header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Οικονομική επισκόπηση 8-14 Απριλίου 2017
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ημερομηνία: 12/04/2017
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καΐρου
Κείμενο:

Οικονομική επισκόπηση Αιγύπτου (8-14/4/2017)

Διάθεση γαιών για βιομηχανικές χρήσεις στην Άνω Αίγυπτο

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του αιγυπτιακού Υπουργείου Εμπορίου & Βιομηχανίας, έχει ξεκινήσει από τις 8.4 η δωρεάν διάθεση γαιών σε επενδυτές  για βιομηχανικές χρήσεις στην Άνω Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, 22 συνολικά εκτάσεις πρόκειται σε πρώτη φάση να διατεθούν στις περιοχές Sohag και Assiut, συνολικής έκτασης 33,57 χιλ. τετρ. μέτρων, για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στους κλάδους χημικής βιομηχανίας, βιομηχανίας τροφίμων και κατασκευών / βιομηχανίας δομικών υλικών. Η διάθεση βιομηχανικών εκτάσεων στην Άνω Αίγυπτο εντάσσεται στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Επενδύσεων, την 1η Νοεμβρίου 2016, ενώ, σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου & Βιομηχανίας κ. Kabil, η αρμόδια Αρχή Βιομηχανικής Ανάπτυξης (IDA) έχει μέχρι σήμερα λάβει περίπου 100 αιτήσεις, τις οποίες και αξιολογεί. Κατά τον Υπουργό, αναμένεται να διατεθούν στο άμεσο μέλλον επιπλέον βιομηχανικές εκτάσεις σε 8 περιφέρειες της Άνω Αιγύπτου (Assiut, Sohag, Qena, Luxor, Aswan, Minya, Beni Suef και Fayoum), με σκοπό την δημιουργία βιομηχανικών ζωνών που θα έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν περίπου 200 μικρές παραγωγικές μονάδες εκάστη.  

Το ΔΝΤ στηρίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αιγύπτου

Στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποίησε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος κ. Al Sisi με την ηγεσία του ΔΝΤ, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου, κα Lagarde, εξέφρασε την διαρκή υποστήριξη του ΔΝΤ στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι η επιτυχής υλοποίησή του θα επιτρέψει στην αιγυπτιακή οικονομία να ανακάμψει. Η κα Lagarde διευκρίνισε ότι το Ταμείο παρέχει στην παρούσα φάση συνδρομή στην αιγυπτιακή κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, ο οποίος πλήττει σοβαρά τις οικονομικά ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας.       

Σχέδιο ενίσχυσης των εξαγωγών από το Υπουργείο Εμπορίου & Βιομηχανίας 

Σύμφωνα με οικονομικά δημοσιεύματα αρχών Απριλίου, το αιγυπτιακό Υπουργείο Εμπορίου & Βιομηχανίας διαμορφώνει στρατηγικό σχέδιο ενίσχυσης των εξαγωγών, με στόχο την αύξησή τους κατά 10% φέτος, ώστε να φθάσουν το επίπεδο των $22 δισ. στα τέλη του 2017. Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την διοργάνωση φέτος 10 συνολικά επιχειρηματικών αποστολών, με έμφαση στην αφρικανική ήπειρο (σημειωτέον ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 3 αποστολές στις Κένυα, Γκάνα και Ουγκάντα), καθώς επίσης και ενισχυμένο πρόγραμμα εκθεσιακών συμμετοχών στο εξωτερικό, με σκοπό την προώθηση των αιγυπτιακών προϊόντων. Κατά τις εκτιμήσεις του αιγυπτιακού Υπουργείου, η απελευθέρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας αναμένεται να ασκήσει μεσοπρόθεσμα ευεργετική επίδραση στις εξαγωγές αιγυπτιακών προϊόντων. Όπως ανέφερε ο οικονομικός Τύπος, η Αίγυπτος διαθέτει πλησίον των 65 συνολικά Γραφεία Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων στο εξωτερικό (υπαγόμενα στο ως άνω Υπουργείο), 16 εκ των οποίων στην Δ. Ευρώπη, 14 στην Μ. Ανατολή, 11 στην Ασία, 7 στην Αφρική, 7 στην Ανατ. Ευρώπη και 8 στην Αμερική.     

