιστο επίπεδο κύκλου εργασιών κατά το έτος που προηγείται της εγγραφής, στις 2 εκατ. αιγυπτιακές λίρες (για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις) και στις 5 εκατ. αιγυπτιακές λίρες (για εταιρείες). Επίσης, η νέα νομοθεσία αυξάνει το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο για την εγγραφή των εμπόρων στο μητρώο εισαγωγέων, στις 500.000 λίρες (έναντι 10.000 λιρών προηγουμένως) και απαιτεί από τις εισαγωγικές εταιρείες να διαθέτουν ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο 2 εκατ. λιρών (έναντι 15.000 λιρών προηγουμένως), και ελάχιστο συνολικό εταιρικό κεφάλαιο 5 εκατ. λιρών. Τέλος, η νέα νομοθεσία εισάγει την υποχρέωση κατάθεσης κατά την εγγραφή στο μητρώο εισαγωγέων εγγύησης ποσών ύψους 50.000 λιρών (για φυσικά πρόσωπα) και 200.000 λιρών (για νομικά πρόσωπα).     

Ιδιωτικοποίηση της Engineering for the Petroleum & Process Industries-Enppi

Όπως ανέφερε ο οικονομικός Τύπος στις αρχές Απριλίου, η κρατική κατασκευαστική / τεχνική εταιρεία έργων του κλάδου πετρελαιοειδών, Enppi, έλαβε έγκριση για να προχωρήσει στην διάθεση του 24% του μετοχικού της κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο Αιγύπτου. Η εταιρεία, η οποία περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων της αιγυπτιακής κυβέρνησης, συνεργάζεται με την κρατική επενδυτική τράπεζα NI Capital, προκειμένου να αποτιμηθεί η αξία του μετοχικού της κεφαλαίου. Σημειωτέον ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου, EGPC, κατέχει σήμερα το 97% των μετοχών της Enppi.  

Σχέδια αιγυπτιακής κυβέρνησης για πληρωμή οφειλών σε πετρελαϊκές εταιρείες

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Αιγύπτιου Υπουργού Πετρελαίου κ. El Molla, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει το ήμισυ των οφειλών της προς διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους, οι οποίες εκτιμώνται στα $3,5 δισ., εντός των προσεχών εβδομάδων. Κατά τον κ. El Molla, η Αίγυπτος στοχεύει να εξασφαλίσει αυτάρκεια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έως τα τέλη του 2018, ενώ από το 2019 και οπωσδήποτε το 2020 προσδοκά ότι θα καταστεί εκ νέου χώρα-εξαγωγέας προϊόντων υδρογονανθράκων και κυρίως φυσικού αερίου. Όπως εξάλλου ανέφερε ο εγχώριος κλαδικός Τύπος, ο Πρόεδρος κ. Al Sisi συναντήθηκε πρόσφατα με τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων BP, Rosneft και ENI, με σκοπό να συζητήσει μαζί τους την πρόοδο των έργων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων που έχουν αναλάβει στην χώρα.              

Χρηματοδότηση αιολικού πάρκου στο Σουέζ από την ΕΤΕπ

Στις 28.3 η Αίγυπτος υπέγραψε δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ, αξίας €115 εκατ.,  για την χρηματοδότηση της κατασκευής αιολικού πάρκου παραγωγικής ισχύος πλησίον των 200 MW, στον Κόλπο του Σουέζ, σε απόσταση 400 χλμ. νοτιανατολικά του Καΐρου. Η σύμβαση υπογράφηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του αιγυπτιακού κρατικού φορέα για τις ΑΠΕ (NREA), κ. Omran, και τον αρμόδιο για τις χώρες νοτιοανατολικής γειτονίας διευθυντή της ΕΤΕπ, κ. Olbers, παρουσία της Αιγύπτιας Υπουργού Επενδύσεων & Διεθνούς Συνεργασίας κας Nasr. Σημειωτέον ότι το επενδυτικό σχέδιο κατασκευής αιολικού πάρκου στον Κόλπο Σουέζ αναμένεται να χρηματοδοτηθεί επίσης από κονδύλια ύψους €50 εκατ. από την Agence Française de Développement (AFD), €30 εκατ. (επιχορήγηση) από την Ε.Ε., €72 εκατ. από την γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα (KfW), καθώς και από κονδύλια της NREA.     