Εκτιμώμενες δημόσιες επενδύσεις ύψους $440 εκατ. σε ΑΠΕ το 2017/18

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του αιγυπτιακού κρατικού φορέα για τις ΑΠΕ (NREA), κ. Omran, το εκτιμώμενο ύψος του προϋπολογισμού για την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στον κλάδο ΑΠΕ κατά το οικονομικό έτος 2017/18 ανέρχεται σε $440 εκατ., περίπου διπλάσιο από εκείνο του τρέχοντος έτους. Κατά τον κ. Omran, στην διάρκεια του προσεχούς οικονομικού έτους αναμένεται να υλοποιηθούν 4 μεγάλα επενδυτικά σχέδια ηλιακής ενέργειας, συνολικής παραγωγικής ισχύος 160 MW. Όπως σημείωσε ο κ. Omran, η τρέχουσα τιμή της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Αίγυπτο ανέρχεται σε 32 πιάστρες ανά KWh, ετήσια αναπροσαρμοζόμενη ώστε να συνυπολογίζονται οι αυξήσεις των πραγματικών ενεργειακών τιμών, ενώ κατά την εκτίμησή του, η απελευθέρωση της ισοτιμίας της λίρας έχει διττή επίδραση επί του εγχώριου κλάδου των ΑΠΕ, καθώς η διολίσθηση του νομίσματος καθιστά μεν την αιγυπτιακή αγορά φθηνότερη και ελκυστικότερη για επενδύσεις, ωστόσο ασκεί αυξητική επίδραση στις τιμές διάθεσης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Τέλος, σύμφωνα με την NREA, το τρέχον παραγωγικό δυναμικό της Αιγύπτου από ΑΠΕ ανέρχεται σε 750 MW, με προοπτική να αυξηθεί σε πλησίον των 950 MW ως τα τέλη του τρέχοντος έτους.     

Αύξηση του αιγυπτιακού εσωτερικού χρέους στα τέλη του 2016

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα Αιγύπτου (CBE), το συνολικό ακαθάριστο εσωτερικό δημόσιο χρέος παρουσίασε στην διάρκεια του 2016 αύξηση κατά 28,9% και έφθασε στα τέλη Δεκεμβρίου το επίπεδο των EGP3,052 τρισ., έναντι EGP2,368 τρισ. τον Δεκέμβριο 2015. Κατά την CBE, το εσωτερικό δημόσιο χρέος τον Δεκέμβριο 2016 αντιπροσώπευε το 94,1% του αιγυπτιακού ΑΕΠ, έναντι ποσοστού 87,4% ένα χρόνο νωρίτερα.

Επανέναρξη σαουδαραβικών φορτώσεων πετρελαϊκών προϊόντων προς Αίγυπτο

Σύμφωνα με πρόσφατα εγχώρια οικονομικά δημοσιεύματα, ο μεγάλος σαουδαραβικός πετρελαϊκός όμιλος ARAMCO συμφώνησε επισήμως στις αρχές Απριλίου να συνεχίσει τις μηνιαίες παραδόσεις φορτίων προϊόντων πετρελαίου στην Αίγυπτο βάσει της ευνοϊκής για τα αιγυπτιακά συμφέροντα διμερούς εν θέματι συμφωνίας του Απριλίου 2016, έπειτα από διακοπή πλησίον των 6 μηνών. Ο εγχώριος οικονομικός Τύπος αναφέρθηκε εξάλλου σε συνάντηση, επίσης στις αρχές Απριλίου, του Αιγύπτιου Π/Θ κ. Ismail, με τον Σαουδάραβα Υπουργό Ενέργειας, Βιομηχανίας και Ορυκτού Πλούτου, κ. Al Faleh, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η επανέναρξη των παραδόσεων σαουδαραβικών πετρελαιοειδών, με 4 συνολικά φορτία στην διάρκεια του Μαρτίου, ενώ παρασχέθηκαν διαβεβαιώσεις για ομαλή και απρόσκοπτη συνέχισή τους.