Στο υψηλότερο από το 2011 επίπεδο τα αιγυπτιακά συναλλαγματικά αποθέματα

Όπως ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου, τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας στα τέλη Μαρτίου έφθασαν τα $28,53 δισ., έναντι $26,54 δισ. τον Φεβρουάριο και ευρισκόμενα στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2011, όταν κυμαίνονταν στα $36 δισ. πριν το ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης στην χώρα. Η Κεντρική Τράπεζα αποδίδει την άνοδο των συναλλαγματικών αποθεμάτων στις πρόσφατες λήψεις της δεύτερης δόσης δανειακής διευκόλυνσης από την Παγκόσμια Τράπεζα, ύψους $1 δισ., καθώς και της δεύτερης δόσης δανείου από την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (AFDB), ύψους $500 εκατ.   

Επίσημη επίσκεψη Αιγυπτίου Προέδρου Al Sisi στις ΗΠΑ

Στις αρχές Απριλίου, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος κ. Al Sisi πραγματοποίησε επίσημο ταξίδι στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Trump, τον ΥΠΕΞ κ. Tillerson, υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής Διοίκησης, καθώς και εκπροσώπους του Κογκρέσου. Επιπλέον, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Kim, αλλά και με επικεφαλής μεγάλων αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων, όπως General Electric και Lockheed Martin. Οι αιγυπτιακές εκτιμήσεις για την σημασία της επίσκεψης Al Sisi στις ΗΠΑ, της πρώτης Αιγυπτίου Προέδρου έπειτα από το έτος 2009,  και οι προσδοκίες ως προς τα αποτελέσματά της υπήρξαν υψηλές, δεδομένων τόσο των παραδοσιακά ισχυρών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, όσο και της σημασίας που έχει –ιδιαίτερα για την Αίγυπτο- η διμερής στρατηγική συνεργασία στον τομέα της άμυνας και του αμυντικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο αιγυπτιακός οικονομικός Τύπος, ο όγκος του διμερούς εμπορίου ΗΠΑ-Αιγύπτου ανήλθε το 2016 σε $3,9 δισ. (μειωμένος έναντι $6,3 δισ. το 2015), εκ των οποίων τα $1,3 δισ. αντιστοιχούν σε αιγυπτιακές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ (που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχονται από μονάδες εγκατεστημένες σε ελεύθερες «μεικτές» βιομηχανικές ζώνες Αιγύπτου-Ισραήλ – “Qualifying Industrial Zones” - QIZ). Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανικές επενδύσεις στην Αίγυπτο ανέρχονται σε $21,3 δισ., σύμφωνα με στοιχεία έτους 2015, αντιπροσωπεύοντας το 33,2% των συνολικών επενδύσεων των ΗΠΑ στην αφρικανική ήπειρο.

Εκτιμώμενη άνοδος των εσόδων της Διώρυγας Σουέζ τον Μάρτιο 2017

Σύμφωνα με εγχώρια οικονομικά δημοσιεύματα αρχών Απριλίου, τα έσοδα της Διώρυγας Σουέζ εκτιμάται ότι αυξήθηκαν - έπειτα από διαδοχικές μειώσεις τους κατά τους τελευταίους μήνες- και έφθασαν τον Μάρτιο τρέχοντος έτους το επίπεδο των $423,9 εκατ., έναντι $375,8 εκατ. τον Φεβρουάριο τ.ε. και $416,9 εκατ. τον Μάρτιο 2015. Κατά τα ανωτέρω δημοσιεύματα, τον Μάρτιο 2017 διήλθαν την Διώρυγα συνολικά 1.532 πλοία συνολικής χωρητικότητας 84,7 εκατ. τόνων, έναντι 1.454 πλοίων που είχαν διέλθει τον Μάρτιο 2015, συνολικής τότε χωρητικότητας 80,5 εκατ. τόνων.  