Κοινοπραξία Αιγύπτου-Σ. Αραβίας για επενδυτικό ταμείο start-up επιχειρήσεων

Στις αρχές Απριλίου, η Αίγυπτος και η Σ. Αραβία υπέγραψαν συμφωνία για την σύσταση κοινοπρακτικού εταιρικού σχήματος το οποίο θα επενδύει σε νεοφυείς και μικρές επιχειρήσεις στην Αίγυπτο. Η συμφωνία υπεγράφη από την Αιγύπτια Υπουργό Επενδύσεων & Διεθνούς Συνεργασίας, κα Nasr, και τον γενικό διευθυντή του Σαουδαραβικού Αναπτυξιακού Ταμείου (SDF), κ. El-Attas. Σημειώνεται ότι το εν λόγω σαουδαραβικό επενδυτικό ταμείο θα παράσχει επιχορήγηση ύψους EGP451 εκατ. στο νέο κοινοπρακτικό επενδυτικό σχήμα.    

Μικρή άνοδος του δείκτη πληθωρισμού στην Αίγυπτο

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της αιγυπτιακής Κεντρικής Τράπεζας (CBE), ο δείκτης πληθωρισμού σημείωσε τον Μάρτιο 2017 μικρή άνοδο κατά 30,91% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδων της τάξεως του 30,25% τον Φεβρουάριο και 28,14% τον Ιανουάριο τρέχοντος έτους, παραμένοντας πάντως σε επίπεδο άνω του 30%. Σημειώνεται ότι ο δομικός πληθωρισμός ανήλθε τον Μάρτιο σε 32,25% σε ετήσια βάση, έναντι 33,1% τον Φεβρουάριο.

Ειδήσεις από τον αιγυπτιακό κλάδο πετρελαίου / φυσικού αερίου

Όπως ανέφερε ο εγχώριος κλαδικός Τύπος, η αιγυπτιακή κρατική εταιρεία πετρελαίου (EGPC) ανανέωσε πρόσφατα 2 εμπορικές συμφωνίες τριετούς διάρκειας με την κουβεϊτιανή Kuwait Petroleum Corporation (KPC), οι οποίες προβλέπουν την προμήθεια 2,5 εκατ. τόνων κατεργασμένων προϊόντων πετρελαίου ετησίως, καθώς και 2 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου μηνιαίως από το Κουβέιτ, με σκοπό την κατεργασία τους σε αιγυπτιακά διυλιστήρια. Οι συμφωνηθείσες περίοδοι αποπληρωμής ανέρχονται, για τα μεν κατεργασμένα πετρελαιοειδή σε 180 ημέρες, για το δε ακατέργαστο πετρέλαιο στις 270 ημέρες,

Επιπλέον, στο περιθώριο της επίσκεψης του Αιγύπτιου Υπουργού Πετρελαίου κ. El Molla στην Ιορδανία για συμμετοχή στην 3η ενεργειακή διάσκεψη με τίτλο “Jordan International Energy Summit”, οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα (συγκεκριμένα παροχής τεχνικής εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας από αιγυπτιακής πλευράς στον κλάδο φυσικού αερίου, καθώς και επανεξαγωγής αερίου σε γειτονικές χώρες μέσω των υφιστάμενων υποδομών). Επίσης, υπεγράφη διμερής σύμβαση για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς μεταφορά αιγυπτιακού αερίου σε μεταλλουργικές μονάδες της Ιορδανίας, παρουσία των Υπουργών Πετρελαίου της Αιγύπτου, κ. El Molla, και Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου της Ιορδανίας, κ. Saif. Σημειώνεται ότι, όπως έχουν αναφέρει κλαδικές πηγές, σχεδιάζεται η κατασκευή μεγάλου συνδετήριου πετρελαιαγωγού μεταξύ Αιγύπτου και Ιράκ, μέσω Ιορδανίας.            

exports

Gefyres Ypourgeio logo 02highrez    ktp 1