Διοργάνωση έκθεσης κλάδου αγοράς ακινήτων CITYSCAPE EGYPT

Στο διάστημα 31.3-3.4 έλαβε χώρα στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο Καΐρου η  6η έκδοση της έκθεσης του αιγυπτιακού κλάδου ακινήτων CITYSCAPE EGYPT με την συμμετοχή 90 περίπου επιχειρήσεων κτηματομεσιτικών υπηρεσιών, real estate developers, συμβουλευτικών εταιρειών αγοραπωλησιών ακινήτων, συμπληρωματικών κτηματομεσιτικών υπηρεσιών κλπ. Τα εγκαίνια της φετινής CITYSCAPE κήρυξε ο Αιγύπτιος Υπουργός Οικιστικής Ανάπτυξης κ. Madbouly ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη περισσότερων συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να αντιμετωπιστεί το σημαντικό οικιστικό πρόβλημα της χώρας, το οποίο οφείλεται στην εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού. Στην φετινή CITYSCAPE μετείχαν μεταξύ άλλων, ένας ελληνικών συμφερόντων όμιλος real estate developers, καθώς και ορισμένοι κυπριακοί όμιλοι κτηματομεσιτικών υπηρεσιών, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών στην Αίγυπτο για προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Ιδιαίτερες αναφορές επιφύλαξε ο αιγυπτιακός οικονομικός Τύπος, επ’ ευκαιρία της έκθεσης CITYSCAPE, στο μεγάλο εν εξελίξει επενδυτικό έργο κατασκευής νέας διοικητικής πρωτεύουσας και στην πρόσφατη απόσυρση της επενδυτικής συνεισφοράς, της τάξεως των $23 δισ., των μεγάλων κινεζικών ομίλων China Fortune Land Development Company και China State Construction Engineering Company, η οποία έχει οδηγήσει σε μετατόπιση του επενδυτικού και κατασκευαστικού βάρους υλοποίησης του έργου σχεδόν εξ ολοκλήρου σε αιγυπτιακούς επιχειρηματικούς ομίλους.  

Έγκριση μνημονίου τουριστικής συνεργασίας με Ελλάδα

Στην συνεδρίασή του της 3.4, το αιγυπτιακό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε προεδρικό νομοσχέδιο προς κύρωση μνημονίου κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για συνεργασία στον τουριστικό τομέα, το οποίο είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο 2016 στο πλαίσιο της εδώ επίσκεψης της Ελληνίδας Αναπληρώτριας Υπουργού, αρμόδιας για θέματα Τουρισμού, κας Κουντουρά.

Αναθεώρηση τελωνειακής ισοτιμίας της λίρας

Το Υπουργείο Οικονομικών πολύ πρόσφατα αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω την προκαθορισμένη για τον Απρίλιο ισοτιμία της λίρας προς το δολλάριο όσον αφορά τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τα τελωνεία, στο επίπεδο των 16,5 λιρών ανά δολλάριο, έναντι ισοτιμίας 17 λιρών ανά δολλάριο που ίσχυε ως τα τέλη Μαρτίου.

Αύξηση του αιγυπτιακού εξωτερικού χρέους στα τέλη του 2016

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα Αιγύπτου (CBE), το εξωτερικό χρέος της χώρας παρουσίασε στην διάρκεια του 2016 αύξηση κατά 40,8% και έφθασε στα τέλη Δεκεμβρίου το επίπεδο των $67,322 δισ., έναντι $47,792 δισ. τον Δεκέμβριο 2015. Κατά την CBE, το εξωτερικό χρέος τον Δεκέμβριο 2016 αντιπροσώπευε το 37,6% του αιγυπτιακού ΑΕΠ, έναντι ποσοστού 13,6% ένα χρόνο νωρίτερα.   

Ο επιχειρηματικός τομέας απορρόφησε το 58,4% των τραπεζικών πιστώσεων (στοιχεία 12.2016)

Σύμφωνα με πλέον πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Αιγύπτου (CBE), μηνός Δεκεμβρίου 2016, ο επιχειρηματικός τομέας απορρόφησε το 58,4% των συνολικών τραπεζικών πιστώσεων. Οι τραπεζικές χορηγήσεις προς όλους τους τομείς της οικονομίας στα τέλη Δεκεμβρίου 2016 εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 64,3% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2015, ανερχόμενες συνολικά σε EGP1,3 τρισ. Από την άλλη, το ύψος των συνολικών καταθέσεων στις τράπεζες σημείωσε ως τα τέλη Δεκεμβρίου 2016 αύξηση κατά 44,3% έναντι του Δεκεμβρίου 2015, ανερχόμενο σε EGP2,754 τρισ., εκ των οποίων ποσοστό 61,57% αντιπροσώπευσαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών.

  

    

exports

Gefyres Ypourgeio logo 02highrez    ktp 1